Chicago
75°
Partly Cloudy
6:37 am6:48 pm CDT
Feels like: 75°F
Wind: 8mph E
Humidity: 68%
Pressure: 30.08"Hg
UV index: 2
SatSunMon
73/59°F
72/63°F
68/61°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

OVO SU NAJMOĆNIJI PASOŠI SVETA: Evropa ostala bez vodećeg mesta, a evo gde stoji Srbija!

Singapur je zemlja koja je za svoje stanovnike osigurala najveću slobodu putovanja, prema novom tromesečnom izveštaju koji je objavila londonska istraživačka kompanija za globalno državljanstvo i prebivalište Henley & Partners. Građani Singapura uživaju pristup bez viza ili uz vizu na zahtev u 192 destinacije širom sveta.

Na drugo mesto popele su se tri evropske zemlje – Nemačka, Italija i Španija, čiji građani bez vize mogu posetiti 190 destinacija.

Japanu i Južnoj Koreji na trećem mestu pridružile su se Austrija, Finska, Francuska, Luksemburg i Švedska. Njihovi građani uživaju u pristupu 189 destinacija bez potrebe za prethodnom vizom.

Sjedinjene Države i Velika Britanija bile su na silaznoj putanji još od 2014., ali Velika Britanija je skočila za dva mesta i sad na je 4. mestu lestvice (188 destinacija). SAD je u međuvremenu pao za još dva mesta, na osmo mesto, s pristupom na samo 183 odredišta bez viza.

PROČITAJTE VIŠE:

Hrvatska je sad na 14. mestu sa 175 destinacija bez potrebe za prethodnom vizom. Srbija je zauzela 34. poziciju (137 destinacija), Severna Makedonija i Crna Gora su na 43. i 44. poziciji (125 i 124 destinacije bez vize), dok je BiH na 47. poziciji sa 118 destinacija.

Iza BiH se nalaze Albanija (117), Gruzija (117) i Rusija (115). Tzv. Kosovo je na 94. poziciji sa samo 42 destinacije u koje građani mogu ući bez viza.

Građani Avganistana mogu posetiti samo 27 destinacija bez prethodne vize, odmah iznad njih su građani Iraka (29 destinacija) i Sirije (30).

Henley Passport Index jedan je od nekoliko indeksa koje su stvorile finansijske kompanije za rangiranje globalnihb pasoša prema pristupu koji pružaju svojim građanima. Pokriva 227 destinacija za putovanja. Ažurira se u stvarnom vremenu tokom godine, kada promene vizne politike stupe na snagu, piše Index.hr.

POVEZANE TEME:

“BODRILI SMO JEDNI DRUGE”: Potresna ispovest Srbina nakon puštanja iz kosovskog zatvora! (FOTO)

JANKO JE PONOS SRBIJE: Mladi Užičanin postao svetski šampion u radio-amaterizmu! (FOTO)

PRESTRAVIO DETE: Pogledajte jeziv momenat kada je Bajden krenuo da “gricka” i miriše bebu! (VIDEO)

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen YouTube / Aerodrom Nikola Tesla Beograd

YOU MAY LIKE