Chicago, IL
68°
Partly Cloudy
6:28 am5:37 pm CST
Feels like: 68°F
Wind: 15mph SSW
Humidity: 63%
Pressure: 29.36"Hg
UV index: 3
2 pm3 pm4 pm5 pm6 pm
68°F
68°F
66°F
64°F
63°F
WedThuFriSatSun
32°F / 21°F
46°F / 34°F
52°F / 37°F
61°F / 46°F
64°F / 52°F

Published 12 months ago

By Serbian Times

OVO JE LISTA NAJMOĆNIJIH PASOŠA SVETA: Evo na kom se mestu nalazi srpski, a kako stoje komšije!

Prema istraživanju koja mere jačinu pasoša prema tome u koliko zemalja njihovi vlasnici mogu da putuju bez vize tri azijske zemlje i dalje su na čelu, a Srbija beleži blagi pad.

Prema novim rezultatima za 2023. godinu Srbija se ove godine nalazi na 38. mestu, dva pozicije niže nego prethodne godina kada se nalazila na 36.mestu što nam omogućava da bez vize putujemo u 136 zemlje sveta.

Manji pad beleže i druge zemlje iz našeg komšiluka. Slovenija je ispala iz top 10 i sad je na 11. mestu, Hrvatska je na 18. mestu, a Crna Gora na 49. mestu. Severna Makedonija se našla 44. na listi, a Bosna i Hercergovina i Albanija na 51. mestu.

Na samom dnu i dalje se nalazi Avganistan, čiji državljani mogu putovati u samo 26 zemalja sveta bez prethodnog izdavanja vize. Na dnu su i Sirija, Pakistan, Somalija, Jemen i Severna Koreja.

Kao i prethodnih godina, na vrhu liste nalazi se Japan, na drugom Singapur i Južna Koreja, čiji građani bez vize mogu ući u 196 zemalja. Treće mesto dele Nemačka i Španija, čiji građani bez vize mogu da uđu u 190 zemalja, a četvrto Finska, Italija i Luksemburg.

Inače, ovo rangiranje se određuje prema broju zemalja koje nude putovanja bez vize ili putovanja po dolasku. Indeks se sastoji od 199 različitih pasoša i 227 različitih destinacija za putovanja. Nadograđuje se svaka tri meseca.

Prema Rankig Rozal portalu, nemački i španski pasoš su najmoćniji pasoši u Evropi. Sjedinjene Države su na 7. poziciji sa 187 destinacija. Čileanski pasoš je najmoćniji pasoš u Južnoj Americi.

Druga najmerodavnija top lista snage pasoša je “Henley Passport Index”.

Rangiranje najmoćnijih pasoša može da varira svake godine zbog promena u viznim propisima i diplomatskim odnosima. Pasoši zemalja sa stabilnom ekonomijom, jakim političkim vezama i dobrim odnosima sa drugim zemljama su generalno jači.

PROČITAJTE VIŠE:

DŽEJ LO DOLAZI U BEOGRAD! Pevačica doleće privatnim avionom na proslavu srpskog milionera, dobiće 200.000 evra za dva sata!

HAG IZDAO POTERNICU ZA PUTINOM: Međunarodni sud tereti predsednika Rusije za zločine protiv dece!

“SVI AVIONI BIĆE UNIŠTENI!”: Moskva se oglasila posle vesti da Poljska i Slovačka šalju eskadrile Ukrajini!

Izvor: Kurir
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE