Chicago
64°
Cloudy
6:43 am6:39 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 9mph SE
Humidity: 90%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 2
ThuFriSat
68/61°F
70/61°F
77/63°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

OVO JE BIO PRVI SRPSKI PILOT KOJI JE POLETEO BALONOM: Njegov balon se zvao “Srbija”!

Kosta Miletić (1874-1953) bio je prvi školovani vazduhoplovac u Srbiji, koji je poleteo – balonom!

Njegovim koracima po oblacima, krenuće i u Kruševcu, na 7. Međunarodnom festivalu balona, koji u ovom gradu priprema Turistička organizacija od 28. do 30. jula.

Ko je bio Kosta Miletić, inženjerijski kapetan srpske vojske? Autor Zlatomir Grujić u dragocenom tekstu o našem prvom „aeronautu“, spominje da je Miletić učestvovao i u kupovini prvih balona za potrebe srpske vojske. Dogodilo se to nakon donošenja posebne Uredbe o formaciji celokupne vojske od 2.avgusta, 1893.godine, koja je predviđala da se u svakoj diviziji vojske formira vazduhoplovna četa.

Pukovnik Miloš Vasić, navodi se dalje, uspeo je da izdejstvuje državni kredit za šklovanje nekoliko oficira, a među njima i za jednog u vazduhoplovnoj školi u Rusiji. Bio je to Kosta Miletić.

Tadašnja ruska Tehnička vazduhoplovna škola bila je u Volkovom Polju između Petrovgrada i Carskog Sela navodi Zlatomir Grujić u tekstu objavljenom na portalu Udruženja penzionisanih vojnih letača i padobranaca Srbije.
Školovanje je završio sa odličnim uspehom, kao drugi u rangu. Vazduhoplovna škola u Petrovgradu spremala je tehničke vazduhoplovne oficire za izradu – konstrukciju balona i aparata, i pilote za vezane i slobodne balone. Pored toga osposobljavala je stručnjake za dresuru i negovanje golubova pismonoša i organizovanje stanica golubije pošte, koje su tada bile u sastavu vazduhoplovstva.

Miletić je proveo šest meseci u stanici golubije pošte ove škole i osposobio se, pored upravljanja balonim i za taj posao.

U Rusiji je leteo slobodnim balonom, zajedno sa ruskim oficirom Orlovim 1902.godine, i tom prilikom postigao rekord sa visionom 1.100 metara i doletom od 180 kilometara.

Miletić je po povratku u Srbiju raspoređivan u više jedinica i nije uspevao da zainteresuje vojsku za stečena znanja u Rusiji. Tek 1908.godine polazi mu za rukom da osnuje prvu srpsku stanicu golubije pošte u Medoševcu kod Niša, a naredne godine i da radi formiranju balonskoh odeljenja.

-Lično je učestvovao u kupovini balona kod nemačke fabrike “August Redinger” iz Augzburga – navodi Grujić. – Tada je kupljen jedan vezani zmaj – balon “Draken” i dva sferna balona, od kojih je jedan nazvan “Srbija”, a drugi “Bosna i Hercegovina”.

Prilikom prijema balona 19. aprila 1909. godine, kapetan Kosta Miletić je leteo na balonu “Srbija” sa srpskom zastavom. To je bio prvi let jednog srpskog vazduhoplova sa srpskim pilotom i srpskim obeležjima.

PROČITAJTE VIŠE:

EKSKLUZIVNO, ISPUNJENA POSLEDNJA ŽELJA VELIKOG TOZOVCA: Posthumno objavljena pesma koju je ostavio u amanet svom prijatelju! (VIDEO)

MILOMIR OD DEČAKA IZ SIROTIŠTA POSTAO VLASNIK ČUVENE PEKARE: Poslušao je savet čoveka koji mu je dao posao i to mu je promenilo život!

SANJA JE POPADIJA KOJA IMA FAKUKTET, CRNI POJAS I 8 DECE: “Moja majka je rodila nas šestoro, a ja sam se zarekla da ću je nadmašiti!”

Izvor: Novosti
Foto: UPVLPS

YOU MAY LIKE