Chicago
32°
Partly Cloudy / Wind
7:07 am4:58 pm CST
Feels like: 19°F
Wind: 21mph W
Humidity: 72%
Pressure: 29.87"Hg
UV index: 0
SatSunMon
28/27°F
30/10°F
14/-2°F

Published 13:07

By admin

OVE BANJE SU STARIJE OD SRBIJE: Kulturno i prirodno blago koje leči već 2.000 godina!

Pre 2.000 godina, stari Rimljani, osvojivši pored dobrog dela tada poznatog sveta i prostore današnje Srbije, otkrili su da ovo podneblje ima izuzetna lekovita svojstva. Zbog toga su izgradili rimska kupatila – terme, čiji su ostaci i dalje rasuti po teritoriji Srbije. Osim toga, kod izvora mineralnih voda, oni su gradili bazene i vile, gde su provodili dane u opuštanju i lečenju. Sačuvani su nam ostaci kupališta – balnea, iz tog perioda, a pominju ih čak i neki istoričari i putopisci.

Ni Vizantinci nisu zanemarili lekovito tlo, jugoistočnog Balkana, koje su osvojili. Oni su nastavili da uživaju u blagodetima ovog podneblja, a kada je stvorena srpska srednjevekovna država, banje je posećivao srpski narod i srpski vlastelini. Dolazak Turaka Osmanlija nije naudio banjama već ih je obeležio tipično istočnjačkim ukrasima : turskim kupatilima ili amamima. Ovi amami preživeli su do danas, a najpoznatiji amam je u Sokobanji. Pored njega danas su još uvek u upotrebi i amami u Novopazarskoj i Brestovačkoj Banji.

Banje u Srbiji u 19. veku

Menjanje istorijske scene tokom 19-og veka Srbiju je vodilo putem nezavisnosti. U tom burnom periodu oslobađanja od petovekovnog turskog jarma, u Srbiji se razvijala činovnička, industrijalska, poslovna i intelektualna klasa građana – prototip modernog čoveka, čiji je dan ispunjen stresom i obavezama. Ovaj čovek s kraja 19- og i početka 20-og veka, često je odmor i relaksaciju tražio u banjama.

Evropska elita rođena u 19-om veku, rado je posećivala banje, a lečenja gotovo svih zdravstvenih problema sprovodila su se u njima.

Sređivanje državnih prilika u Srbiji dovelo je do toga da u srpske banje, sve češće i u sve većem broju počinju da dolaze i gosti iz inostranstva, najviše Austrijanci, Mađari i Grci, a najposećenije banje bile su Banja Koviljača, Niška i Vranjska Banja. Sama srpska država, starala se da unapredi banjska lečilišta u koje je dovodila eminentne lekare.

Prvi svetski rat

Ovaj razvoj i turistički uspon srpskih banja, prekinuo je Prvi svetski rat, surovo kidajući sve veze sa normalnim i lagodnim životom. Po njegovom završetku, banje su ponovo oživele i u njih su iznova počeli da stižu gosti, među kojima i oni iz dinastijske porodice Karađorđević. Interesovanje vladajuće kuće, pomoglo je daljem razvoju i rastu prestiža banja.

Tokom međuratnog perioda, banje su nastavile da se modernizuju, a njihova popularnost među srpskom elitom, doprinela je podizanju privatnih vila i letnjikovaca, u okviru banjskih lečilišta koje i dalje postoje.

Drugi svetski rat i banje u posleratnoj Srbiji

Drugi svetski rat, poput prvog, prekida veze čoveka sa uobičajenom svakodnevnicom i pred njega stavlja borbu za goli život, te banje ponovo bivaju zaboravljene, sve dok se rat nije završio. Tada banje u Srbiji počinju ubrzano da se razvijaju. Grade se hoteli, lečilišta, proširuju se smeštajni kapaciteti, banje se modernizuju, radi se na unapređivanju zdravstvenog tretmana i medicinske ponude u njima. Taj razvoj, sa svojim usponima i padovima, nastavljen je do dana današnjeg. Sve veći zahtevi koji pred banjske ponude, postavlja moderan čovek, razvijanje čini neophodnim i neprestanim, a sadržaj banjskih lečilišta raste i biva bogatiji.

Neke od mlađih banja Srbije su Mataruška Banja i Banja Vrdnik, dok su najstarije Vrnjačka Banja, Sokobanja i Ribarska Banja, mada je teško utvrditi koja tačno može poneti epitet najstarije. Suština je u tome, da su već stari Rimljani bili upoznati sa izvorima lekovite vode širom Srbije, a oni koji poput sumporovitog izvora Mataruške Banje nisu otkriveni sve do samog kraja 19-og veka su izuzeci. Lekovita svojstva velikog broja srpskih banja, vekovima su korišćena u zdravstvene svrhe, a na prostorima Ribarske Banje, pronađeni su arheološki ostaci koji ukazuju na to da je taj prostor bio naseljen još u praistorijsko doba, mada se naučnici još uvek ne mogu složiti da li je tadašnje stanovništvo bilo upoznato sa lekovitim svojstvima mesta gde su podigli naselje.

Neke banje Srbije postoje duže od same srpske države. Njihovi koreni zadiru daleko u prošlost i prepliću se sa koracima starih Rimljana, Vizantinaca i Turaka Osmanlija. Ovo je uslovilo kulturno i istorijsko bogatstvo banja u Srbiji i one, poput malih muzeja, u koje je urezan pečat vremena, čuvaju u sebi tragove prošlosti.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

Izvor: National Geographic
Foto: Banja Koviljača / Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE

ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
NOLE NAKON POBEDE OSTAVIO PORUKU NA KAMERI I ODUŠEVIO SRBIJU: Đoković se setio najvećeg srpskog svetitelja!
GODINE 2022. POSTAO TREĆI NAJBOGATIJI ČOVEK SVETA: Juče izgubio 6,5 milijardi dolara, označili ga kao prevaranta!
LOPOVI UKRALI SUŠENO MESO NA FRUŠKOJ GORI, VLASNIK PORUČIO: "Ne daj Bože da dete pojede to meso, ne želim nikog da nosim na duši!"
OVDE JE ROĐEN SVETI SAVA: Do nedavno je sve bilo obraslo u korov, a sada niče velelepan hram! (FOTO)
SRĐAN ĐOKOVIĆ: Gledaću Novaka od kuće, moja porodica samo želi mir!
NOLE O POTEZU OCA SRĐANA: On je rekao "živeli" a mediji su to pogrešno protumačili. Nije mi to trebalo pred finale...
SVE ZA NJIHOV OSMEH: Deca iz specijalne škole u Kragujevcu priredbom proslavila slavu i rasplakala goste! (VIDEO)
U NASELJU SUVI DO KAMENOVAN AUTOMOBIL SA KRAGUJEVAČKIM TABLICAMA: Još jedan napad na Srbe!
ČABARABDIĆ OTIŠAO U LEGENDU: Preminuo sarajevski glumac Saša Petrović (VIDEO)
PO ČEMU PAMTIMO SAVINDAN: Dan kada je patrijarh Pavle pomogao studentima da "probiju" kordon policije!
PARTIZAN SRUŠIO ZVEZDU U GOSTIMA: Crno-beli revanš pokvario Nedović trojkom u zadnjoj sekundi (VIDEO)
SKANDALOZNA ODLUKA: Sarajevo usvojilo deklaraciju kojom se zabranjuje dizanje tri prsta!
PUCNJAVA U BLIZINI SINAGOGE U JERUSALIMU: Sumnja se na teroristički napad, osam mrtvih, troje povređenih!
RAJ NA ISTOKU SRBIJE KUPIO ZA 400 EVRA: Frižider nema, ali se snašao da ohladi pivo!