Chicago, IL
52°
Partly Cloudy
6:36 am5:31 pm CST
Feels like: 46°F
Wind: 10mph N
Humidity: 53%
Pressure: 29.74"Hg
UV index: 3
1 pm2 pm3 pm4 pm5 pm
52°F
52°F
50°F
48°F
48°F
FriSatSunMonTue
45°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
59°F / 50°F
63°F / 46°F

Published 2 years ago

By admin

OVAKO SE PRAVI ČUVENA ĆETENIJA: Žene razvlače šećer i brašno satima, a od rezultata kreće voda na usta! (FOTO)

Iako poreklom sa Bliskog istoka mnoge poslastice fantastično se prave i na teritoriji Srbije. Najpoznatije su svakako baklave, ali ništa manje ukusna nije ni ćetenija koju od zaborava čuvaju prijepoljske domaćice. Ukus ove poslastice mnoge vraća u davna, prošla vremena, a da bi se stara receptura održala i među mlađim generacijama u Domu kulture u Prijepolju nakon skoro dvogodišnje pauze obnovljena je manifestacija, na kojoj se pravio ovaj delikates.

„Ćetenija se pravi se od karamelizovanog šećera, koji se rashladi i razvuče u krug i dugo mesi u prženom brašnu. Žene prave veliku alku i razvlače je, vodeći računa da se krug ne prekine. Ovako su nekada nama, dok smo bile devojke pravile ćeteniju naše nane i majke, da bi manje izlazile na korzo, da šetamo“, kaže vrsna domaćica Dževa Mezildžić i dodaje da proces pravljenja može potrajati i satima.

U nameri da sačuva od zaborava jela tradicionalne kuhinje Bošnjaka, u prijepoljskom Domu kuture, organizovana je manifestacija „Ćetenija – priprmanje tradicionalne bosanske poslastice uz pjesmu i igru“. Prisutni građani imali su priliku da posmatraju proces pripreme tradicionalne poslastice, koju su pravile vrsne prijepoljske domaćice, i uživaju u zvucima tamburaša i sevdalinkam. Cilj manifestacije je da se sačuva od zaborava pravljenje ovog delikatesa u prijepoljskom kraju, koji je vezan za tradiciju Bošnjaka.

„Drago mi je da su naši sugrađani prepoznali specifičnost ove manifestacije, kao urbanu kulturu Bošnjaka. Ova poslastica pravila se od odavnina na području Sandžaka“, kaže koordinator projekta Ibrahim Aličković.

Manifestacija je održana uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, a među posetiocima Doma kulture, pored Prijepoljaca bilo je i onih sa strane, pa čak i van granica naše zemlje.

„Manifestacija je izazvala veliko interesovanje, kako kod naših sugrađana tako i kod naših komšija. Dolaze nam ljudi iz drugih gradova. Stigli su nam gosti iz Užica, ali imao i goste iz Nemačke“, ističe direktorka Doma kulture Admira Mostarac.

Pre početka manifestacije organizovana je obuka za one koji su želeli da nauče postupak pripremanja ćetenije. A svi prisutni uživali su u sevdalinkama Gradskog tamburaškog orkestra iz Pljevalja i igrama Folklornog ansambla prijepoljskog Doma kulture.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE