Chicago, IL
55°
Partly Cloudy
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 55°F
Wind: 8mph S
Humidity: 83%
Pressure: 29.94"Hg
UV index: 1
10 am11 am12 pm1 pm2 pm
61°F
63°F
64°F
64°F
66°F
TueWedThuFriSat
43°F / 37°F
45°F / 36°F
48°F / 41°F
48°F / 36°F
43°F / 32°F

Published 2 years ago

By admin

OVAKO SE ČUVAJU PISMO, ISTORIJA I KULTURA: Počela sa radom Srpska škola u Holandiji!

U subotu, 11. septembra 2021. godine, počela je sa radom Srpska dopunska škola u Roterdamu (Holandija). Pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i potpomognuta od strane udruženja SOP Roterdam i Ambasade Republike Srbije u Hagu, škola je u modernom prostoru Melanchthon Schiebroek, otvorila svoja vrata prvim učenicima.

Značaj ovog događaja posvedočili su svojim prisustvom ambasadorka Republike Srbije Ksenija Milenković, konzul Branislav Grbić, Milan Vukas, predsednik udruženja SOP Roterdam i profesor Radomir Nikolić, nastavnik nekadašnje dopunske škole u Roterdamu.

Oni su se prigodnim rečima obratili prisutnoj deci i roditeljima i pozdravili ovu važnu inicijativu.

Prve đake dočekala je profesorka srpskog jezika i književnosti Biljana Krčum, koja ima petnaestogodišnje iskustvo rada u prosveti.

Škola je započela sa radom u Roterdamu, ali je ideja da se dopunska odeljenja otvaraju i u ostalim gradovima Holandije. Važno je da obrazovanje na našem jeziku bude dostupno svoj deci koja budu imala želju i potrebu da učvrste veze sa otadžbinom.

Nastava će se odvijati prema programu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije za osnovno obrazovanje i vaspitanje u inostranstvu. Predviđena su tri školska časa nedeljno na kojima će se učiti srpski jezik, ćirilično pismo i proširiti znanje o istoriji, geografiji, tradiciji i kulturi Srbije.

U školu mogu da se upišu deca od 6 do 14 godina. Đaci su podeljeni u tri starosne grupe: mlađa (prvi i drugi razred), srednja (treći, četvrti i peti razred) i starija (šesti, sedmi i osmi razred).

Na kraju svake školske godine, učenici će dobiti zvanične đačke knjižice sa ocenama, a na kraju osmog razreda i Uverenje o završenom školovanju.

Za koordinaciju obrazovno-vaspitnog rada u Roterdamu zadužena je koordinatorka Biljana Bukinac.

„Veoma smo ponosni na činjenicu da se nastava na srpskom jeziku u inostranstvu širi i da svake godine naša mreža škola postaje bogatija za grupe u novim države. Veliko nam je zadovoljstvo da nam se ove školske godine pridružila Kraljevina Holandija sa dve grupe u Roterdamu i verujemo da će se u narednom periodu steći uslovi za formiranje novih grupa i u drugim gradovima. Zahvalni smo srpskoj zajednici i gospodinu Milanu Vukasu na trudu uloženom u pripreme za otvaranje grupe, a Ambasadi RS u Holandiji za celokupnu logistiku i efikasnu saradnju sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koje je organizator obrazovno-vaspitnog rada u inostranstvu. Nastava na srpskom jeziku u Roterdamu postala je deo obrazovnog sistema Republike Srbije i našim novim đacima želimo puno zadovoljstva u radosti u učenju i druženju”, poručuje Biljana Bukinac.

Izvor: RTS Foto: Pexels

YOU MAY LIKE