Published 1 month ago

By Serbian Times

OVAKAV SPOMENIK POSTOJI SAMO U SRBIJI:  Nalazi se pored Kruševca, a posvećen je – kukuruzu! (FOTO)

Jedinstven spomenik nalazi se u selu Donji Stepoš pored Kruševca – visok je nešto više od dva metra i predstavlja klip kukuruza!

Neobično obeležje podignuto je 1999. godine, na Međunarodni dan hrane, 16. oktobra, i to na inicijativu zemljoradnika Aleksandra Petrovića, koji je bio rekorder u SFRJ u prizvodnji ove poljoprivredne kulture.

-Počeo sam da sadim hibridni kukuruz SK1 – Zemun Polje, sve do dve trećine njive, a deda negoduje, pa ja kukuruz posadim do dve trećine, a on ostatak svojim, domaćim kukuruzom – prisećao se legendarni poljoprivrednik. – Dedin nikne odmah, a moj bude „cviljav“. Stručnjaci rekoše da se strpim, a selo se smeje dedi što ga prevario unuk. U julu, moj kukuruz premaši dedin, a deda se krsti i plače od sreće. Tako sam ga ja, ipak, „prevario“.

Da seljak treba da sluša nauku bila je cela čika Acina filozofija. Reklamirao je hibricide za HI „Župa“, „Galeniku“, „Zorku“ Šabac, ali nikad nije uzeo ni dinar.

Tonu hrane poklonio je izbeglicama iz Hrvatske. Priznanje Kompanije “Novosti”, za Najplemenitiji podvig godine dobio je 1992. godine.

Izvor: Novosti
Foto: Novosti

YOU MAY LIKE