Chicago
61°
Mostly Cloudy
5:15 am8:22 pm CDT
Feels like: 59°F
Wind: 9mph N
Humidity: 60%
Pressure: 29.89"Hg
UV index: 0
WedThuFri
70/55°F
70/55°F
73/61°F

Published 1 month ago

By Serbian Times

OVAJ TESLIN IZUM JE PROMENIO SVET: Da ga nije patentirao ne bismo danas vozili automobile! (FOTO)

Model sistema paljenja automobile prema Teslinom patentu jedinstven je u svetu i nalazi se u školskoj auto-radionici Elektrotehničke škole (ETŠ) “Mija Stanimirović” u Nišu.
Napravili su ga profesori ove škole Ljubiša Tjupa i Nenad Jugović, prema opisu i nacrtu iz originalnog Teslinog patenta. Ovaj Teslin izum iz davne 1898. godine, gotovo u istom obliku, koristi se i danas na savremenim benzinskim motorima. Zapravo, da nije bilo ovog njegovog izuma, teško da bi danas bilo vozila na drumovima! O tome se, nažalost, danas malo zna.
U ovoj niškoj srednjoj školi, u planu im je da naprave još jedan model i da ga, sa učenicima, predaju Muzeju Nikole Tesle u Beogradu.

To bi bio naš doprinos popularizaciji lika i dela Nikole Tesle – kaže Ljubiša Tjupa, nastavnik i predavač na smeru elektrotehničar za elektroniku na vozilima u ETŠ. On je i pronašao Teslin U. S. patent pod originalnim nazivom Electrical igniter for gas-engines No. 609.250, koji je naprvljen 16. avgusta 1898. godine. Pregledom teksta patenta prepoznao je značaj ovog izuma, o kojem se, inače, malo zna i govori, srpskog genija iz Smiljana.

Tokom 18. i 19. veka, sa industrijskom revolucijom, desio se i niz tehničkih izuma koji su doveli do napretka privrede i saobraćaja. Nove mašine brzo su našle primenu u rudnicima i fabrikama. Zahvaljujući parnim mašinama, razvio se brodski i železnički saobraćaj. Samo drumski nije doživeo napredak i konjske zaprege su bile jedini vid prevoznog sredstva.

Od pojave prvog prototipa motora sa unutrašnjim sagorevanjem u 17. veku bilo je jasno da bez pouzdanog paljenja smeše u cilindru nije bila moguća primena na vozilima za autonomnu vožnju po drumovima. Bilo je mnogo pokušaja da se reši taj problem paljenja, ali su svi propali zbog komplikovanog i nepouzdanog rada.

Za rešenje ovog pitanja zauzeo se najveći naučnik svih vremena, veliki humanista i pronalazač Nikola Tesla. On je 1898. godine izumeo, patentirao i predao automobilskoj industriji visokonaponski sistem paljenja. To su svi čekali, jedno jednostavno i genijalno rešenje čija je osnova do današnjeg dana ostala nepromenjena. Posle toga Nikola Tesla se više nije bavio ovim pitanjem. Preduzimljive kompanije prepoznale su značaj Teslinog paljenja i vrlo brzo su počele da ga primenjuju na motorima za pokretanje vozila. Od tog trenutka desio se nagli razvoj i upotreba vozila na drumovima. Više niko nije spominjao Teslu i njegov veliki doprinos je otišao u zaborav – kaže naš sagovornik i naglašava da se patent sastoji od opisa i slike sistema paljenja.

U tekstu je Tesla precizno opisao svoj izum kroz potrebe koje treba da ispuni u odnosu na motor, opise upotrebljenih komponenata i princip rada.

On je prvi put definisao pojam svećice, bobine, prekidača i kondenzatora paljenja. To znači da je ove svima poznate komponente na vozilu izumeo Tesla. Brzo posle objave patenta, firma “Boš” je 1902. godine proizvela prvu kompaktnu svećicu. Počeli su, takođe, da proizvode bobine i druge komponente sistema paljenja prema Teslinom izumu. Ono što je značajno u patentu je opis rada sistema paljenja, koji se i danas nalazi u svim stručnim knjigama – objašnjava profesor Tjupa.

PROČITAJTE VIŠE:

INTERVJU, DANICA CRNOGORČEVIĆ: Ponosim se time što me je vaspitao mitropolit Amfilohije! Evo kako je nastala pesma “Veseli se srpski rode” (VIDEO)

“SRBIJA JE BOLJA ZA ŽIVOT OD AMERIKE!” Branka i Milan su rođeni u Čikagu ali su nedavno ostavili sve i došli da žive u Beograd! (VIDEO)

SRBIJO, BUDI PONOSNA! Naš Aleksa je jedini dva puta biran za studenta godine na čuvenom Prinstonu!

Izvor: Novosti
Foto: J. Ćosin

YOU MAY LIKE

SRBIJA SVETSKI ŠAMPION U BASKETU: Amerika pala u finalu posle najvećeg preokreta u istoriji! (VIDEO)
OVO JE RUSKINJA UBIJENA SA DETETOM U PANČEVU: Olga je u Srbiju došla u potrazi za poslom i boljim životom!
PONOSNO PREDSTAVLJA OTADŽBINU: Jokić govorio o Srbiji, popularnosti u Somboru, pa zbunio odgovorom o Kalemegdanu! (VIDEO)
SRPKINJA I NAJMOĆNIJA ŽENA EVROPE: Udali su je za gej sultana koji joj je oslepeo braću, a onda je njen štićenik preuzeo tron!
ANĐEOSKIM GLASOM DIRNULA SRBIJU: Marija (8) otpevala premoćnu pesmu o domovini i raspametila publiku! (VIDEO)
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
GENIJALNI JOKIĆ DOVEO DENVER DO PRVE POBEDE U FINALU: Srpski košarkaš upisao tripl-dabl i oborio rekord star 25 godina (VIDEO)
KOSOVO JE SRCE SRBIJE, NEKA CEO SVET NAUČI: Mirotić poslao moćnu poruku Novaku Đokoviću!