Chicago, IL
37°
Sunny
6:01 am7:37 pm CDT
Feels like: 28°F
Wind: 14mph WNW
Humidity: 53%
Pressure: 30.25"Hg
UV index: 1
10 am11 am12 pm1 pm2 pm
41°F
43°F
45°F
46°F
46°F
SunMonTueWedThu
59°F / 41°F
66°F / 52°F
59°F / 41°F
46°F / 37°F
54°F / 45°F

Published 1 year ago

By admin

OVAJ GRAD JE SLEDEĆI NA METI RUSIJE: Ako ga osvoji, Moskva može ponovo da prodre u ukrajinsku teritoriju

Danas je 282. dan rata u Ukrajini.

Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba sazvao je sastanak sa 12 amabasodra zbog ruskih upozorenja koje su ovih dana stizale u institucije te zemlje.

Kijev: Cenu ruske sirove nafte treba ograničiti na 30 dolara po barelu

Ograničenje cene ruske sirove nafte transportovane morem koje su u petak odobrile EU, Grupa sedam najrazvijenijih zemalja (G7) i Australija, trebalo bi bude spušteno na 30 dolara po barelu, da bi se još teže pogodila ruska ekonomija, izjavio je danas savetnik ukrajinskog predsednika Andrij Jermak.

Jermak je napisao na Telegramu da bi bilo neophodno da se cena ruske sirove nafte spusti i na 30 dolara po barelu da bi se ruska neprijateljska ekonomija brže uništila, preneo je Rojters.

EU, G7 i Australija postigle su u petak dogovor da ograničenje cene ruske sirove nafte koja se prevozi morskim putem bude 60 dolara po barelu.

Rusija do sada izgubila skoro sto hiljada vojnika?

Ukrajinske snage saopštile su da su ubile još 510 ruskih vojnika. Ukoliko je verovati njihovim podacima – ukupan broj vojnika koji je Rusija izgubila od početka invazije popeo se na neverovatnih 90.600!

Takođe su oborili još osam dronova i uspeli da unište tenk, navodi se u izveštaju ukrajinskog Generalštaba Oružanih snaga.

Rusija verovatno planira da opkoli Bahmut

Rusija najverovatnije planira da opkoli ukrajinski grad Bahmut u Donjeckoj oblasti, sa čime bi išlo taktičko napredovanje na sever i jug, saopštilo je danas britansko ministarstvo odbrane.

“Osvajanje grada bi imalo ograničenu operativnu vrednost, ali bi potencijalno omogućilo Rusiji da zapreti Kramatorsku i Slavjansku”, dodalo je ministarstvo u najnovijem obaveštajnom izveštaju.

Iz Londona navode da postoji realna mogućnost da bi osvajanje Bahmuta predstavljalo simboličan, politički cilj za Rusiju.

U Kijevu i Kijevskoj oblasti vanredna isključenja struje

U Kijevu i Kijevskoj oblasti na snazi su vanredna isključenja struje, saopštila je kompanija Kijevske elektromreže. Nadležni čine sve da se situacija što pre stabilizuje, prenosi Ukrinform.

Ranije su ukrajinske vlasti saopštile da su raketni napadi ruskih snaga 23. novembra doveli do privremenog prestanka rada svih nuklearnih elektrana i većine termo i hidroelektrana. U napadima su oštećeni i objekti za prenos električne energije.

Borelj: Više od 1.100 Ukrajinaca na vojnoj obuci u EU

Više od 1.100 Ukrajinaca nalazi se na vojnoj obuci u Evropskoj uniji, u sklopu Misije vojne pomoći Evropske unije za podršku Ukrajini (EUMAM), rekao je šef diplomatije EU Žozep Borelj.

“Danas, EUMAM je postigao svoj puni operativni kapacitet, 1.100 vojnika se već obučava. Misija će osigurati da se kroz obuku ispune potrebe Ukrajinaca, a EU će obezbediti sredstva u iznosu od 16 miliona evra za smrtonosnu vojnu opremu u trenažne svrhe”, naveo je Borelj na Tviteru.

Putin bi mogao da iskoristi pregovore da obnovi vojne zalihe?

Ruski lider Vladimir Putin mogao bi da iskoristi mirovne pregovore u Ukrajini da popuni vojne zalihe pre nego što započne nove napade, upozorio je britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli.

U intervjuu za Telegraf, rekao je da postoji rizik da Putin zapravo samo koristi prekid vatre da obuči više vojnika, proizvede više municije i obnovi i naoruža vojsku.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: NOVA
Foto: CNN YouTube Printscreen

YOU MAY LIKE