Chicago
37°
Cloudy
6:48 am7:05 pm CDT
Feels like: 28°F
Wind: 12mph N
Humidity: 85%
Pressure: 30.03"Hg
UV index: 2
FriSatSun
41/36°F
39/30°F
45/34°F

Published 4 weeks ago

By Serbian Times

OVA SRPSKA TVRĐAVA KRIJE VELIKU TAJNU: Ispod nje leži lavirint pun masonskih simbola koji navodno krije austrijsko blago!

Petrovaradinska trvđava se nalazi na desnoj obali reke Dunav, gde se živopisni stari grad Petrovaradin spaja sa drugim po veličini gradom u Srbiji – Novim Sadom. Tvrđava, čija je izgradnja počela 1692. godine, bila je važna strateška tačka kroz istoriju. Strateški značaj tvrđave doneo joj je nadimak „Dunavski Gibraltar“.

Iako je to popularno mesto, većina turista ne zna tajne podzemne tunele skrivene ispod tvrđave. Podzemne vojne galerije – koje se često nazivaju katakombama – stvaraju mrežu prolaza na četiri sprata, dugu oko 10 milja (16 kilometara).

Brojni su artefakti i simboli pronađeni na zidovima, poput malteškog krsta i raznih masonskih simbola. Jedan od njih je natpis ipam miam, koji su koristili alhemičari i masoni. Svaki nivo je označen različitom bojom, a četvrti (crni) je najmisteriozniji, jer se na njegovom dnu nalazi takozvani „Kajzerov bunar“ iz kojeg je vodu pio austrijski kralj Josif.

Postoje mnoge legende vezane za tunele tvrđave, uključujući i mit o skrivenom blagu. Priča se da je austrijska carska riznica uneta u tvrđavu da bi je sakrila od mogućeg Napoleonovog napada na Beč, a da je deo blaga i dalje ostao skriven ispod.

Ulazak u podzemne tunele bez ovlašćenog vodiča se ne preporučuje i može biti izuzetno opasan. Kontaktirajte proverene lokalne turističke agencije i pridružite se organizovanom obilasku. Lokalne agencije sa obučenim profesionalnim vodičima pružaju korisne informacije o tome šta poneti, obući i kako se ponašati dok ste unutra. Ulaz u tunele je na sopstvenu odgovornost. Neka područja su u potpunom mraku, pa je neophodno poneti baterijsku lampu ili sličan izvor svetlosti. Internet i GSM signali nisu dostupni u tunelima.

PROČITAJTE VIŠE:

REVOLUCIJA JE NJENO IME: Čuvena Jela danas puni 90 godina, promenila predškolsko vaspitanje i izgradila 10 vrtića!

ISPOVEST, OLIVERA ĆIRKOVIĆ: Sve tajne grupe Pink Pantera koje niste znali, a koje ćete gledati u TV seriji Dragana Bjelogrlića (VIDEO)

UČENICI NA SVETOJ GORI: Srpski đaci orezuju vinovu lozu manastira Hilandar, ukazan im blagoslov! (FOTO)

Izvor: Atlas Obscura
Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE

DŽEJ LO DOLAZI U BEOGRAD! Pevačica doleće privatnim avionom na proslavu srpskog milionera, dobiće 200.000 evra za dva sata!
MLADI NIŠLIJA POGINUO U AMERICI: Izgubio život u udesu, prijatelji prikupljaju novac da vrate telo u Srbiju! (FOTO)
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
KO NE SLUŠA TIFU, SLUŠAĆE OLUJU: Bijelo dugme održalo koncert za pamćenje u Čikagu, pevali i oni koji ne govore srpski
“SAMO SKINI TO, MOLIM TE”: Milioner putnici u avionu ponudio 100.000$, pod jednim uslovom!
VRHUNAC, PO NAŠKI: Srpska reč za orgazam je nešto najlepše što ćete čuti danas!
SVI SE PLAŠE SRPSKE "DANCING LADY": Misteriozna Beograđanka koja igra u narodnoj nošnji postala svetski fenomen!(VIDEO)