Connect with us

Srbija

OTVORIO VRATA SVOG HOTELA: Rus u Srbiji besplatno prihvata izbeglice iz Ukrajine!

Published

on

Rus Mihail Golubcov, koji je vlasnik hotela u Srbiji, kaže da sramota koju oseća zbog ruske invazije na Ukrajinu delom ubedila da u svoj objekat prihvati do sada 34 Ukrajinca koji beže od rata.

Bivši ruski građevinski inženjer napustio je svoju domovinu 2014. godine zbog “neprihvatljive” aneksije Кrima, a sada vodi skroman, ali udoban hotel u zelenim brdima centralne Srbije.

Pre nego što je Moskva 24. februara pokrenula “specijalnu vojnu operaciju“ u Ukrajini, gosti Golubcova su uglavnom bili gradsko stanovništvo na vikend izletima na selo. Sada većinu soba zauzimaju ukrajinske izbeglice, koje u hotelu mogu da borave besplatno, koliko im je potrebno.

“Prvih sedam ljudi je stiglo jer im je prijatelj dao adresu… sada jednostavno stižu“, rekao je Golubcov (58) dok je donosio kuvano voće i čokolade grupi dece koja su se igrala sa psima na suncu.

„U početku (nakon što je počela invazija) bio sam u šoku i bilo me je toliko sramota. Neko vreme nisam mogao da govorim ruski, ali kada dođu gosti i pričaju mi ruski, govorim i ja ruski. Mislim da jedino što sada mogu da uradim jeste da nekako pomognem Ukrajincima“, rekao je on.

Prema podacima UN, oko 3,8 miliona Ukrajinaca pobeglo je u inostranstvo od početka rata, većina njih u Poljsku i Rumuniju. Samo oko 2.500 ih je do sada došlo u Srbiju.

Jedna od gošći u Golubcovljevom hotelu je Ana Nižegorodova (46), Ruskinja udata za Ukrajinca, koja je živela u Кijevu poslednjih 15 godina. Sa njom je i njeno dvoje dece od devet i 16 godina.

Nižegorodova je rekla da su nakon nekoliko dana u kijevskim skloništima ona i njena ukrajinska prijateljica Olga Manmar, profesorka engleskog i majka troje dece, odlučile da odu, spakovavši sve u dva automobila i pridruživši se kolonama izbeglica koje su krenule ka Rumuniji.

Nakon nekoliko dana, grupa je završila u Golubcovljevom hotelu u blizini grada Batočine.

Nižegorodova je rekla da “ništa nije osetila” kada je stigla.

“U svom umu razumete da je sve oko vas veoma lepo i veoma tiho, ali… jednostavno želite da se pokrijete ćebetom”, rekla je ona.

Manmar, 39, se rasplakala kada je govorila kako su ukrajinske porodice bile prisiljene da se rastanu na rumunskoj granici pošto je Ukrajina zabranila vojno sposobnim muškarcima da napuste zemlju.

“(Кada) pređete granicu, … bezbedni ste, … ali vam je žao onih koji nisu mogli”, rekla je ona.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Reuters
Foto: Balkanrus.com

Advertisement