Chicago, IL
70°
Partly Cloudy
6:28 am5:37 pm CST
Feels like: 70°F
Wind: 16mph S
Humidity: 62%
Pressure: 29.33"Hg
UV index: 3
3 pm4 pm5 pm6 pm7 pm
68°F
68°F
64°F
63°F
61°F
WedThuFriSatSun
34°F / 21°F
48°F / 34°F
52°F / 37°F
61°F / 46°F
64°F / 52°F

Published 3 weeks ago

By Serbian Times

OTVORENA PRVA ŠKOLA ZA SRPSKU DECU U ČIKAGU: Evo kako možete da upišete svoje mališane u nju! (FOTO)

Srpska zajednica u Čikagu dobila je razlog za slavlje jer je od novembra 2023. godine prvi put pokrenuta nastava na srpskom jeziku namenjena malim Srpčićima.

Dopunska nastava na srpskom jeziku koju organizuje Ministarstvo prosvete Republike Srbije u saradnji sa Generalnim konzulatom Republike Srbije u Čikagu predstavlja značajan korak ka očuvanju srpskog jezika, kulture i tradicije među mladim naraštajima u dijaspori.

Opremljene učionice se nalaze u Kulturno-sportskom centru “Nikola Tesla” pri crkvi Svetog Nikole u čikaškom predgrađu Lajons u Ilinoisu.

“Reč je o nastavi za učenike srpskog porekla, a koju organizuje Ministarstvo prosvete u saradnji sa Generalnim konzulatom Republike Srbije u Čikagu i koja je deo obrazovnog sistema Republike Srbije. Nastava na srpskom jeziku dostupna je za sve učenike srpskog porekla koji privremeno ili trajno žive u inostranstvu, a koji su se izjasnili za ovaj vid nastave”, kaže nastavnica srpskog jezika Ivana Najdanović.

SRPSKI JEZIK, MOJA OTADŽBINA I OSNOVI SRPSKE KULTURE

Više od 80 učenika uzrasta od pet do petnaest godina je prilikom upisa testirano i raspoređeno u četiri nastavne grupe. “Grupe su formirane na osnovu uzrasta dece, ali i nivoa znanja srpskog jezika. Ovaj vid obrazovno-vaspitnog rada ostvaruje se, po pravilu, posle redovnih časova učenika, zavisno od obaveza učenika u sistemu redovnog obrazovanja u inostranstvu”, objašnjava diplomirani filolog Ivana Najdanović.

Nastava na srpskom jeziku u inostranstvu izvodi se po posebnom programu osnovnog obrazovanja i podrazumeva izučavanje tri predmeta: “Srpski jezik”, “Moja otadžbina Srbija” i “Osnovi srpske kulture”. “Trudim se da se svakom detetu posvetim posebnu pažnju kako bi se stvorili optimalni uslovi za učenje o srpskim korenima, jeziku i tradiciji. Predmeti se objedinjuju u jednu celinu kroz udžbenike i nastavna sredstva koja su odobrena rešenjem resornog ministra za upotrebu u inostranstvu”, dodaje Ivana Najdanović.

ĆIRILICOM DO OČUVANJA IDENTITETA

“Želela bih pre svega da istaknem veliko zalaganje našeg sveštenika Nemanje Tešića koji se sa svojom porodicom u Čikagu nesebično bori za očuvanje srpskog jezika, kulture i tradicije. Značaj očuvanja pripadnosti srpskom narodu i svom poreklu prepoznale su i porodice koje žive i rade u SAD-u i koje su u velikom broju prijavile svoju decu da pohađaju dopunsku nastavu na srpskom jeziku. Na ovaj način deci je omogućeno da, pre svega, nauče ćirilićno pismo i našu istoriju, a samim tim i da očuvaju svoj nacionalni identitet. Raduje me što se dopunska nastava dešava kroz spoj države Srbije, Srpske pravoslavne crkve i srpske zajednice u Čikagu”, ističe nastavnica.

“Vera i jezik imaju veliki značaj za opstanak svake nacije i to je ono što je cilj svih nas ovde i osnivanja ove škole. Želimo da se u dopunsku srpsku školu svake godine upisuje što više dece, jer je srpska dijaspora u Čikagu velika. Na nama je da zajedno sa roditeljima budemo istrajni i posvećeni glavnom zadatku – da očuvamo srpski jezik i da ga međusobno govorimo”, dodaje Najdanović.

Nastavnica, sama majka dvoje dece koja odrastaju u Americi, deli lični motiv za ovu inicijativu. “Divno je videti decu kako se međusobno druže i govore maternjim jezikom, dajući nama roditeljima podstrek da produbljujemo srpske veze u dijaspori i jačamo vezu sa maticom”, ističe Ivana Najdanović.

Kao i u Srbiji učenici će na kraju školske godine dobiti đačke knjižice, a na kraju osmog razreda uverenje o završenom osnovnom obrazovanju u inostranstvu.

POVEZANE TEME:

INTERVJU, SILVIJA OTAŠEVIĆ: Našoj deci u dijaspori treba prići iskreno i bez pridika, nadam se da će premijera naše predstave u Čikagu ostvariti taj cilj (VIDEO)

SRPSKO ORUŽJE HIT NA NAJVEĆEM SVETSKOM SAJMU: Zastavinim puškama i pištoljima oduševljeni guverneri, ambasadori, čuveni reperi! (FOTO GALERIJA)

PRONAĐEN VLASNIK ČUVENE LADE U ČIKAGU: Rudi Pešović objasnio kako je stigla u Ameriku i zašto se prodaje za vrtoglavu sumu! (FOTO)

Izvor: Chicago dešavanja/ Ana Veljković
Foto: Chicago dešavanja/ Ustupljena fotografija

YOU MAY LIKE