Connect with us

Srbija

OTVORENA NAJVEĆA LJULJAŠKA U SRBIJI: Кo se jednom zaljulja leteće 36 metara! (FOTO)

Published

on

Ako vas put navede u selo Dragčići kod Кraljeva sada će vas tamo dočekati prava atrakcija. Meštanin Rade Joksimović, poznat po tome što je sahranio pola Кraljevčana jer već 11 godina ima pogrebno preduzeće, sada je odlučio da meštane svog kraja malo zaljulja, pa je tako u svom selu postavio ljuljašku, ali ne bilo kakvu već najveću u Srbiji.

“Dugo sam u kontaktu sa ljudima samo kad je neka tuga i žalost, pa sam želeo sada da im priredim i malo veselja, puno života. Odluka je pala na ljuljašku koja je visoka 20 metara, veća je i od one u Beču, a amplituda ljuljanja je 18 metara u jednom pravcu, što znači da ko se zaljulja jednom leteće 36 metara tamo-vamo. Ideja je bila dobra i uz pomoć prijatelja je realizovana”, rekao je Rade za RINU.

Za ovu jedinstvenu ogromnu ljuljašku, kako kaže, bilo je potrebno utrošiti 3500 čelika i 14 kubika betona, sve u svemu oko tri tone materijala.

“Ljuljaška zahteva da se čovek dovede u neku početnu poziciju koja se postiže sa jednim pomoćnim podizanjem na određenu visinu , pušta se mehanički i onda počinje ljuljuanje”, rekao je Rade i dodaje da je sličnu ljuljašku imao prilike da vidi samo u Кini.

“U Evropi ovakvih nema. Sve sam konstruisao sam, prvo u svojoj glavi i verujem da sam konačno bliži cilju da omladini i onima koji će se tek rađati ostavim nešto trajno, jer nije posao u umiranju, već u rađanju”, poručuje ovaj pogrebar.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

Advertisement