Chicago
10°
Clear
7:04 am5:02 pm CST
Feels like: -4°F
Wind: 11mph WNW
Humidity: 48%
Pressure: 30.48"Hg
UV index: 0
TueWedThu
12/5°F
27/19°F
30/5°F

Published 05:03

By Antonije Kovačević

OTKUD UŽIČKE TABLICE NA ULICAMA ČIKAGA? Tajna renoa “četvorke” iz filma o Tomi Zdravkoviću…

Kada je Dragan Bjelogrlić sa ekipom nedavno u Čikagu snimao poslednje scene filma “Toma” o legendi narodne muzike Tomi Zdravkoviću veliku pažnju je privukao “reno četvorka” užičkih registarskih tablica, jedan od oldajmera koji je trebao da dočara vreme u kome se dešava filmska radnja, dakle 1976.godinu.

Vlasnik ovog automobila, Vojislav Hristov, za Serbian Times kaže da je automobil uvezao u SAD još 2016. godine, “da ga podseća na zavičaj”. Voja je, inače, Zlatiborac iz Čajetine.

-Godinama sam se bavio izvozom američkih automobila za Evropu, Srbiju i Nemačku. Kada je Srbija u jednom trenutku zabranila uvoz polovnih automobila, ja sam rešio da poslednja pošiljka krene u kontra smeru. Umesto iz Amerike za Srbiju, ja sam brodom poslao automobil iz Srbije, baš ovu “četvorku”, za Džeksonvil u Floridi, gde sam ga preuzeo. Razmišljao sam jedno vreme koja kola da uvezem, pa pošto sam “jugiće” i “fiće” već viđao u Americi odlučio sam se za reno domaće proizvodnje, jer je ovaj moj proizveden 1989. godine u Sloveniji, poslednja serija koja je izašla iz Renoove fabrike u Novom mestu. Kada sam iz Floride selio za Čikago, i on je krenuo sa mnom. Šlepo, naravno, jer zbog godina nisam hteo da ga izlažem naporima i dugoj vožnji, otkriva naš sagovornik rodoslov njegovog drumskog ljubimca.

SPREMAN ZA AKCIJU: Voja Hristov i njegov ljubimac na filmskom setu u centru Čikagu
U AKCIJI: Jedna od scena filma “Toma” u kojoj glume Voja i “četvorka”

Ističe pritom da ga čuva kao oči u glavi, vozi ga isključivo kada je lepo vreme, a zimi ga zaštiti i garažira. Vojina prednost je u tome što se dobro razume u automobile i mašine koje kriju pod haubom jer je i sam mehaničar i vlasnik radionice za popravku kamiona Bel Air Express, koja se nalazi na čuvenoj Ogden aveniji, delu legendarne Rute 66, u čikaškom predgrađu Cicero.

– Slobodno vreme volim da se bakćem oko ovih “starudija”, kako ih ja zovem. Nedavno mi je iz Čačka stigao i jedan “fiat 550” godište 1971., originalni italijanski, to je nače onaj model po kome je naša “Zastava” kasnije pravila popularne “fiće”, modele 750 i 850. U pripremi je i jedan fića-kombi, koga restauriram na Zlatiboru i spremam polako za put preko okeana, dodaje on.

USKORO UVEĆAVA KOLEKCIJU: Voja Hristov sa fićom i “četvorkom”

Jednog dana, ako Bog da sreće, Voja će imati kolekciju starih evropskih automobila, koji će, napominje imati više muzejsku nego upotrebnju vrednost.

-Reno je u odličnom voznom stanju, što je pokazao i na snimanju filma “Toma” ovih dana u Čikagu, kada smo neke scene ponavljali po više puta. Nije iznevario nijednom, pali od prve i izdržljiv je, što je bila i njegova karakteristika i pre 30-40 godina, kada je bio popularan u Evropi i celom svetu. Volim vikendom da ga provozam po kraju, da porodicu odvedem na doručak ili ručak, ili na izlet u prirodu.

Na snimanju pomenutog filma desila se i jedna zanimljiva scena, kada je u jednom trenutku Dragan Bjelogrlić prekinuo snimanje da bi popričao sa Vojom o njegovom četvorotočkašu.

TAJNA UŽIČKIH TABLICA: Voja objašnjava Bjeli američke zakone

Bjela nije mogao da veruje da po Čikagu bez problema vozim auto užičkih tablica, pa sam mu objasnio da je po zakonu države Florida, u kojoj je “četvorka” registrovana, dozvoljeno da imate samo jednu zvaničnu tablicu, a da na mesto druge možete da stavite šta želite, pa sam ja tako stavio onu “originalnu”, užičku.

Nakon što su fotografije i snimci sa poslednje klape filma o Tomi Zdravkoviću obišle svet, Voji je stiglo bezbroj poruka podrške iz Srbije, naročito sa Zlatibora.

NEZABORAVNO ISKUSTVO: Sa kolegama Radetom i Željkom i glumcem Milanom Marićem

-Moji Zlatiborci su mnogo ponosni zbog toga što će se užičke tablice videti usred grada Čikaga, u jednom tako važnom i velikom filmu kakav će biti ovaj koji su snimili Bjelogrlić i ekipa.

SVE ZA UMETNOST: Voja je za potrebe snimanja filma “Toma” pripremio i periku

Inače, snimanje filma je bilo sjajno iskustvo, atmosfera i organizacija su bile na visokom nivou, zahvaljujući u velikoj meri upravo uredniku Serbian Timesa i njegovoj supruzi, pa se nadamo da ćemo uskoro imati prilike da ovde snimamo još neki film ili seriju. Jedno je sigurno, naše filmadžije ne moraju da brinu za oldajmere, u Čikagu ima dosta naših ljudi, zaljubljenika u stare automobile, zaključuje Vojislav Hristov na kraju razgovora za Serbian Times.

PIŠE: Antonije Kovačević FOTO: Privatna arhiva / Saša Lukić

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
“ON JE NAJVEĆI KOJI JE IKADA DRŽAO REKET”: Cicipas se poklonio Noletu: Hvala ti što me činiš boljim!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
PREOKRET U AUSTRALIJSKIM MEDIJIMA: Histerija oko Srđana Đokovića dobila novu dimenziju!