Chicago, IL
61°
Partly Cloudy
6:08 am7:31 pm CDT
Feels like: 61°F
Wind: 8mph ENE
Humidity: 45%
Pressure: 30"Hg
UV index: 4
12 pm1 pm2 pm3 pm4 pm
63°F
64°F
63°F
63°F
63°F
TueWedThuFriSat
70°F / 63°F
68°F / 50°F
59°F / 46°F
55°F / 43°F
52°F / 41°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

OTKRIVENI DETALJI NAPADA: Evo zašto su Albanci pretukli Lazara (15)!

Napad se dogodio kada su iz automobila „golf 5” posle dobacivanja na albanskom jeziku napadači istrčali i počeli da šutiraju srpskog dečaka koji je krenuo na posao.

Četvorica Albanaca pretukla su juče ujutru maloletnog srpskog dečaka Lazara M. (15) u multietničkom selu Suvi Do, nadomak Severne Kosovske Mitrovice. Povređeni dečak je posle ukazane lekarske pomoći u Kliničko-bolničkom centru (KBC) u Kosovskoj Mitrovici otpušten na kućno lečenje. Napad na Lazara M. dogodio se na izlazu iz sela, kada su iz automobila „golf 5” posle dobacivanja na albanskom jeziku izletela četvorica Albanaca, starosti oko 27 godina i počela da šutiraju dečaka koji je krenuo na posao u Kosovsku Mitrovicu.

“Albancima smeta sve što je srpsko i svako ko je Srbin”, kaže Zlatibor Milutinović, otac pretučenog dečaka, prenosi Politika.

„Kako nekome može da smeta dete koje ide u školu i koje je krenulo na posao kako bi vikendom zaradilo neki dinar. Ali, Albancima smeta svako ko je Srbin i smeta im sve što je srpsko. Dobro je moj Lazar izvukao živu glavu. Zadobio je hematome na glavi, a posle pregleda u bolnici, pušten je na kućno lečenje. Uplašeni smo i uznemireni. Iako smo sve prijavili policiji u južnom delu grada, ne verujem da će napadači biti nađeni”, kazao je vidno uznemiren otac dečaka. On je pritom naglasio da sa Albancima nikada nisu imali problema i da ne zna šta bi mogao da bude motiv mučkog prebijanja njegovog sina.

Milutinović je naveo da su u policijskoj stanici u južnom delu Mitrovice ostali tri sata, bez ikakve potrebe, a kao razlog je navedeno da nemaju prevodioca.

Najnoviji napad na srpskog dečaka uznemirio je Srbe u selu Suvi Do, a kako kaže Mico Kragović, predstavnik sela, „bilo je problema i ranije”, ali „kako je ovo četvrti napad na srpsku decu na KiM za kratko vreme, svi su u strahu i neizvesnosti”.

„Pitamo se šta donosi dan, a šta noć. Pretučeno je dete koje je krenulo da zaradi neki dinar. Ne znam šta nas dalje čeka, ali se strah uvukao u selo”, kaže za naš list Kragović, predstavnik multietničkog sela u kojem živi oko 300 Srba u 70 domaćinstava, a čiji su seljani godinama meta albanskih ekstremista.

Najnoviji napad na srpskog dečaka oštro je osudila Kancelarija za KiM. „Posle napada na srpske mladiće u Štrpcu i Klokotu, još jedno srpsko dete našlo se na meti albanskih huligana i ekstremista i to na mestu gde su stacionirani pripadnici Kurtijeve kosovske policije, zbog navodne ugroženosti Albanaca u mešovitim sredinama. Istina je očigledno da je njihova namera da pružaju zaštitu huliganima i ekstremistima, da nekažnjeno napadaju Srbe i srpsku decu. Niko ne sme da okreće glavu od ovog napada. Čitava međunarodna zajednica mora da pogleda Lazara u oči i objasni mu zbog čega je napadnut na svom kućnom pragu. Ovde ne sme biti relativizacije napada, jer je Lazar napadnut isključivo zato što je Srbin”, navedeno je u saopštenju Kancelarije za KiM.

Oglasila se i Srpska lista saopštenjem u kojem navodi da „diktatorski režim Albina Kurtija svojim delovanjem i političkim izjavama promoviše i podstiče nasilje kao način za rešavanje političkih problema, a cilj je da se Srbi zastraše i proteraju sa Kosova i Metohije”.

„Ničim izazvan, podli napad na srpskog dečaka Lazara M. od strane grupe Albanaca u Suvom Dolu, pred očima Kurtijevih specijalaca je nastavak užasnog plana Albina Kurtija. Nakon pokušaja ubistva Stefana i Miloša u Štrpcu i prebijanja Stefana Tomića u Klokotu, u svega par nedelja, Lazar je četvrto srpsko dete koje su napali albanski ekstremisti. Siledžije i ekstremisti su pretukli Lazara samo zato što je Srbin”, navedeno je u saopštenju.

Podsetimo, na Badnji dan iz pištolja su upucani srpski dečaci Stefan (11) i Miloš (21) Stojanović, iz sela Gotovuša nadomak Štrpca. Na njih je pucao Albanac A. Kurtaj (33), pripadnik Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), kojem je određen jednomesečni pritvor, a slučaj je okvalifikovan kao „pokušaj ubistva”.

Stefan je zadobio povredu levog ramena, a Miloš je upucan u šaku.

Samo nekoliko sati kasnije, na Božić, dok se vraćao od tetke, brutalno je pretučen Stefan Tomić iz Klokota.

PRATITE NAS I NA FEJSBUKU:

Zaustavljani vozači sa KM tablicama

U toku jučerašnjeg dana na prilazima Kosovskoj Mitrovici, Albanci iz redova kosovske policije zaustavljali su vozače sa vozilima registrovanim na KM tablice i nisu im dozvoljavali da uđu u grad. Iako su u Briselu 23. novembra pregovaračke strane Beograda i Prištine, pod pokroviteljstvom EU, postigle dogovor o nesmetanom kretanju vozila sa KM tablicama, policija je i juče sprovodila jednostrane odluke Prištine.

Vozačima nekoliko vozila nije bilo dozvoljeno da iz pravca Zvečana i Dudinog krša uđu u grad, ali se posle okupljanja Mitrovčana saobraćajna policija povukla. Inače, na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje, albanska policija kršeći dogovor u Briselu ne dozvoljava da na teritoriju severnog Kosmeta uđu vozači koji su saobraćajnu dokumentaciju produžili posle 10. decembra u izmeštenoj policijskoj upravi MUP-a Srbije u Raški.

Lazar M.: Ne znam zbog čega su me tukli

„Krenuo sam na posao i presreo me je auto. Rekli su mi nešto na albanskom, ja to nisam razumeo, spustio sam glavu i nastavio dalje. Oni su izašli iz auta, ja sam krenuo da bežim od njih, ali su me sustigli, uhvatili i onda su me šutirali i udarali gde su stigli. Ništa mi nisu rekli, samo su me tukli i uzeli su mi telefon iz jakne”, rekao je Lazar, preneo je „Kosovo onlajn”. Kako je rekao, ovako nešto mu se prvi put desilo i nikad do sada nije imao problema sa komšijama Albancima.

POVEZANE TEME:

JOŠ JEDAN NAPAD NA SRPSKU DECU: Četiri Albanca pretukla dečaka, zadobio hematome i podlive (15)

GRENEL OTVORENO: Nema pomaka dok SAD ne izvrše pritisak na Kurtija!

UVEK TU ZA SRPSKU DECU: “28. Jun” isporučio rekordan broj božićnih poklona! (FOTO)

Izvor: Politika
Foto: Кancelarija za Кosovo i Metohiju

YOU MAY LIKE