Chicago
28°
Cloudy / Wind
7:07 am4:58 pm CST
Feels like: 16°F
Wind: 20mph S
Humidity: 81%
Pressure: 29.78"Hg
UV index: 1
SatSunMon
30/25°F
28/12°F
18/0°F

Published 13:01

By admin

OTKRIVENI BROJNI PROBLEMI: Džonson i Džonson mora da baci milione doza vakcine!

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) saopštila je u petak da kompanija Džonson i Džonson (J&J) mora da baci milione doza svoje vakcine za Kovid-19, proizvedene u fabrici u Baltimoru u kojoj su otkriveni brojni problemi. FDA je, ipak, dozvolila upotrebu miliona drugih doza vakcine J&J.

Dva izvora rekla su za agenciju Rojters da je agencija dozvolila upotrebu oko 10 miliona doza. Njujork tajms prenosi da će morati da bude bačeno blizu 60 miliona doza, pozivajući se na osobe upoznate sa situacijom.

Bez otkrivanja ili potvrde broja doza, FDA je saopštila da je odobrila upotrebu dve serije vakcina, da nekoliko drugih više nije za upotrebu, a da se procenjuje stanje još nekoliko serija.

Agencija je saopštila da još nije spremna da dozvoli fabrici Imerdžent Bajo Solušns (Emergent BioSolutions) da počne da proizvodi vakcinu Džonson i Džonson. Američke vlasti u aprilu su zaustavile proizvodnju te vakcine u fabrici u Baltimoru.

Jedan izvor rekao je za Rojters da se očekuje da doze Džonson i Džonson vakcine budu izvezene drugim zemljama, da su već u ampulama i spremne za upotrebu.

Zabrinutost u pogledu bezbednosti Džonson i Džonson vakcine, zajedno sa sve manjom potražnjom za vakcinama u SAD generalno, usporili su upotrebu ove vakcine koja se daje u jednoj dozi. Skoro polovina 21 miliona doza proizvedenih u SAD i dalje nije iskorišćena.

FDA navodi da njena odluka omogućava da se vakcine J&J koriste u SAD ili izvoze. Agencija je navela da proizvodjač lekova i kompanija Imerdžent moraju da se dogovore da dele relevantne informacije o proizvodnji doza sa regulatorima zemalja gde se vakcina isporučuje.

Kompanija Džonson i Džonson potvrdila je da je FDA dozvolila upotrebu dve serije ali nije komentarisala izveštaje da treba da odbaci 60 miliona doza.

FDA nije želela da dodatno komentariše posle objavljivanja saopštenja.

Proizvodnja vakcine Džonson i Džonson je zaustavljena posle otkrića da su sastojci Astra Zenekine vakcine za Kovid 19 takođe proizvođene u istoj fabrici, kontaminirale jednu seriju vakcina Džonson i Džonson. Astra Zenekina vakcina se više ne proizvodi u toj fabrici.

Inspekcija FDA je takođe otkrila dugu listu sanitarnih problema i loše proizvodne prakse u fabrici Imerdžent.

Evropska agencija za lekove (EMA) saopštila je u peteak da serije vakcine Džonson i Džonson protiv Kovida-19, proizvedene za Evropu u vreme kada su u Baltimoru otkriveni problemi u fabrici, neće biti korišćene iz predostrožnosti.

Agencija nije saopštila koliko je doza pogođeno ali Rojters javlja da je reč o milionama doza, zbog čega će za Džonson i Džonson biti teže da ispuni cilj da isporuči 55 miliona doza Evropi do kraja juna.

Izvor: Glas Amerike
Foto: Printscreen YouTube / ABC News

YOU MAY LIKE

GODINE 2022. POSTAO TREĆI NAJBOGATIJI ČOVEK SVETA: Juče izgubio 6,5 milijardi dolara, označili ga kao prevaranta!
LOPOVI UKRALI SUŠENO MESO NA FRUŠKOJ GORI, VLASNIK PORUČIO: "Ne daj Bože da dete pojede to meso, ne želim nikog da nosim na duši!"
SRĐAN ĐOKOVIĆ: Gledaću Novaka od kuće, moja porodica samo želi mir!
NOLE O POTEZU OCA SRĐANA: Nije mi to trebalo pred finale, ali nadam se da će biti tu! Mediji su pogrešno protumačili događaj!
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
OVDE JE ROĐEN SVETI SAVA: Do nedavno je sve bilo obraslo u korov, a sada niče velelepan hram! (FOTO)
SRĐAN ĐOKOVIĆ IZAZVAO POMETNJU: Slikao se pored zastave sa Putinovim likom u Australiji, Novak ponovo na udaru!
NOLE NAKON POBEDE OSTAVIO PORUKU NA KAMERI I ODUŠEVIO SRBIJU: Đoković se setio najvećeg srpskog svetitelja!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
PATRIJARH PORFIRIJE U NJUJORKU: Obnova izgorelog hrama Svetog Save mora da bude brža i efikasnija!
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
OVDE JE ROĐEN SVETI SAVA: Do nedavno je sve bilo obraslo u korov, a sada niče velelepan hram! (FOTO)
JOVANA JE IZGUBILA SVE KOJE JE IMALA NA SVETU: Onda je došao bračni par Marić i pružio joj novi život i topli dom!
KAD POLITIKA UMEŠA PRSTE: Nova verzija kultnog crtaća najomraženija animirana serija ikada!