Chicago, IL
37°
Fair
5:59 am7:38 pm CDT
Feels like: 32°F
Wind: 6mph W
Humidity: 60%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 0
7 am8 am9 am10 am11 am
37°F
39°F
43°F
46°F
48°F
MonTueWedThuFri
66°F / 54°F
64°F / 37°F
45°F / 37°F
55°F / 46°F
59°F / 57°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

OTKRIVENA KRTICA U PENTAGONU: Evo ko je odgovoran za curenje poverljivih američkih dokumenata!

Osoba koja je odgovorna za objavljivanje poverljivih dokumenta Sjedinjenih Država, zbog čega je pokrenuta istraga o nacionalnoj bezbednosti, je 20-godišnji zaljubljenik u oružje koji je radio u vojnoj bazi, prenosi “Vašington post” pozivajući se na članove društvene mreže Diskord.

Prema izveštaju američkog lista, ta osoba je podelila poverljive informacije na toj platformi za razmenu poruka u grupi sa oko dvadesetak muškaraca koji dele “zajedničku ljubav prema oružju, vojnoj opremi i Bogu”.

Vašington post je to saznanje zasnovao na razgovoru sa dva člana grupe na Diskordu. Osoba se, prema svedočenjima predstavljala na mreži kao “pripadnik stare škole”, dok je jedan od izvora Vašington posta opisao kao nekoga ko je u ranim ili srednjim 20-im godinama, a koji je bio uzor ostalim članovima grupe.

“On je u formi. Snažan je. Naoružan je. Utreniran. On je gotovo sve što možete da očekujete od nekog ludog filma”, rekao je jedan od članova, koji ima manje od 18 godina i govorio je pod uslovom anonimnosti, uz dozvolu majke, objavio je Vašington post.

Opisuje ga kao pametnu osobu koja je znala šta radi kada je postavio ta dokumenta.

“To nisu bila slučajna curenja bilo koje vrste”, rekao je član grupe.

Vašington post je takođe pregledao oko 300 fotografija poverljivih dokumenata, od kojih većina nije javno objavljena; audio-snimak čoveka koga su dva člana grupe identifikovala kao osobu odgovornu za curenje, i zapise ćaskanja i fotografije koje pokazuju kako komunicira sa ostalim članovima grupe na Diskord serveru.

Sagovornik lista kaže da je bio impresioniran njegovom proročkom sposobnošću da predvidi velike događaje pre nego što se nađu na vestima.

Fotografije štampanih tajnih dokumenata koje sada vide milioni mogu ponuditi tragove saveznim agentima koji traže odgovorene.

PROČITAJTE VIŠE:

Grupu činili i strani državljani

Grupu su činili i strani državljani uključujući i one iz Rusije i Ukrajine. Server ugošćuje ljude iz Evrope, Azije i Južne Amerike.

Od otprilike 25 aktivnih članova koji su imali pristup kanalu oko polovina se nalazila u inostranstvu, rekao je član.

Oni koji su izgleda bili najzainteresovaniji za poverljivi materijal tvrdili su da su uglavnom iz “istočnog bloka i onih postsovjetskih zemalja”, rekao je član grupe.

Godinama američki kontraobaveštajni zvaničnici gledaju na platforme za igre kao na magnet za špijune. Ruski obaveštajni operativci su osumnjičeni da su se sprijateljili sa igračima za koje veruju da rade za obaveštajne agencije i podsticali ih da odaju poverljive informacije, rekao je visoki američki zvaničnik, govoreći pod uslovom anonimnosti da bi razgovarao o osetljivim informacijama.

Cele zime osoba odgovorna za curenje je kačila dokumente na server, ali niko iz grupe nije govorio o tome da ih deli na drugom mestu.

Međutim, 28. februara jedan tinejdzer sa servera Šejker central počeo je da postavlja nekoliko desetina fotografija koje prikazuju poverljive dokumente na drugom Diskord serveru povezanom sa Jutjuberom “vov_mao”.

Neki od dokumenata ponudili su detaljne procene odbrambenih sposobnosti Ukrajine i pokazali koliko daleko američke obaveštajne službe mogu da vide u ruskoj vojnoj komandi.

Zatim se 4. marta deset dokumenata pojavilo na Majnkraftovoj mapi Diskord serveru fokusiranom na popularnu video-igru. Korisnik koji upravlja nalogom koji je objavio manju tranšu slika rekao je da su ih dobili na vov_mao.

Tajni i strogo poverljivi dokumenti sada su dostupni hiljadama korisnika Diskorda, ali curenje neće doći u pažnju američkih vlasti još mesec dana. Poverljivi dokumenti koji procenjuju rat u Ukrajini su 5. aprila postavljeni na ruski Telegram kanal i počeli su da migriraju na Tviter.

PROČITAJTE VIŠE:

Nije uzbunjivač

Uz sav prezir prema saveznoj vladi, član grupe kaže da osoba odgovorna za curenje poverljivih dokumenata nije osoba koja je to radila u javnom interesu. Tajni dokumenti su bili namenjeni samo njegovoj onlajn porodici, rekao je član.

“Definitivno ga ne bih nazvao uzbunjivačem”, rekao je član grupe odbacujući svako poređenje sa Edvardom Snoudenom.

Diskord je saopštio da sarađuje sa američkim vlastima, nakon što je Ministarstvo pravde SAD pokrenulo formalnu krivičnu istragu prošle nedelje.

Pentagon, koji je pokrenuo slučaj, trenutno procenjuje štetu koja je naneta možda najštetnijim objavljivanjem poverljivih američkih informacija poslednjih godina.

Zanimljivo je da je član grupe u razgovoru za Post rekao da je i poslednjih nekoliko dana bio u kontaktom sa tom osobom, iako je FBI poternica u toku, a Pentagon pokreće sopstvenu istragu o curenju podataka.

On je preselio grupu na drugi server da bi komunicirali na mreži. U poslednjoj poruci upozorio ih je da „bude prigušeni i izbrišu sve informacije koje bi se eventualno mogle odnositi na njega“. To uključuje sve kopije poverljivih dokumenata koje je podelio.

Hiljade vojnog osoblja i vladinih službenika koji rade na pozicijama nižeg nivoa, verovatno bi mogle da imaju pristup poverljivim dokumentima poput onih koje je su sada podeljene, tvrde stručnjacima koji su videli dokumente objavljene u medijima.

Ali to ne umanjuje šanse vlasti da uhvate osobu koja je odgovorna za sadašnje curenje, ali je pitanje da li će biti i na koji način optužena. Sagovornici Posta pre veruju da će “nestati ili biti ubijen zbog onoga što zna”.

POVEZANE TEME:

ČUDO U TEKSASU: Žena sletela džipom u jezero, pronašli je živu pod vodom posle dva dana! (FOTO)

DONALD TRAMP TUŽIO SVOG BIVŠEG ADVOKATA: Traži basnoslovnu odštetu zbog kršenja ugovora!

BAJDEN IZAZVAO DIPLOMATSKI SKANDAL: Sleteo u Belfast, pa odgurnuo britanskog premijera! (VIDEO)

Izvor: RTS
Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE