Chicago, IL
37°
Fair
5:59 am7:38 pm CDT
Feels like: 32°F
Wind: 6mph W
Humidity: 60%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 0
7 am8 am9 am10 am11 am
37°F
39°F
43°F
46°F
48°F
MonTueWedThuFri
66°F / 54°F
64°F / 37°F
45°F / 37°F
55°F / 46°F
59°F / 57°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

OTAC TOMAS BILS BIO JE SVEŠTENIK I STRADAO JE NA TITANIKU: Dok je brod tonuo on je putnicima čitao molitve i ispovedao!

Otac Tomas Bils bio je sveštenik osam godina pre nego što se uputio na, ispostaviće se, svoje poslednje putovanje. Poziv na venčanje njegovog mlađeg brata Vilijama u Njujorku koji je želeo da upravo Tomas bude taj koji će izvesti obred, naterala je sveštenika da napusti svoju parohiju i ukrca se na veliki prekookeanski brod.

Sudbina je htela da taj brod bude Titanik… Otac Tomas kupio je kartu i postao jedan od putnika na Titaniku kada se ovaj brod otisnuo na sudbonosno putovanje 10. aprila 1912. godine.

Tog, poslednjeg jutra plovidbe, 14. aprila, Tomas je ispunio želju pojedinih putnika na brodu i držao misu za putnike druge i treće klase.

PROČITAJTE VIŠE:

Nakon što je brod, malo pre ponoći, udario u ledeni breg i počeo da tone, otac Tomas je smatrao da mu je dužnost da pomogne uplašenim putnicima – duhovno, ali i fizički.

Preživeli sa broda svedočili su kasnije da je sveštenik dva puta odbio da se ukrca u čamac za spasavanje. Umesto toga, pomagao je putnicima 3. klase da dođu do viših nivoa i hrabrio okupljene.

Čak i kada je zavladala opšta panika i kada je postalo jasno da mesta u čamcima nema za sve, sveštenik je odbio da se spase. Do samog kraja, govorio je molitve, ispovedao i davao oprost putnicima koji su ostali zarobljeni na brodu koji je tonuo nakon što su svi čamci odavno spušteni u ledenu vodu.

Telo oca Tomasa Bilsa nikada nije pronađeno. Katolička crkva je pokrenula proces njegove kanonizacije.

Otac Tomas Bils na kratko je prikazan i u filmu “Titanik” iz 1997. godine.

POVEZANE TEME:

NAKON 176 SATI ISPOD RUŠEVINA ZEMLJOTRESA IZVUČENA ŽENA: Sin i spasioci plakali zajedno, potresna slika iz Turske zapalila mreže! (FOTO)

RUMUNIJU POGODIO SNAŽAN ZEMLJOTRES, TRESLO SE I U SRBIJI: Umalo se razbio akvarijum, dobro se zatreslo!

NEVEROVATAN PRIZOR NA NEBU: Meteor udario u Zemljinu atmosferu, a kamera snimila čudesan prizor (VIDEO)

Izvor: Istorijskizabavnik.rs
Foto: BokaNews.me

YOU MAY LIKE