Connect with us

aktuelno

‘OSUĐENI BEZ DOKAZA’: Američki obaveštajac razotkrio laži o zločinu u Buči, pa ‘popio’ suspenziju od Tvitera! (FOTO)

Published

on

Bivšem obaveštajnom oficiru američkog Korpusa marinaca Skotu Riteru suspendovan je nalog na Tviteru, nakon što je pokušao da skrene pažnju javnosti na, kako tvrdi, neosnovane optužbe Ukrajine protiv Rusije za navodni ratni zločin u Buči.

Riter, koji je služio pri Ujedinjenim nacijama na primeni sporazuma o kontroli naoružanja privremeno je suspendovan zbog “zloupotrebe”, nakon što je ukazao na video snimak iz grada koji je objavila Nacionalna policija Ukrajine. Sporni video nastao je odmah posle povlačenja ruskih snaga, a na ulicama nema ni traga od stotina leševa, niti bilo ko od civila govori o strašnim zločinima.

Više o ovoj temi u tekstu Serbian Times-a ispod:

Riter je takođe na Tviteru napisao i da ukrajinske vlasti moraju da pruže proverljive medicinske forenzičke podatke kako bi dokazale svoje optužbe protiv Rusije u vezi sa dešavanjima u gradu Buča, prenosi ruska agencija TASS.

“Svako ko osuđuje na osnovu neproverenih video snimaka koji dolaze od strane poznate po preteranim propagandističkim tvrdnjama, bez čekanja bilo kakve provere, verovatno bi trebalo da prestanu sebe da nazivaju novinarima”, istakao je Riter, komentarišući izveštaje američkih medija o civilima koje su navodno ubile ruske trupe.

“Osnovna medicinska forenzika bi odgovorila na tri ključna pitanja: vreme smrti, mehanizam smrti i da li su tela pomerena. Hajde da vidimo da li Ukrajinci daju proverljive medicinske forenzičke podatke da potkrepe svoje optužbe”, dodao je.

“Vreme smrti. Mehanizam smrti. Lokacija smrti. Odgovorite na ova tri pitanja za svako telo. Zatim počnite da upirete prstom. Do tada bukvalno širite dezinformacije”, podvukao je u još jednom komentaru.

“U vreme kada zapadno javno mnjenje oblikuje intenzivna operacijom informacionog rata, koja je isključivo osmišljena da prikaže Rusiju u negativnom svetlu, moglo bi se pretpostaviti da će objektivni posmatrači sačekati forenziku pre nego što vrisnu ‘kriv'”, zaključio je Riter.

U međuvremenu, Buču je posetilo nekoliko evropskih zvaničnika, među njima i presednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, čija je reakcija na leševe u crnim kesama privukla veliku pažnju korisnika društvenih mreža, od kojih su mnogi prokomentarisali kako reakcija deluje “izveštačeno”, “lažno”, kao i da podseća na “šamar Vila Smita Krisu Roku na dodeli Oskara”.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Serbian Times
Foto: Printscreen YouTube Sky News, Guardian News; Printscreen Twitter

Advertisement