Chicago, IL
57°
Mostly Cloudy
5:56 am7:40 pm CDT
Feels like: 55°F
Wind: 16mph SSW
Humidity: 39%
Pressure: 29.84"Hg
UV index: 0
2 am3 am4 am5 am6 am
57°F
55°F
55°F
55°F
55°F
WedThuFriSatSun
43°F / 37°F
54°F / 45°F
59°F / 57°F
75°F / 61°F
73°F / 57°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

OSTALA DA STOJI ČRVSTA KAO STENA: Kućica na Drini izdržala još jednu poplavu (FOTO)

Stanovnici Bajine Bašte sa strepnjom su gledali u vodostaj Drine prethodna 24 sata.

Opasnost od poplava nije bila velika, ali su se stanovnici Bajine Bašte plašili da nabujala voda ne odnese njihov simbol – kućicu na steni. Pokazalo se da je ova atrakcija očigledno čvsrta isto i koliko kamen na kom je sagrađena, jer joj poplavni talas opet nije mogao ništa, odolela je vodenoj stihiji.

Do sada je brza Drina odnela čak šest kućica, ali ova sedma opstaje. Dugo su neimari ovog neverovatnog zdanja pokušavali da pronađu spas za kućicu na steni kako svaki poplavni talas ne bi čekali sa strpenjom i u tome su uspeli. Ova, sedma po redu najduže opstaje i to samo iz jednog razloga – primenili su poseban bezbednosni sistem pre desetak godina, kako bi je sačuvali.

Foto; Rina

Od prvobitnih kućica razlikuje se po tome što je na temeljima odignuta, stranice kuhinje su otvorene, kako nema zadnjeg zida tako nema ni prednjeg, stvari su podignute na tavan, a reka nesmetano teče kroz nju. Ako bi nivo Drine bio visok i ako bi nadošla, kućica bi ostala neoštećena a reka nesmetano proticala. Kućica je izgrađena od jako čvrstog materijala, sva je u šafovima i tako da na mnogo načina uspeli smo da je obezbedimo. Izuzetni je zanimljiva za arhitekte jer se mnoge stvari primenjene na gradnji ove kućice, ne primenjuju u gradnji na kopnu – rekao je za RINU Milan Savić Miško.

On je upravo i jedan od graditelja prve kućice, koja je nastala davne 1969. godine kao deo dečačke igre i to za samo pet dana. Bila je mnogo manjih dimenzija nego ova današnja, ali predstavljala je prekretnicu i predstavljala početak jedne izuzetne priče.

U to vreme na tom mestu smo se okupljali, družili ali i skakali sa stene. U jednom momentu smo došli na ideju da nešto napravimo kako bi mogli da se sklonimo od vremenskih neprilika – dodaje Milan.

Foto; Rina

Današnji objekat ima oko 24 kvadrata, ima jednu zatvorenu prostoriju kao i terasu, koja je omiljeni kutak brojnih posetilaca. Od dečačke igre Kućica na Drini postala je jedan od najposećenijih lokaliteta u Srbiji, a godišnje je obiđe na stotine posetilaca.

Niko ne prođe a da ne zastane da se slika. Nakon što je njena fotografija obišla svet, počeli su da pristižu turisti iz mnogih dalekih zemalja. Kinezi su među najbrojnijim posetiocima. Oni su u kolonama čekali da bi je obišli, doživljavaju je kao neko čudo na zemlji – rekao je Miško.

Čamicima je jedino moguće stići do kućice, tokom letnje sezone postoji organizovan prevoz, a cena je simbolična i na dobrovoljnoj bazi. Ono što daje dodatnu draž jeste posebna tirkizna boja Drine, i svi oni koji su je obišli kažu da je osećaj zaista neponovljiv.

Izvor: Rina

Foto: Rina

YOU MAY LIKE