Chicago, IL
55°
Sunny
6:39 am5:29 pm CST
Feels like: 52°F
Wind: 16mph S
Humidity: 33%
Pressure: 30.1"Hg
UV index: 0
6 pm7 pm8 pm9 pm10 pm
50°F
48°F
45°F
45°F
43°F
WedThuFriSatSun
59°F / 41°F
48°F / 34°F
37°F / 25°F
41°F / 34°F
55°F / 37°F

Published 2 years ago

By admin

OSTAJU DO GODINU DANA NA KIM: Avganistanci koji nisu prošli bezbednosne provere smešteni u srpskoj pokrajini!

Sjedinjene Američke Države planiraju da na Kosovo i Metohiju pošalju Avganistance koji nisu prošli prvu fazu bezbednosnih provera. Vlasti u Prištini složile su se da prime izbeglice na godinu dana, tokom dodatnih bezbednosnih provera, izjavio je neimenovani američki zvaničnik za novinsku agenciju Associated Press.

Planu će se verovatno usprotiviti aktivisti za prava izbeglica, koji su se žalili da se proces ne vodi na transparentan način i da postoje neizvesnosti u pogledu zakonskih ovlašćenja u tranzitnim objektima i na tranzitnim tačkama, odakle je evakuisano oko 120.000 Avganistanaca, Amerikanaca i drugih.

Komentari američkog zvaničnika pružaju uvid u pristup američke administracije vfganistancima i drugim evakuisanim licima koja nisu prošla proces bezbednosne provere, odnosno za koje je potrebno više vremena za analizu njihove prošlosti.

Broj Avganistanaca kojima je odobren transfer iz tranzitnih centara u druge zemlje u međuvremenu raste. Evakuisani se dalje šalju u Filadelfiju ili Vašington, odakle se nastanjuju u Sjedinjenim Državama.

Drugi američki zvaničnici rekli su da očekuju da će većina ili svi za koje je proces bezbednosne provere u zastoju na kraju proći sigurnosnu analizu.

Sjedinjene Američke Države će koristiti vojnu bazu Bondstil u blizini Prištine za sprovođenje dodatnih bezbednosnih provera i za analizu i obradu dokumentacije potrebne za smeštaj evakuisanih lica u Sjedinjenim Državama, rekao je američki zvaničnik.

I Nemačka i Italija dale su najviše dve nedelje za kontrolu i odobravanje evakuacije Avganistanaca iz svojih zemalja.

Кosovski lideri složili su se da dozvole onima koji su evakuisani iz Avganistana da ostanu do godinu dana, uz mogućnost daljeg produženja ovog roka.

Izbegličke organizacije kritikovale su administraciju navevši da SAD nisu bile transparentne i efikasne u upravljanju kretanjem izbeglica u tranzitnim centrima.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: AP
Foto: Printscreen YouTube / Akademia Studimeve Politike

YOU MAY LIKE