Chicago
41°
Mostly Cloudy
6:45 am7:07 pm CDT
Feels like: 34°F
Wind: 18mph W
Humidity: 63%
Pressure: 29.73"Hg
UV index: 1
SunMonTue
39/34°F
39/30°F
46/32°F

Published 7 months ago

By admin

OSETLJIVO PITANJE: Hrvatski sveštenik odbio da krsti dete gej para!

Velečasni Kristijan Zeba s riječkih Srdoča nedavno je došao u ozbiljno iskušenje. Treba li u svojoj crkvi da dopusti krštenje detetu začetom veštačkom oplodnjom i to još ženskom homoseksualnom paru. No, odoleo je, ostao čvrst i nepokolebljiv. Tako nešto nije u duhu Crkve, protiv svih je njenih kanona i katekizama. Riječka Nadbiskupija još nije reagovala. Svetovna javnost, očekivano, nije baš sva na njegovoj strani.

Velečasni Zeba u 16 godina karijere s „rimskim okovratnikom“ još nije imao takav zahtev. Da krsti dete istospolnog para.

Na pitanje kako zna da ga neće odgajati u duhu katoličke vere odgovara: „Zato što su oni već u grehu, njih dvoje su u grehu jer žive u suprotnosti s naukom Katolilčke crkve, a sami dobro znamo da je nauk Katoličke crkve da brak čine isključivo muškarac i žena, sve drugo je neprihvatljivo“.

I stanovnici Srdoča čuli su za to. Jer je velečasni o svemu upitao pastvu na Fejsbuku, upozorivši da nema vređanja. Neki stali na Zebinu stranu.

„Ako one ne veruju, a izgleda da ne veruju, šta je njima važno krstiti dete. To samo da provociraju“.

„Kako će dve osobe koje su, zna se, roditelji ko su i šta su, mislim dve iste osobe, smatram da je u pravu“.

„Ja sam siguran da će se naći razuman sveštenik koji će ih krstiti, jer po meni nema nikakve veze, ako se neko voli voziti na neke dogmatske stare priče od prije hiljadu godina“, kažu stanovnici Rijeke.

„Moja je savest potpuno čista i mislim da je to po meni jedino ispravno“, rekao je Zeba.

Teolog Zoran Grozdanov u mnogo čemu se ne slaže sa Zebom. Crkva, ipak, nije skup pravila isključivo za moralno podobne ljude.

„U teološkom smislu mislim da tu dolazi do moralističke zbrke koja je jako prisutna u hršićanstvu poslednjih godina, pogotovo u Hrvatskoj. Naime, krštenje kao sakrament je dar, a da bi dar bio dar, mora biti nezaslužen, to znači da ne zavisi o predispozicijima onoga koji ga prima pa ni njegovih roditelja. Jer Crkva bi trebalo da uključuje, Crkva bi trebalo da funkcioniše na milosti, a ne na tome da li ljudi žive ispravne ili neispravne živote“, rekao je Zoran Grozdanov.

Grad Rijeka svake godine postavi LGBT zastavu na svoj balkon. Za njih nema tu puno dilema.

„Meni je iskreno žao što je velečasni odbio da krsti dete, zaista smatram da crkva treba da izlazi u susret svakoj osobi i da ne može odgovor biti agresija i nasilje koji zaista smatramo da je učinjeno i prema samom detetu i prema roditeljima“, rekla je Sandra Krpan, zamenica gradonačelnika Rijeke.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: N1
Foto: Printscreen N1 Video Platforma

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)
KO NE SLUŠA TIFU, SLUŠAĆE OLUJU: Bijelo dugme održalo koncert za pamćenje u Čikagu, pevali i oni koji ne govore srpski
VRHUNAC, PO NAŠKI: Srpska reč za orgazam je nešto najlepše što ćete čuti danas!
SRPKINJA ODUŠEVILA VAŠINGTON: Biljana je otpevala "Ovo je Srbija" tokom NBA meča i opčinila publiku! (VIDEO)
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
SRPSKO KOLO VODILO JOKIĆA DO POBEDE: Na tribinama u Vašingtonu srpske zastave, na terenu deca u nošnjama (VIDEO)