Chicago
64°
Fog
6:45 am6:36 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 4mph SE
Humidity: 92%
Pressure: 30.13"Hg
UV index: 0
SatSunMon
75/61°F
77/63°F
79/63°F

Published 3 months ago

By Serbian Times

OREOL SRPSKE DUHOVNOSTI: Velika svetinja na granici sa Crnom Gorom postoji već 300 godina, i konačno dobija asfaltiran put!

Za meštane udaljenih sjeničkih sela Bare, Vrbnica, Visočka pa sve do manastira Kumanica na samoj granici sa Crnom Gorom, 16 kilomatara novog asfaltnog puta znači više od obične saobraćajnice.

Manastir Kumanica smatra se oreolom srpske duhovnosti u raškoj oblasti. Mesto je verskog hodočašća u koga u potrazi za duševnim i telesim ozdravljenjem pohode mnogi posetioci. Smatra se kultnim isceliteljskim manastirom u kome su mošti Grigorija Kumaničkog. Iako se nalazi na teritoriji opštine Sjenica do njega je iz tog pravca bilo praktično nemoguće doći.

Skoro 300 godina čuju se zvona iz manastira i svakog dana se služi sveta Božanstvena Liturgija.

Monahinja u manastiru, mati Gavrila kaže da je put bio jako loš i da koliko god da su ga nasipali i radili propuste, voda ga je svaki put odnela.

„Slava Bogu na svemu, i onemo ko je dozvolio i ko je učinio i ko jo uradio put, da ih Gospod nagradi.”

Ana Vitorović često posećuje manastir i ovaj asfalt do svetinje joj mnogo znači. „Znači i nama koji smo posetioci, i koji ovde dolazimo često, a znači i monasima.”

PROČITAJTE VIŠE:

Put Bare – Kumanica bio je nedosanjani san mnogim generacijama i kada je asfalt stigao do sela Vrbnice, potajna želja svih meštana bila je da on stigne i do svetinje koja ih je na ovim prostorima i održala.

„Danas ugrađujemo prvi noseći sloj u dužini od 870 metara, u stvari 1 040 tona asfalta. Planirna su dva sloja, prvi debljine 7 cm i drugi od 4 cm. Od zemljanih radova do sada je urađeno preko 18 000 kubika iskopa, preko kilometar i više kanala, isto toliko ivičnjaka i drenaža”, istakao je šef gradilišta Saudin Ljajić.

Pomoćnik direktora „Novi Pazar put” Ivan Veljević navodi da je urađena kompletna rehabilitacija puta u dužini od 16 kilometara.

„Rehabilitacija se radila u tri etape, a ukupna vrednost radova je 413 miliona dinara, dok su radovi završeni 60 dana pre roka. Putni pravac Sjenica – Bare – Vrbnica – Kumanica veoma je važan jer povezuje magistralni put Prijepolje – Bjelo Polje”, kazao je Veljović.

Za meštane ovog kraja, put koji povezuje nekoliko sela glavni je razlog zašto su mnogi odlučili da ostanu na pradedovskim ognjištima.

POVEZANE TEME:

INTERVJU, MIŠA RONIN: Ukinite odmah sve rijalitije, sklonite starlete i eks krimose sa TV ako želite da imate normalnu decu! (VIDEO)

PITALI SMO VEŠTAČKU INTELIGENCIJU: Ovo je lista 10 najznamenitijih Srba u istoriji! (FOTO)

ZBOG VLADIKE NIKOLAJA ZAVOLEO SRBIJU, A SADA U BEOGRADU STVARA UMETNOST : Rus deci poklanja mural Jokića i Đokovića!

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE