Chicago, IL
37°
Fair
5:59 am7:38 pm CDT
Feels like: 32°F
Wind: 6mph W
Humidity: 60%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 0
7 am8 am9 am10 am11 am
37°F
39°F
43°F
46°F
48°F
MonTueWedThuFri
66°F / 54°F
64°F / 37°F
45°F / 37°F
55°F / 46°F
59°F / 57°F

Published 2 years ago

By admin

OPLJAČKAO DOM EKLSTONOVE ĆERKE: Srbija odbila da ga izruči Velikoj Britaniji!

Srbija je odbila da izruči osumnjičenog za neke od najvećih pljački u istoriji Engleske, saznaje BBC.

Čovek, koji je policiji poznat pod imenom Danijel Vuković, osumnjičen je da je predvodio seriju pljački luksuznih domova tri poznate osobe u decembru 2019. godine, piše BBC.

Među tim provalama je bila i ona u kući britanske manekenke Tamare Eklston, ćerke bivšeg generalnog direktora Formule 1 Bernija Eklstona. U toj pljački je ukradeno 25 miliona funti.

Sudska dokumenta do kojih je došao BBC pokazuju da je londonska policija podnela Srbiji zahtev za izručenje prošlog proleća.

Prvi zahtev je podnet 14. aprila 2021. i Višem sudu u Beogradu ga je dostavilo specijalno odeljenje MUP Srbije za borbu protiv organizovanog kriminala. U tom zahtevu, londonska policija je tražila izručenje Vukovića zbog optužbi za pljačku i pranje novca.

Dokument do kog je došao britanski medij otkriva da je Viši sud u Beogradu odbio taj zahtev 15. jula iste godine.

Mesecima kasnije, tačnije u oktobru 2021. ponovo je traženo izručenje, ali je beogradski sud još jednom odbio.

U dokumentima se navodi da je „Ljubomir Radanov legalni rezident Srbije“ i da nisu ispunjene pravne osnove za izručenje. Zatim se poziva na sporazum o izručenju između Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva iz decembra 1990. godine, u kom se navodi da svaka od država može da odbije izručenje sopstvenih državljana.

BBC je istragom pronašao nedavnu fotografiju Vukovića kako napušta londonski aerodrom Hitrou u decembru 2019. godine, kao i da koristi najmanje 19 lažnih identiteta.

Vukovića povezuju sa zemljama kao što su Srbija, Italija, Hrvatska, BiH i Peru.

Italijanske vlasti sugerišu da se on zove Alfredo Lindli, dok u zvaničnim srpskim dokumentima, u zahtevima za izručenje, stoji da se zove Ljubomir Romanov.

Veruje se da je on deo bande sa još tri Italijana, koji su uhapšeni prošlog novembra zbog pljački kuća Tamare Eklston, slavnog engleskog fudbalera i trenera Frenka Lamparda i kuće sada već pokojnog vlasnika fudbalskog kluba Lester Višaja Šrivadanaprabe.

U tim pljačkama su ukradene stvari ukupne vrednosti od 26 miliona funti.

„Jasno je da je Vuković imao ključnu ulogu u tim pljačkama. Banda ima konekcije u Italiji, ali i u drugim evropskim zemljama. Postoje indicije da su ukradene stvari prošle kroz kampove u Milanu. Takođe se veruje da je deo ukradenih dragocenosti u Srbiji, gde se Danijel Vuković nalazi. Ovo je klasičan slučaj zakopanog blaga, koje se negde nalazi i neko zna gde, a vremenom će se to i otkriti“, rekao je Endrju Pejn, detektiv londonske policije, za BBC.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: N1
Foto: Printscreen Twitter

YOU MAY LIKE