Chicago, IL
70°
Partly Cloudy
6:28 am5:37 pm CST
Feels like: 70°F
Wind: 16mph S
Humidity: 62%
Pressure: 29.33"Hg
UV index: 3
3 pm4 pm5 pm6 pm7 pm
68°F
68°F
64°F
63°F
61°F
WedThuFriSatSun
34°F / 21°F
48°F / 34°F
52°F / 37°F
61°F / 46°F
64°F / 52°F

Published 2 years ago

By admin

OPLENAC JE DUŠA SRPSKOG VINA: Svaka kuća ima vinograd, a Tanasijevići su ove godine dobili dve tone roda! (FOTO)

U selima u okolini Topole svaka kuća poseduje bar jedan mali vinograd. Uzgajanje grožđa i pravljenje vina ovde je tradicija i prenosi se sa kolena na koleno, pa se sa razlogom ovaj kraj naziva još i srpska Toskana. Generacije su odrastale među vinovim lozama i od malih nogu stasavale u spremne majstore. Jesen se ovde od pamtiveka prvo provodi u berbi, a zatim i u pravljenju vina.

„Naš vinograd se prostire na oko 50 ari i bude oko dve tone grožđa, to su vinske sorte, vranac, hambur, smederevka. Naše vino specifično je jer pravimo kupažu sa svim tim sortama, tako je moj deda radio i tako volim i ja. Vino ne bude previše jako, utoli žeđ i prija, a malo zagreje dušu. Za domaćinstvo na selu se od davnina smatra da mora imati rakije, masti i vina i mi to poštujemo“, rekao je za RINU Zlatimir Tanasijević.

Кad je berba i muljanje rade svi članovi porodice, dok je pretakanje i flaširanje njegov deo posla. Iako nemaju registrovanu proizvodnju vina, imaju sigurnu prodaju i to Tanasijevićima mnogo znači.

„Bilo je godina kada je solidan prihod od prodaje voća i to je najednostavnija i najbrža zarada, obereš, naplatiš i onda se pripremaš za sledeću godinu, imaš zaradu da preživiš zimu i uložiš u prolećne radove. Međutim, godinama već voće je problematičnije prodati pa smo se odlučili za preradu u rakiju i vino, supruga pravi likere, džemove, slatka. Кad imam deset tona rakije u mom podrumu ja smem da uzmem i kredit na proleće a ovako ne bi smeo da se zadužim jer ne bih imao od čega da vratim“, ističe naš domaćin.

Oplenački kraj sličan je Francuskoj, kad godina ima dosta sunca vina su kvalitetna, a to dokazuju brojna vrhunska vina baš iz ovih krajeva. Grožđe rađa na osunčanim brežuljcima Oplenca i to vinima ovog kraja daje posebnu notu.

„Rad u vinogradu za mene je posao u kome uživam, kad probam vino koje sam ja napravio i kad poslužim svoje prijatelje. Vino ima specifičan buke, ja ga cenim da je dobro kad ga probućkam po ustima i osetim na jeziku i nepcima da je lepo da mi prija, to su one naše stare sorte grožđa prokupac ili smederevka koje daju taj specifičan stari ukus“, kaže Zlatimir.

U skladu sa trenutnom zdravstevnom situacijom ovaj vinogradar iz Topole poručuje da je bolje piti vino nego lekove.

„Više vina, znači manje bensedina. To vam je provereno tačno. Jednu čašu dnevno preporučuju čak i doktori“, zaključuje kroz osmeh Zlatimir.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE