Chicago
66°
Sunny
5:16 am8:21 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 7mph ENE
Humidity: 68%
Pressure: 30.03"Hg
UV index: 0
MonTueWed
79/61°F
70/57°F
70/57°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

“OPEGLANA NOĆU, OPEGLANA DANJU”: Čola je ovekovečio u legendarnoj pesmi, a retko koja kuća u Jugi je nije imala!

Bile su izuzetno skupe. Šezdesetih godina su u Italiji dostizale cenu od 10.000 lira, što je iznos koji je prevazilazio visinu jedne plate

Mnogi od nas iz detinjstva se sećaju lutke koja je bila zabranjena za igru – imala je funkciju ukrasa na krevetu. U svojoj zbirci igračaka je poseduje i Muzej i nauke i tehnike.

Polovinom prošlog veka bile su jako popularne velike lutke, poznate kao „lutke iz Trsta“. Bile su livene od tvrde plastike, visoke između 50 i 100 centimetara. Imale su ruke, noge i glavu koje su mogle da se pomeraju, staklene oči koje su se sklapale kada se lutka položi, objavio je RTS.

Neki od modela su imali i mehanizam sa snimljenim zvukom – kada se lutka ispravi govorila bi „mama“. Te su lutke predstavljale, ne decu, već odrasle devojke i žene i nisu bile predviđene za igru. Imale su glomazne frizure, uglavnom punđu ukrašenu cvetićima i mašnicama. Bile su našminkane, imale su tanko iscrtane obrve i namazane nokte. Odevene su u raskošne haljine, kao barokne princeze.

„Te lutke su bile vrednost i neizostavni suvenir gotovo svih koji su putovali u Trst, isto kao i gondole od plastike. One su donosile dah luksuza u domove kupaca, a najčešće su se postavljale na bračne krevete u spavaćim sobama. To nije bio naš domaći izum, već vrlo rasprostranjena moda u svim zemljama centralne Evrope, mediteranskim zemljama i naravno u bivšoj Jugoslaviji.

Ove lutke se nisu poklanjale deci za igru, već odraslim ženama i devojkama – muževi su kupovali suprugama, mladići devojkama i prijateljice jedna drugoj, vrlo često. Postojao je i običaj da se poklanjaju nevestama kao svadbeni dar za sreću u braku i ukrašavanje spavaće sobe“, navodi Daniela Pejović, kustoskinja Muzeja nauke i tehnike.

Lutke iz Trsta često su nazivane „bambolama“, lutkama „italijankama“ i lutkama „napolitankama“. Proizvodile su se u fabrici „Santa Đuleta“, u istoimenom gradu u Lombardiji.

Sve je počelo 1936. godine, kada je čuvena fabrika lutaka „Fata” iz Milana sa celokupnom već uspešnom proizvodnjom, preneta u grad Santa Đuleta. Zahvaljujući uspešnoj proizvodnji u narednoj deceniji otvoreno je još mnogo fabrika lutaka u Santa Đuleti, te je nazvan „gradom lutaka“. Od 2005. godine u ovom gradu se nalazi i muzej “Museo della Bambola” Santa Đuleta u kome su izložene lutke ovde proizvedene.

U Muzeju nauke i tehnike nalaze se dve „bambole“ ili lutke iz Trsta, dobijene na poklon. Jedna je trenutno na restauraciji, dok druga, iz 1956. godine, još uvek čeka na taj proces.

„Lutka je pre svega rastavljena i očišćena sapunom i vodom. Njene odevne kombinacije, takođe, su očišćene sapunom koji je predviđen za konzervaciju tekstila, a nazad je za haljinu prišivena čipka. Lutkina noga je u gornjem delu imala pukotinu koja je ispunjena odgovarajućim gitom u nekoliko faza, a potom je ublažena akrilnim bojama i na ovaj način je rekonstuisan bojeni sloj.

Haljina, nažalost, nije originalna. Originalne haljine su na tim lutkama bile mnogo luksuznije, raskošnije, različitih boja, pufnastije, od različitih slojeva materijala. Cipelice i mašna na njenoj glavi su originalne“, napominje Sanja Majstorović, restauratorka Muzeja nauke i tehnike.

Frizura je blago usisana i nežno podešena na svoju originalnu poziciju. Nije bilo mnogo intervencija na lutkinoj glavi. Rekonsturisali smo bojeni sloj na obrazu, ‘er braš’ tehnikom, isto akrilnim bojama.

Lutke iz Trsta predstavljaju poseban sociološki i antropološki fenomen. Vrlo često su predmet istraživanja raznih naučnih disciplina – bilo da je u pitanju analiza njihovog kič dizajna ili čak dovođenje u vezu sa praistorijskim ženskim kultom ili u vezu sa ženskim boginjama kasnijih istorijskih perioda, one su i dalje intrigantne.

PROČITAJTE VIŠE:

“NIŠKA BANJA” ZA MUZIČKOG OSKARA: Pesma Bilje Krstić nominovana za prestižnu svetsku nagradu! (VIDEO)

SUDBINSKA POTRAGA ZA KORENIMA: Pijaniskinja Margarita iz Odese pronašla porodicu svog dede u Srbiji!

AFRIČKA BLOGERKA ISPROBALA BALKANSKU KUHINJU: Jedan specijalitet je naročito oduševio! (VIDEO)

Izvor: Kurir
Foto: Printscreen Facebook/Fragmenti prošlosti

YOU MAY LIKE

PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
PONOSNO PREDSTAVLJA OTADŽBINU: Jokić govorio o Srbiji, popularnosti u Somboru, pa zbunio odgovorom o Kalemegdanu! (VIDEO)