Chicago
45°
Магла
6:58 am4:20 pm CST
Осећај: 39°F
Ветар: 10mph NE
Влажност: 84%
Притисак: 29.88"Hg
УВ индекс: 0
СубНедПон
45/39°F
43/34°F
43/34°F

Published 2 godine ranije

By admin

OPASNO U ZAPOROŽJU: Rusi zauzeli nuklearnu elektranu, ugašen požar blizu reaktora! (VIDEO)

Borbe ruskih i ukrajinskih snaga ušle su u deveti dan, a rat još uvek nije ni blizu okončanja. Dok ruski predsednik Vladimir Putin tvrdi da specijalna vojna operacija, kako napad na Ukrajinu karakteriše Moskva, ide po planu, Ukrajina i njeni zapadni saveznici tvrde da je Rusija doživela fijasko i da je otpor efikasniji nego što je bilo ko očekivao.

Ipak, druga runda pregovora donela je i prvi dogovor dve strane – da se uspostavi humanitarni koridori za evakuaciju civila.

U međuvremenu, Vojne snage Ruske Federacije zauzele su lokaciju nuklearne elektrane Zaporožje, saopštio je Državni regulatorni organ za nuklearnu energiju Ukrajine.

„Osoblje elektrane prati stanje blokova nuklearke u Zaporožju“, saopštile su lokalne vlasti na društvenim mrežama a prenosi Rojters.

Zaposleni u elektrani nastavili su da rade i prate stanje u blokovima, dodaje se u saopštenju.

Zabeležena su oštećenja na objektu reaktorskog odeljenja bloka 1, koja ne utiču na bezbednost, navodi se u izveštaju.

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da su za navodni napad na nuklearnu elektranu u Zaporožji odgovorni ukrajinski saboteri.

Portparol ruskog ministarstva odbrane rekao je da nuklearna elektrana radi normalno i da je oblast pod ruskom kontrolom od 28. februara, preneo je Rojters.

„Međutim, sinoć je na teritoriji pored elektrane kijevski nacionalistički režim pokušao da izvrši monstruoznu provokaciju“, rekao je portparol Igor Konašenkov.

Prethodno su rano ujutru ukrajinske službe za hitne slučajeve potvrdile su da su uspele da ugase požar u nuklearnoj elektrani Zaporožja, što je veliko olakšanje za sve u toj oblasti, ali i dalje.

Ukrajina je u ranim jutarnjim satima u petak saopštila da je tokom ruskog napada na nuklearnu elektranu došlo do požar u jednoj od zgrada u elektrani – petospratnom objektu koji služi za obuku, preneo je BBC.

Sama fabrika nije pogođena, ali se strahovalo da bi se vatra mogla proširiti ako se brzo ne obuzda. Ukrajinske hitne službe su prvobitno saopštile da im je onemogućeno da dođu na lice mesta.

Ali oko 05.20 po lokalnom vremenu, vatrogasci su konačno pristupili terenu i započeli gašenje vatre.

Požar je ugašen oko sat vremena kasnije, napisala je Služba za vanredne slučajeve Ukrajine.

“Osnovna oprema u nuklearnoj elektrani Zaporožje ostala je nepromenjena i bezbedna, bez promene nivoa radijacije”, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), pozivajući se na ukrajinske regulatorne organe.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg komentarisao je dešavanja u Zaporožju.

„Osuđujemo napade na civile, a preko noći smo videli i izveštaje o napadu na nuklearnu elektranu. Ovo samo pokazuje nepromišljenost ovog rata i važnost njegovog okončanja i povlačenja trupa iz Rusije“, rekao je on.

Američka sekretarka za energetiku Dženifer Grehnolm izjavila je danas da nema dokaza o povećanim nivoima radijacije u nuklearki Zaporožje, koju su jutros navodno gađale ruske snage. Grehnolm je na Tviteru navela da su reaktori elektrane zaštićeni snažnim strukturama i da je u toku njihovo bezbedno isključivanje.

Predsednik SAD Džozef Bajden razgovarao je sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim kako bi se informisao o požaru u nuklearnoj elektrani Zaporožje, saopšteno je iz Bele kuće.

“Evropa se mora probuditi. Ruski tenkovi gađaju nuklearne blokove. Oni znaju gde da pucaju. Spremali su se za ovo. Postoji šest energetskih blokova (jedan je eksplodirao u Černobilju). Ukrajina ima 15 nuklearnih blokova“, kazao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski koji se rano jutros obratio građanima.

„Ako dođe do eksplozije, to je kraj svega. Ovo je evakuacija Evrope. Sprečiti uništenje Evrope od katastrofe u nuklearnoj elektrani“, upozorio je Zelenski.

Podsećamo i pre nego je počela nova ruska invazija na Ukrajinu, brojni stručnjaci su upozoravali na opasnost da bi se 15 nuklearnih reaktora moglo naći u ratnoj zoni.

U nuklearnoj elektranu Zaporožje se proizvodi više od 20 odsto ukupne električne energije u Ukrajini.

Nuklearni stučnjaci koji prate dešavanja u nuklearnoj elektrani Zaporožje kažu da ovo nije „još jedna Černobilj“, već da je to veoma rizična situacija.

Kler Korkhil sa Univerziteta Šefild ističe da je prvi put uplašena od jutros. Dodaje da se čini da samo jedan od šest reaktora u elektrani radi sada.

Ona kaže da se reaktori stavljaju van mreže, što znači da se „isključuje nuklearna radijacija i da se oni stavljaju u stabilno stanje“.

Ukrajinska vojska tvrdi da je Rusija “iscrpila većinu svojih operativnih rezervi pokušavajući da zauzme Kijev, a sada dobija podršku od drugih divizija”.

U objavi na Fejsbuku, Generalštab oružanih snaga dodaje da su ruske trupe uspele da opkole lučki grad Mariupolj i da nastavljaju sa napadima sa ciljem da zauzmu grad.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Serbian Times
Foto: Printscreen YouTube / The Independent

YOU MAY LIKE