Chicago, IL
70°
Fair
5:25 am8:08 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 10mph NNE
Humidity: 44%
Pressure: 29.99"Hg
UV index: 5
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
68°F
66°F
64°F
63°F
61°F
MonTueWedThuFri
84°F / 64°F
84°F / 64°F
75°F / 57°F
77°F / 57°F
70°F / 59°F

Published 3 weeks ago

By Serbian Times

ONI SU PONOS SRBIJE: Naši srednjoškolci osvojili 7 medalja na takmičenju mladih naučnika u Turskoj! (FOTO)

Srpski srednjoškolci, polaznici regionalnog Centra za talente, još jednom su pokazali da su bez konkurencije u svetu. Na 30. konferenciji mladih naučnika – ICYS 2024 u turskom gradu Izmir, nezvaničnom svetskom prvenstvu istraživačkih radova iz prirodnih nauka, sedam naših učenika osvojilo je sedam medalja.

U izuzetno jakoj konkurenciji više od 150 takmičara iz 16 zemalja zlatom iz fizike se “okitila” Milica Tomić, učenica drugog razreda Gimnazije “Dušan Vasiljev” iz Kikinde. Vicešampionke su bile Aleksandra Spasojević, drugi razred Gimnazije u Lazarevcu iz informatike i Anđela Zorić, treći razred Treće beogradske gimnazije iz oblasti životne sredine). Bronza je pripala Ljiljani Konjević, maturantkinji Matematičke gimnazije, Mihajlu Janićijeviću, iz 12. beogradske gimnazije iz informatike, Tari Koldžić, učenici prve godine Prve beogradske gimnazije iz ekoliogie i Mihajlu Ninkovu, maturantu Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” iz Novog Sada za oblast inžinjeringa.

Mladi naučnici, predvođeni Nikolom Srzentićem, direktorom regionalnog Centra za talente “Nikola Tesla”, koji je bio organizator domaćeg i reprezent Srbije na internacionanom takmičenju, nisu krili zadovoljstvo što su svoju zemlju predstavili u najboljem svetlu. Svojim radovima, kojih se ne bi postidele ni njihove starije kolege na fakultetima, pokazali su da su oni budućnost Srbije.

-Cilj mog istraživanja, u saradnji sa Republičkim zavodom za seizmologiju, bio je određivanje stepena seizmičke ugroženosti Kikinde korišćenjem empirijskih formula i proračuna parametara karte seizmičkog hazarda – otkriva zlatna Milica Tomić. – Rezultati su pokazali da se Kikinda nalazi između šestog i sedmog stepena makroseizmičkog intenziteta prema EMS-98 skali.

Maturantkinja Matematičke gimnazije Ljiljana Konjević, branila je rad po nazivom “Rastojanje i rotacije u pravouglom koordinatnom sistemu predstavljeni četvorkama i njihova primena”. Kako bi pomogla bržu i bolju dijagnostiku kožnih obolenjima, Aleksandra Spasojević je napravila napravila softver koji na osnovu slike kožne promene određuje koje je oboljenje u pitanju. To omogućava znatnu brže i preciznije dijagnoza oboljenja u odnosu na dijagnostičke metode koji se koriste danas, ali i brži početak lečenja.

Određivanje koncentracije olova anodnom striping voltametrijom pravouglih talasa, naziv je rada Anđele Zorić. Najmlađa takmičarka Tara Koldžić, sintetisala je nanočeatice TiO2 i koristila ih u degradaciji boje metil-oranž u cilju prečišćavanja otpadnih voda od boja.

-Kako bih pomogao ljudima koji imaju problema sa nepravilnim hodom, napravio sam uređaj koji u slučaju nepravilnog hoda obavestava korisnika – navodi Mihajlo Janićijević. – Tako bi se mogao ubrzati proces trajnog ispravljanja hoda i umanjile posledice koje nastaju kao što su kriva kičma, deformacija stopala, skraćeni ligamenti, manja stabilnost tokom kretanja.

Njegov kolega Mihajlo Ninkov, predstavio se radom “Mikrostrip periodične strukture i njihova primena na mikrotalasni filtar nepropusnik opsega”.

PROČITAJTE VIŠE:

BRAVO, MILICE! Gimnazijalka iz Kikinde osvojila 2 zlatne medalje iz fizike na Svetskom takmičenju u Turskoj! (FOTO)

ONE SU PONOS SRBIJE: Učenice Matematičke gimnazije osvojile 4 medalje na Olimpijadi u Gruziji!

NEVEROVATAN IZUM NIŠKIH ĐAKA: Napravili dodatak koji sve naočare pretvara u pametne!

Izvor: Novosti
Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE