Chicago
61°
Mostly Cloudy
5:15 am8:22 pm CDT
Feels like: 57°F
Wind: 10mph N
Humidity: 67%
Pressure: 29.9"Hg
UV index: 0
WedThuFri
70/57°F
70/55°F
75/59°F

Published 3 months ago

By Serbian Times

“ONI NIKAD NEĆE UMRETI”: Đorđe je rešio da na poseban način obeleži godišnjicu smrti kolega iz rudnika „Soko“!

Rudar i maratonac iz Sokobanje Đorđe Živanović trčaće 1. aprila, na godišnjicu pogibije osmorice rudara u rudniku mrkog uglja “Soko”, humanitarni maraton pod nazivom “Kupi Đoletove kilometre”. On će trčati oko 42 kilometra od naselja Aleksinački Rudnik, preko Aleksinca i Sokobanje do ulaza u rudnik “Soko” kod sela Čitluk, kako bi sakupio novac za porodice nastradalih rudara.

Živanović je kazao da je na tu ideju došao jer je i sam sin rudara koji je poginuo u rudarskoj nesreći, a i radi u rudniku u kome se prošle godine dogodila tragedija.

„Moj otac Nenad poginuo je u rudarskoj nesreći u jami rudnika ‘Soko’ 16. januara 1998. godine, kada je živote izgubilo 29 rudara. Imao sam samo deset godina. Sa 19 godina sam ostao bez majke. Znam kako je izgubiti nekog svog najmilijeg i zato želim da pomognem porodicama osmorice rudara“, kazao je Živanović.

On je rekao da se i sam bavi rudarskim poslom od 2010. godine, a u jami rudnika „Soko“ bio je u smeni pre one koju je zadesilo curenje metana i nesreća.

„Ja sam izašao iz jame, a moje kolege Nenad Trivunac, Bratislav Živković, Branko Čokorilo, Branislav Zlatanović, Radovan Grujić, Darko Zlatković i najmlađi, moj vršnjak i dobar prijatelj Petar Petrović, su sa ostalima ušli u nju. Izgubili su živote duboko pod zemljom 1. aprila, pred zoru“, izjavio je Živanović.

Uprkos tome što radi izuzetno težak posao, Živanović stiže i da redovno trenira, a za to je, kako je rekao, presudna njegova ljubav prema sportu.

„Aktivno sam se bavio sportom, ali doživeo na košarksaškom treningu tešku povredu ligamenata kolena. Usledile su operacije, potom i oporavak, a od leta 2013. godine počeo sam svakodnevno po nekoliko sati da trčim. Planinarsko trčanje postalo je neodvojivi deo mog života“, rekao je Živanović.

On je kazao da je do sada pretrčao na hiljade i hiljade kilometara na Ozrenu, Rtnju, Staroj planini, Bukoviku, Devici i ostalim planinama, brdima i vrletima jugoistočne Srbije.

Kazao je da će tokom maratona 1. aprila imati podršku prijatelja maratonaca i pojedini od njih će mu se pridruživati na nekim deonicama.

Podršku je dobio i od opština Sokobanja i Aleksinac, sportskih saveza ta dva mesta, opštinskih organiza Crvenog krsta i Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju ugla „Resavica“ u čijem sastavu su aleksinački i rudnik „Soko“.

Živanović će maraton krenuti da trči u 8.30 časova, a na cilj bi trebalo da stigne oko 13 časova.

Svi oni koji žele da doniraju novac porodicama poginulih rudara mogu to da učine preko žiro računa 325-9500800002074-35, uz poziv na broj 89.

PROČITAJTE VIŠE:

MINISTARSTVO ZDRAVLJA OBJASNILO: Evo zašto su povučene Torlakove BSŽ vakcine za bebe!

TUGA U PIROTU: Šestoro dece spava sa roditeljima u jednom krevetu, kuća u kojoj živi beba od mesec dana se ruši! (VIDEO)

“POSTOJE VEĆI MESOŽDERI I OD NAS SRBA”: Milica je doktorka na dalekom rajskom ostrvu, već prvog dana je doživela šok!

Izvor: Nova
Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE

SRBIJA SVETSKI ŠAMPION U BASKETU: Amerika pala u finalu posle najvećeg preokreta u istoriji! (VIDEO)
PONOSNO PREDSTAVLJA OTADŽBINU: Jokić govorio o Srbiji, popularnosti u Somboru, pa zbunio odgovorom o Kalemegdanu! (VIDEO)
OVO JE RUSKINJA UBIJENA SA DETETOM U PANČEVU: Olga je u Srbiju došla u potrazi za poslom i boljim životom!
SRPKINJA I NAJMOĆNIJA ŽENA EVROPE: Udali su je za gej sultana koji joj je oslepeo braću, a onda je njen štićenik preuzeo tron!
ANĐEOSKIM GLASOM DIRNULA SRBIJU: Marija (8) otpevala premoćnu pesmu o domovini i raspametila publiku! (VIDEO)
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
GENIJALNI JOKIĆ DOVEO DENVER DO PRVE POBEDE U FINALU: Srpski košarkaš upisao tripl-dabl i oborio rekord star 25 godina (VIDEO)
KOSOVO JE SRCE SRBIJE, NEKA CEO SVET NAUČI: Mirotić poslao moćnu poruku Novaku Đokoviću!