Chicago, IL
37°
Sunny
6:01 am7:37 pm CDT
Feels like: 28°F
Wind: 14mph WNW
Humidity: 53%
Pressure: 30.25"Hg
UV index: 1
10 am11 am12 pm1 pm2 pm
41°F
43°F
45°F
46°F
46°F
SunMonTueWedThu
59°F / 41°F
66°F / 52°F
59°F / 41°F
46°F / 37°F
54°F / 45°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

ONA JE HEROJ ITALIJE: Spremačica svaki dan putuje 1,600 km na posao!

Đosepina Đuliano (29), čistačica iz Napulja, svakodnevno putuje 1600 kilometara vozom kako bi stigla na posao u Milano i vratila se kući.

Njena priča već danima okupira italijansku javnost koja se pita kako je moguće da je isplativije putovati vozom nego naći stan u Milanu, prenosi Buka.

Priču je izvorno objavio milanski list Il Giorno, ubrzo zatim Đosepininu priču donela je i nacionalna novinska agencija Ansa, a potom gotovo sve nacionalne televizije.

Đosepina svakoga dana kreće s glavnog perona u Napulju ekspresnim vozom Frecciarossa u 5.09 za Milano, gde stiže u 9.24.

Odatle javnim prevozom nastavlja do gimnazije Boccioni, u kojoj radi kao čistačica.

PRATITE NAS I NA FEJSBUKU:

Smena joj počinje oko 10, a završava u 17, nakon čega ima malo vremena i obično ga iskoristi za nabavku u supermarketu.

Voz za Napulj kreće joj u 18.20, a kod kuće je oko 23.30.

Ovaj raspored može delovati suludo, no Đosepina tvrdi da je sezonska karta za voz i dalje značajno isplativija od stana u Milanu.

Zahvaljujući bodovima za često putovanje i popustima na sezonsku kartu, troši oko 400 evra mesečno na prevoz, a najjeftiniji mesečni najam garsonjere u Milanu košta najmanje 650 evra, dok najam dvosobnog stana doseže i 1800 evra.

Đosepinina mesečna plata iznosi 1165 evra, a ono što uspe sačuvati uplaćuje na štednju, piše tportal.

Svesna sam da je to puno odricanja, s obzirom na to da svako jutro, uključujući subotu, odlazim na voz za Milano u pet. No navikla sam se i nemam problem s tim – kaže čistačica te ističe da nije samo stvar u ceni najma, već i u troškovima života koji su na severu višestruko veći nego na jugu.

Nadam se da ova situacija neće trajati zauvek. Sad sam još uvek mlada i mogu podneti ovaj napor, no kako starim, sve je teže. Ipak, sigurna sam da mi je sudbina namijenila lep smeštaj u Milanu po pristupačnoj cijeni – zaključuje Đuliano.

POVEZANE TEME:

“OVO NE SLUTI NA DOBRO”: Crna zmija dugačka dva metra isplivala iz Lima, meštani u šoku!

ARNO GUJON ODUŠEVIO DIJASPORU: Srbi iz Čikaga se izjašnjavaju kao Srbi zbog kosovskog zaveta, KiM je nit koja nas sve povezuje!

FRANCUZ AUTOSTOPOM OBIŠAO EVROPU: Beograd je prestonica drugačija od drugih, ali Maglič ipak najviše volim!

Izvor: Luftika.rs
Foto: Ildigitale.it

YOU MAY LIKE