Chicago, IL
70°
Mostly Cloudy
6:07 am7:33 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 16mph ESE
Humidity: 56%
Pressure: 29.82"Hg
UV index: 4
4 pm5 pm6 pm7 pm8 pm
70°F
68°F
68°F
70°F
70°F
WedThuFriSatSun
66°F / 50°F
57°F / 43°F
55°F / 41°F
50°F / 39°F
55°F / 41°F

Published 4 years ago

By Sanja Ilić

ON-LINE KUPOVINA IZAZVALA HAOS U NJUJORKU: Poremećen saobraćaj, ugrožena bezbednost, povećana zagađenost…

Kupovina putem Interneta poremetila je saobraćaj u Njujorku, bezbednost na putevima, ali i zagađenost vazduha, pokazala su ispitivanja Gradskog instituta za saobraćaj

U Njujork, naime, svakom dana stiže milion i po paketa sa robom kupljenom preko Interneta, ali probleme s robom kupljenom na takav način imaju i svi veći gradovi u svetu.

Porudžbina putem Amazona počinje pritiskom na jedno dugme tastature na kompjuteru, a dva dana kasnije, a uz doplatu i istoga dana, paket stiže na određenu adresu.

VOZIO SAM PREMA GRADU…SEDAM NA SAT!

To izgleda veoma jednostavno, ali ispitivanja koja su obavljena pokazala su da firme koje se bave isporučivanjem tako kupljene robe imaju bezbroj problema kojima je pozabavio njujorški dnevnik “Njujork Tajms”.

Da bi se na vreme isporučila roba poručena preko Interneta, velike kompanije koje se bave takvom trgovinom imaju bezbroj problema.

Kamioni sa robom koju treba isporučiti parkiraju se u dva reda i čak na raskrsnicama u Njujorku, pa je policija registrovala samo prošle godine 471.000 prerkšaja zbog parkiranja što je za 34 posto više u odnosu na 2013. godinu.

Glavni put za kamione koji treba da uđu na Menheten vodi preko mosta Džordž Vašington kada ulaze iz pravca Nju Džersija, gde su inače najbliža skladišta i taj put je najzagušeniji u celoj zemlji. Kamioni koji se kreću prema mostu voze 23 milje na sat, što je pet milja sporije nego pre pet godina.

Usporavanju saobraćaja doprineli su i atomobili koji voze kao “uberi”, ali najviše usporavaju kamioni, tako da automobili u najprometnijim delovima Menhetna voze brzinom od 7 milja na sat, koliko brzo se kreću i oni koji trče po parkovima i trotoarima, a što je za 23 odsto sporije nego početkom decenije.

REŠENJE – SKLADIŠTA VAN GRADA

Četvrti poput Red Huka u Bruklinu, inače, zauzela su skladišta za čuvanje robe koja treba najbrže da se isporuči. Trenutno se na periferiji Njujorka grade skladišta na oko 185.800 kvadratnih metara. Na toj površini će biti izgrađeno i najveće skladište u SAD. Samo Amazon je tokom leta sagradio dva nova skladišta.

Neverovatne promene su za kratko vreme pogodile Njujork, jer privatni trgovački lanci koji prodaju samo putem Interneta su sagradili svoja skladišta i svoje mreže distribucije robe bez građevinskih dozvola, pa čak i bez znanja gradskih vlasti, otkrili su novinari “Njujork Tajmsa”.

Vlasti se trude da pronađu nova skladišta i da obezbede barem parking za kamione da ne bi remetili gradski saobraćaj, pre svega kretanje gradskih autobusa. Jedno od rešenja za isporuku robe je i korišćenje vodenih puteva, jer Mehetn je okružen vodom.

Prosečne isporuke njujorškim domaćinstvima su se utrostručile od 2004 do 2017, prema podacima Instituita za praćenje kretanja.

IZVOR: Agencije FOTO: Mohamed Hassan/Pixabay

YOU MAY LIKE