Chicago
64°
Cloudy
6:43 am6:39 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 10mph ESE
Humidity: 90%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 2
ThuFriSat
68/61°F
70/61°F
77/63°F

Published 3 months ago

By Serbian Times

ON JE OSLOBODIO KOSOVO: General Janković iz penzije otišao na front, jedinicama ušao u Prištinu i potukao Turke!

Veliki junak i oslobodilac Kosova Božidar Janković umro je na jučerašnji dan u Herceg Novom 1920. godine. Komandovao je srpskom vojskom koja je 1912. ušla u Prištinu.

Božidar Janković rođen je 1849. u Beogradu, u porodici poslužitelja u Ministarstvu finansija. Završio je vojne škole i 1874. proizveden u oficira. Dve godine kasnije već se borio u ratu.

Iz penzije na front

U razdoblju mira koji je usledio posle toga postupno je napredovao na komandnim dužnostima u vojsci, pa je 1897. bio postavljen za komandanta Timočke divizijske oblasti. Tokom 1901. bio je vojni ministar, a onda je po svojoj molbi penzionisan.

Posle toga, kao predsednik Narodne odbrane, organizacije koja je za cilj imala zaštitu Srba koji su se našli van granica matice i ujedinjenje srpskih zemalja, učestvovao je u četničkim borbama na prostoru Stare Srbije i u borbama za Makedoniju.

Prvi balkanski rat 1912. zatekao ga je kao rezervnog generala u penziji, pa mu je dodeljena komanda Trećom armijom. Njegove su jedinice 22. oktobra 1912. potukle turske snage i oslobodile Prištinu.

Pošto je na mestu pogibije kneza Lazara održan pomen svim Srbima izginulim u Kosovskom boju 1389, general Janković je uz svečanu paradu jedinicama ušao u Prištinu. Jedan očevidac beleži:

-Na čelu štaba jaše na konju sedi đeneral, u čijoj su pratnji komandanti Šumadijske i Moravske divizije. Na čelu štaba vojna muzika, a za štabom ordonansi i vojska. Sve živo je izašlo da dočeka i pozdravi srpsku vojsku!

A Jaša Tomić, političar, novinar i književnik, u reportaži objavljenoj 26. oktobra 1912. u Novosadskoj ilustrovanoj ratnoj hronici piše:

-Oduševljenje srpske vojske ne može se opisati. Pevaju. Muzika i trube sviraju. U ovaj mah svi smo zaneti najvećim miljem. Srpska pobeda na Kosovu jamči naše oslobođenje. Nema te sile koja će više moći potisnuti Srbe s Kosova!

Treća armija pod komandom Bože Jankovića oslobodila je Kosovo, pa je u njegovu čast jedno naselje na granici prema Makedoniji nazvano Đeneral Janković.

PROČITAJTE VIŠE:

STAVLJENA TAČKA, NOVA STUDIJA POTVRDILA: Krstionica kneza Višeslava je srpskog, a ne hrvatskog porekla!

TRAGIČNA SUDBINA SRPSKOG PRINCA: Đorđe Karađorđević je proveo 15 godina u duševnoj bolnici, a društvo mu je pravio znameniti guslar!

STEFAN MILENKOVIĆ NA TURNEJI PO SAD: “Dolazim da vidim brdo prijatelja u Americi, tamo sam proveo 24 godine”

Izvor: Informer
Foto: Poreklo

YOU MAY LIKE