Connect with us

aktuelno

OGROMAN USPEH NIŠKIH MLADIH KUVARA NA GASTRONOMSKOM TAKMIČENJU U TURSKOJ: Pokorili konkurenciju, vratili se sa osam medalja i peharom

Published

on

U pojedinačnoj konkurenciji, u disciplini moderna kuhinja, zlatom se okitio Mihailo Stojanović, srebrom Andrija Kocić, dok su njihovi drugovi Dragan Jovanović i Aleksa Jeremijić poneli bronzane medalje, dok su ekipno osvojili i pehar

Pehar, pet zlatnih, jedna srebrna i dve bronzane medalje, bilans je uspeha juniorskog tima niške ugostiteljsko turističke škole i Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša, na Internacionalnom festivalu gastronomije koji se održava u Turskoj.

U pojedinačnoj konkurenciji, u disciplini moderna kuhinja, zlatom se okitio Mihailo Stojanović, srebrom Andrija Kocić, dok su njihovi drugovi Dragan Jovanović i Aleksa Jeremijić poneli bronzane medalje.

Oni su redom pojedinačno pripremili jelo od pačijih grudi, od pilećeg filea sa različitim prilozima i sosevima i pileće rolnice sa brusnicama i pileći file.

U pripremanju jela nacionalne kuhinje na moderan način, u ekipnom plasmanu, ovaj mladi tim je osvojio zlatne medalje i pehar.

Mihailo, Andrija i Dragan učenici su četvrtog, a Aleksa učenik trećeg razreda niške Ugostiteljsko-turističke škole.

„Moderna kuhinja jeste deo programa po kojem učimo, ali o trendovima u ugostiteljstvu saznajemo upravo na ovakvim mestima. Naši đaci su pokazali da ne zaostajemo za svetom. Napravili smo odličan tim za ovo takmičenje i nismo imali ni najmanju sumnju da će postići visoke rezultate. Uostalom, svi oni su i vredni đaci, dobri ljudi, lepo vaspitani i mesto im je među najboljima“, kaže Petar Arsenkov profesor gastronomije i mentor juniorskog tima.

Pripremanje hrane u boksovima, gde za tridesetak minuta svako od takmičara od dobijenih namirnica mora da napravi specijalitet moderne kuhinje, nije nimalo lak posao, tim pre što se sve odvija pod budnim okom sudija. A ocenjuje se sve, od toga kako izgledaju, kako se ponašaju, koliko su ekonomični, spretni, kreativni, i na kraju, izgled i ukus pripremljenog.

Pored medalja, iskustvo koje ponesu sa ovakvih takmičenja, kažu, ne može da se meri ni sa jednim školskim časom.

„Mnogo nam znači što, osim samog takmičenja i ličnog dokazivanja, imamo priliku da razgovaramo sa znatno iskusnijima od nas. Tako saznajemo neke tajne kuvarstva koje se ne uče u školi. Ovaj put smo savete, kako da najbolje iskoristimo svojih pola sata u boksu, dobili od Iztoka Legata vrhunskog kuvara i međunarodnog sudije iz Slovenije. Prepoznao nas je, jer nas je prvi put video u Nišu na Gastro-turističkom festivalu“, kaže Mihailo Stojanović.

Četverac mladih niških kuvara iza sebe ima brojna takmičenja u zemlji i inostranstvu. Svi zajedno do sada su osvojili nekoliko desetina zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja, dok je Aleksa Jeremijić, najmlađi među njima, na ovogodišnjem evropskom takmičenju gastronoma u Budvi, u konkurenciji juniora, osvojio pobednički pehar za pripremanje jela sa roštilja.

Izazov je bio veliki naročito zbog toga što je više sudija pratilo naš rad, od pripreme namirnica, preko kuvanja, tehnike oblikovanja i serviranja, do toga koliko smo spretni, maštoviti i uredni.

Aleksa Jeremijić

Da su najbolji kada se udruže, pokazali su drugog dana festivala, takmičeći se u pripremanju jela nacionalne kuhinje na moderan način.

Bilo je važno da budemo jedinstveni i sinhronizovani kao tim. Izazov je bio veliki naročito zbog toga što je više sudija pratilo naš rad, od pripreme namirnica, preko kuvanja, tehnike oblikovanja i serviranja, do toga koliko smo spretni, maštoviti i uredni. Bili su stroži i zahtevniji nego prvog dana, ali smo ipak izborili visoke ocene, zlatne medalje za svakog od nas i pehar za ekipu“, kaže Aleksa Jeremijić, najmlađi član tima.

Turska je zemlja koja broji više od dva miliona kuvara. Istanbul, Izmir, Alanja, Denizli, samo su neki od gradova gde se tokom godine organizuju takmičenja gastronoma, koja odlikuju izuzetna posećenost i velika konkurencija.

Naši momci su u izuzetno jakoj konkurenciji, od skoro hiljadu učesnika, predstavili sebe i svoje umeće, svoj grad i Srbiju, a siguran sam da su ponešto i naučili.

Zoran Mirašević

„To pokazuje da je Turska ozbiljna turistička destinacija, jer je na vreme shvatila da bez dobre kuhinje nema ni kvalitetne turističke ponude. Festival u Denizliju okuplja velika imena svetske gastronomije, ali daje šansu i mladim ljudima koji su tek na početku svojih karijera. Naši momci su u izuzetno jakoj konkurenciji, od skoro hiljadu učesnika, predstavili sebe i svoje umeće, svoj grad i Srbiju, a siguran sam da su ponešto i naučili. Sudije kažu da imaju potencijala i verujem da će jednog dana i oni biti vrhunski šefovi kuhinje“, kaže Zoran Mirašević predsednik Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša, koji je na festivalu u Denizliju bio član sudijskog tima, ali, prema propozicijama, nije ocenjivao srpske takmičare.

Za 13 godina koliko postoji ovo niško udruženje iznedrilo je veliki broj ugostitelja koji danas rade kao šefovi kuhinja u raznim restoranima širom Evrope.

Fokus naših aktivnosti u udruženju jesu mladi. Želimo da im pružimo šansu da se pokažu i da, kroz praksu, dođu do novih saznanja. Praksa je, ipak, majka uspeha. To potvrđuje plejada mladih koji su pod okriljem našeg udruženja prošli brojna takmičenja i danas rade i van granica Srbije. Osim kuvara, tu su i barmeni, flamberi, poslastičari, pekari…“, navodi Mirašević.

Festival u Denizliju u Turskoj, jedno od masovnijih svetskih takmičenja kulinara, promoviše društvenu, kulturnu i ekonomsku ulogu ugostiteljskog sektora. Ove godine svoje originalne ideje koje karakterišu trendove u gastronomiji danas, predstavilo je nekoliko stotina talentovanih kulinarskih timova sa različitih kontinenata.

Festival se završava 19. novembra.

TEKST: Niške vesti/Serbian Times FOTO: Privatna arhiva

Advertisement