Chicago
64°
Cloudy
6:44 am6:38 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 6mph NNE
Humidity: 88%
Pressure: 30.08"Hg
UV index: 0
FriSatSun
70/59°F
77/63°F
77/63°F

Published 3 weeks ago

By Serbian Times

ODSEČENI NA PLANINSKOM POLUOSTRVU: Više od 10 srpskih porodica zaglavljeno u Grčkoj, stotine kuća i puteva poplavljeno! (VIDEO)

Desetak porodica sa juga Srbije nalazi se u oblasti Pilion, nedaleko od Volosa, gde je nevreme poplavilo stotine kuća i puteva, kaže ambasador Dušan Spasojević i dodaje da je jedna srpska državljanka uspešno evakuisana. Traži se način da obezbedimo kolektivni prevoz za Srbiju, dodaje Spasojević.

Nevreme u Grčkoj najteže je pogodilo Tesaliju i Olimpijsku regiju, a dve osobe su izgubile život, dok se jedna vodi kao nestala, rekao je ambasador Srbije u Atini Dušan Spasojević i dodao da je jedna srpska državljanka uspešno evakuisana.

U Volosu, u oblasti Magnezija, stotine kuća i puteva je poplavljeno, a u više od 70 odsto domaćinstava nema ni struje, ni pitke vode. Ambasador ističe da se u oblasti Pilion, pedesetak kilometara zapadno od Volosa, nalazi desetak porodica sa juga Srbije.

Nekima od njih bujica je odnela automobile u more.

“Mnogi od njih su juče, tokom popodneva stupili u kontakt sa Ambasadom u Atini, tražeći pomoć. Oni su nam rekli da su u Grčku došli organizovano preko jedne turističke agencije, da ne mogu sa njom da stupe u kontakt“, rekao je ambasador.

Prema njegovim rečima, Ambasada pokušava da stupi u kontakt sa tom agencijom, kako bi se turistima, zajedničkim snagama, organizovao kolektivan prevoz za Srbiju.

Naveo je da je bilo i dramatičnih situacija, kada je jedna porodica, sa dvoje male dece, pokušala da ode iz Piliona, uprkos upozorenju lokalnih vlasti. Pomoglo im je, kaže, lokalno stanovništvo i obezbedilo im smeštaj.

Onima koji su se zatekli u ugroženom području poručuje da strogo prate upozorenja lokalnih službi, koja stižu i putem SMS poruka, da ne napuštaju objekte “na svoju ruku“, a da će im Ambasada u saradnjai sa lokalnim vlastima pomoći da se izmeste na bezbednu lokaciju.

PROČITAJTE VIŠE:

Inače, oluja je nazvana “Danijel“ i očekuje se da traje do četvrtka poslepodne.

“U nekim mestima je palo duplo više kiše, nego što padne tokom čitave godine“, kaže Spasojević.

POVEZANE TEME:

STRAVIČNE POPLAVE U GRČKOJ: Bujica nosi automobile u more, srpski turisti zaglavljeni! (VIDEO)

POČINJE OBNOVA BROJNIH SRPSKIH SPOMENIKA: Kosturnica na ostrvu Vido dobija temeljnu rekonstrukciju!

HEROJSKA BORBA JANE (12): Devojčica uprkos bolesti ne odustaje od svojih snova i sa majkom čeka na transplantaciju bubrega! (VIDEO)

Izvor: RTS
Foto: Printscreen Twitter @Sliver_Alert

YOU MAY LIKE