Chicago
14°
Sunny
7:03 am5:04 pm CST
Feels like: 1°F
Wind: 10mph W
Humidity: 44%
Pressure: 30.41"Hg
UV index: 0
WedThuFri
27/19°F
30/3°F
10/7°F

Published 19:41

By Sanja Ilić

ODLIČNA VEST ZA PIROTSKI ĆILIM: Ručno tkani materijali najpopularniji na londonskom sajmu umetnina

Sada je, inače, postalo popularno da se kombinuju efektne tkanine iz različitih zemalja sveta da bi se dobilo zanimljivo i orginalno delo

Na londonskom sajmu umetnina „Friz” koji je upravo završen pokazalo se da je sekcija na kojoj su se prodavali ručno tkani materijali, tapiserije i ćilimi, a koja je nazvana „Tkanje”, bila veoma popularna, objavio je Njujork tajms

Na ovogodišnjem londonskom „Frizu” koji se održavao pod šatorom u Regentovom parku i na kome se okupilo 165 prodavaca najveća gužva je bila u delu gde su se prodavali ručno tkani materijali koji stižu sa škotskih ostrva.

Slično je bilo i na sajmovima umetnina u Njujorku i mnogim evropskim gradovima gde su posebno traženi, bili upravo ručno tkani eksponati, što je prilično iznenađenje, s obzirom da do nedavno tapiserije nisu naročito privlačile kupce pa ni posetioce.

U velikim evropskim gradovima se svako ručno tkanje tretira samo kao primenjena umetnost i to još i folklorna, a sada su ponovo ta dela dobila status umetničkog, posebno to važi za tapiserije, koje u tom slučaju moraju da budu tkane ručno na razboju, a ne instalacije sa metalom i nekim drugim materijalima.

Stručnjaci definitivno tvrde da nije uopšte bitno koja tehnika i koji materijali su primenjeni da bi se neko delo moglo svrstati među umetnička, samo ako poseduje najvažnije, a to su estetske vrednosti.

Sada je, inače, postalo popularno da se kombinuju efektne tkanine iz različitih zemalja sveta da bi se dobilo zanimljivo i orginalno delo.

Ovo bi mogla da bude odlična vest za Srbiju.

Naime, prema ranijim istraživanjima, do sada je na nacionalnom nivou zaštićeno oko 80 proizvoda geografskog porekla, a među nepoljoprivrednim proizvodima nalaze se upravo pirotski ćilim, bezdanski damast, ručno pletena odeća „sirogojno” i peškiri šabačkog kraja.

Svi ovi proizvodi registrovani su u Nacionalnom registru Republičkog zavoda za intelektualnu svojinu, a oznaka geografskog porekla korisniku garantuje prednost u odnosu na konkurenciju na tržištu, pošto podrazumeva kontrolisan i poseban kvalitet proizvoda i njegovo poreklo. 

TEKST: Agencije FOTO: Turistička organizacija Pirot

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
“ON JE NAJVEĆI KOJI JE IKADA DRŽAO REKET”: Cicipas se poklonio Noletu: Hvala ti što me činiš boljim!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
PREOKRET U AUSTRALIJSKIM MEDIJIMA: Histerija oko Srđana Đokovića dobila novu dimenziju!