Connect with us

Balkan

ODLAZAK VELIKE GLUMICE: Preminula Mira Furlan (65)

Published

on

Legendarna jugoslovenska glumica Mira Furlan umrla je u 65. godini, objavljeno je na njenom zvaničnom Tviter nalogu.

Kako prenosi Variety, glumica je preminula u sredu 20. januara.

Mira je rođena u Hrvatskoj 1955. a u Americi je živela od 1991. godine, kada je zbog braka sa srpskim režiserom Goranom Gajićem praktično proterena iz Hrvatske, gde je dobila otkaz u pozorištu a oduzet joj je i stan.

Uzrok smrti još nije poznat, ali je kreator serije Vavilon 5 u kojoj je igrala i koji se oprostio od nje na društvenim mrežama, rekao da je već neko vreme imala probleme sa zdravljem.

“Ovo je noć velike tuge, naša prijateljica i saputnica otišla je putem na kom je više ne možemo uhvatiti. Ali kao i sa svim drugim, stići ćemo je jednom i verujem da će imati mnogo priča za nas tada i da će još mnogo važnih uloga podeliti sa univerzumom”, napisao je Majkl Stražinski.

Rođena je 7. septembra 1955. u Zagrebu. Igrala je u mnogim filmovima i serijama jugoslovenske produkcije, a u SAD je bila poznata po ulozi Delen u televizijskoj naučno-fantastičnoj seriji “Vavilon 5” i po ulozi Danijel Ruso u seriji “Izgubljeni” (Lost). U SFRJ je bila jedna od najvoljenijih glumica poznata po rolama u ostvarenjima kao šti su “Otac na službenom putu” (1985) Emira Kusturice, koji je osvojio Zlatnu palmu na Kanskom filmskom festivalui “Lepota poroka” (1986) Živka Nikolića.

Krajem 1991. godine Mira Furlan i njen suprug emigrirali su iz SFRJ kako bi izbegli političke pritiske i etničke tenzije koji su ih pratili zbog krize u kojoj se bivša država nalazila.

Izvor: N1 Foto: Privatna arhiva

Advertisement