Connect with us

sport

ODLAZAK U LEGENDU: Preminuo Nenad Stekić, zlatni skakač u dalj koji je zbog Zdravka Čolića postao šampion

Published

on

Čuveni srpski skakač udalj Nenad Stekić preminuo je u 71. godini života. Nenad Stekić je pet godina bio vlasnik evropskog rekorda u skoku udalj, koji je tada iznosio 8,45 metara (1975).

Dugo je važio za najboljeg belog skakača u ovom sportu, a zanimljivo je da je karijeru počeo u drugoj atletrskoj disciplini.

Nenad Stekić je rođen sedmog marta 1951. godine i bio je član atletskog kluba Crvena zvezda. Počeo je da se bavi „kraljicom sportova“ kada je imao 12 godina.

I tada je startovao kao skakač uvis. Dve godine su mu bile potrebne da ostvari prve veće rezultate, kada je bio pionirski prvak Jugoslavije. Isti uspeh nosio je suvereno i na nivou grada Beograda, kao i na nivou Srbije. Skok uvis je zamenio za skok udalj baš nakon ovih titula.

VELIKI ŠAMPION: Nenad Stekić na zaletištu discipline u kojoj se proslavio

Poneo je i epitet najboljeg sportiste Jugoslavije za 1975. godinu. Tada je skočio čak 8,45 metara u Montrealu, na predolimpijskom mitingu i pet godina je bio evropski rekorder u svojoj disciplini tim skokom.

Svojevremeno je govorio da mladi ne idu do krajnjih granica, te da je zato 8,45 metara bilo dovoljno i pedesetak godina kasnije za medalju na Olimpijskim igrama.

Pričao je i kako je zbog popularnog pevača Zdravka Čolića postao šampion.

„Zdravko Čolić je skakao za Sarajevo i na takmičenju izgubio od mene za pola metra. Kad je video kako skačem, odustao je i počeo da se ozbiljno bavi muzikom. A tada sam i ja čuo Čolu kako peva, pa sam rekao sam sebi: ‘Bolje ti je da skačeš’. Taj naš susret na takmičenju je zapravo izrodio dva šampiona, jednog u pevanju, drugog u skakanju“, pričao je Stekić.

Zanimljivo je da je, uprkos tome što je bio evropski rekorder pola decenije, na Evropskim prvenstvima imao tri srebrne medalje. Posle sjajne skakačke karijere obavljao više nego odgovornu funkciju generalnog direktora Sportskog društva Crvena zvezda.

Iza sebe je ostavio i tri ćerke, Andreu, Anđelu i Zoranu. Poslednjih godina je bio teškog zdravstvenog stanja.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, uputio je telegram saučešća povodom smrti proslavljenog sportiste.

“Sa velikom tugom sam primio vest o smrti legendarnog Nenada Stekića, proslavljenog sportiste koji je svojim medaljama na brojnim međunarodnim takmičenjima ispisao sjajna poglavlja istorije atletike u našoj zemlji. Svojim rekordima i posvećenošću, ostavio je jedinstven trag u našoj i svetskoj sportskoj areni u kojoj se nadmetao sa najvećim svetskim imenima i sa kojima se upisao u sam vrh ovog sporta. Njegova dostignuća bila su i ostala uzor generacijama mladih sportista. Neka počiva u miru”, navodi se u telegramu predsednika Vučića.

Izvor: RTS.rs / Nova.rs Foto: Youtube

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement