Chicago, IL
37°
Clear
6:25 am5:40 pm CST
Feels like: 30°F
Wind: 14mph S
Humidity: 45%
Pressure: 30.31"Hg
UV index: 0
12 am1 am2 am3 am4 am
37°F
36°F
34°F
34°F
32°F
FriSatSunMonTue
46°F / 36°F
55°F / 45°F
66°F / 52°F
68°F / 43°F
46°F / 36°F

Published 3 months ago

By Serbian Times

ODGOVOR NA MODNU REVIJU U PARIZU: Nikola Tesla je bio inspiracija i čovek koji je imao stila!

Nikola Tesla je bio intrigantna ličnost ne samo kao naučnik, već i kao čovek. U 21 veku postao je inspiracija umetničkom svetu širom planete – filmadžijama, književnicima, slikarima, kompozitorima i modnim kreatorima. Upravo on bio je inspiracija sredinom novembra ove godine i autorki modne revije Vesni Jugović (Vesna De Vinča), da na SerbianFashion Day u Parizu prikaže manekena-Teslu u neprimerenoj odeždi i da od njega na poklon primi papirnog belog goluba.

Sa vidnim negodovanjem na reviju u Parizu reagovali su Zadužbina “Petar Mandić” i “Tesla, naučna fondacija” (TNF) iz Amerike, govoreći između ostalog “da ovakva kreacija šalje krajnje degutantnu poruku i da svakom iskrenom poštovaocu lika i dela Nikole Tesle stvara neprijatan osećaj”.

“Tesla” obučen u haljinu sa obnaženim ramenima i grudima, sa ogrlicom oko vrata pre nekoliko dana u Parizu – nikako ne ide uz pravog Teslu i njegov stvarni stil oblačenja.

Tokom života Tesla je nosio odela, svilene i pamučne košulje, kravate najrazličitijih boja, a u svečanijim prilikama i leptir mašne.

Kada govorimo o njegovom modnom stilu, možemo reći da je on pratio neku svoju liniju i lične afinitete. Oblačio se na način na koji se oblačio građanski svet sa kraja 19 veka.

Teslin otac Milutin bio je pravoslavni sveštenik, školovan i obrazovan čovek, govorio je nemački i italijanski, izučavao filozofiju i imao veliku ličnu biblioteku.

Pored roditelja, Tesla je bio neobično vezan i za svog ujaka Petra Mandića koji je takođe bio pravoslavni sveštenik i rođeni brat njegove majke.

Znači, Tesla potiče iz porodice obrazovanih ljudi – mladog građanskog staleža. Školovao se po evropskim metropolama, živeo u Beču i Pragu; radio u Budimpešti, Parizu, Strazburu i Njujorku, kasnije i širom “obećane zemlje”, pa je svakako i moda koja je bila prisutna u tim gradovima ostavila traga ina njegov modni stil.

Prve tekstove o Tesla- modnom stilu, Marina Bulatović je objavila na srpskom i ruskom 2009. i 2010. (Foto: Privatna arhiva)

Tesla je na Menhetnu imao ličnog krojača. Najveći broj odela mu je šila radionica “JamesW Bell Sons and Co”. Na pojedinim etiketama na odelima stoji upisan i datum izrade, kao i ime poručioca – Tesla.

Odela su se sastojala od tri dela: strukiranog sakoa sa reverima i tri dugmeta, prsluka i klasičnih pantalona. Teslina odela su šivena od vunenih štofova, sa pamučnom ili svilenom postavom. Košulje od pamuka i svile uglavnom su mu šivene kod “Macy and Co”. Osim belih i bež košulja, nosio je i štraftaste sa zelenim, ljubičastim, žutim, ružičastim ili plavim prugama, a ponekad i karirane.

Obuću je pravio kod “James Moore” – uvek sličan model plitkih ili dubokih kožnih cipela koje su bile lako špicaste na vrhu, sa niskim petama. Crne, braon i tamno zelene boje. Ponekad su bile od zumbane kože ili antilopa i sve su bile na pertlanje.

U Teslinom muzeju u Beogradu nalazi se 439 eksponata, ličnih predmeta Nikole Tesle od tekstila i kože. Najviše ima kravata – 75 komada, koje su uglavnom svilene, neverovatnih boja i dezena. Tu su i 72 para čarapa – zimskih, letnjih, štrikanih, kratkih i dugačkih. Zanimljivo je da svaki komad garderobe ima izvezene inicijale Nikole Tesle.

On je živeo po hotelima, a iz računa koje čuva muzej u Beogradu vidi se da mu je odeća prana u hotelskim perionicama. To je bio razlog za izradu inicijala na odevnim predmetima kojih ima čak i na čarapama.

PROČITAJTE VIŠE:

Nepostojeća fama o Teslinim belim rukavicama

Fama o belim rukavicama i Tesli spada u umetničke slobode raznih Teslinih “biografa”. Muzej u Beogradu nema ni jedan podatak da je on, svakoga dana, uzimao nove bele rukavice. O tome ne postoji nikakva beleška, račun, porudžbenica, nečije svedočanstvo ili priča.

Muzej čuva veliki broj njegovih rukavica: braon, maslinasto zelene, ljubičaste, petrolej-plave,sive i oker boje, izrađenih od kože ili pamuka.

Izvesni “J. Denihan, ladie’s and gents’ tailors”, kod kojih je Tesla imao otvoren račun, peglao mu je odela.

Uglavnom, Teslina odeća je prana u hotelskim perionicama, ali ponekad i u specijalizovanoj perionici za ručno pranje “Long Island hand laundry”.

Kada su modni detalji u pitanju Tesla je bio minimalistički orijentisan. Nije nosio ništa osim veoma diskretnih dugmića za košulje.

Muzej Nikola Tesla u Beogradu nema sačuvane igle za kravate, nakit, satove ili slične modne detalje. Pored šešira sa kojima se nikada nije fotografisao (cilindri, polucilindri i žirado šeširi), koje je on očigledno nosio u zavisnosti od prilike, Muzej poseduje i zanimljive cvikere za sunce i za vid.

U Muzeju ima i nekoliko elegantnih tankih štapova, jedan je čak sa srebrnom izvajanom ručkom, koje je Tesla u starosti nosio.

POVEZANE TEME:

AMERIKANCI ISTRAŽUJU POŽAR U TESLINOJ LABORATORIJI: Srpskom konzulu obećano da će biti otkriveni uzroci nesreće!

AVRAMOVIĆ RASPLAKAO MALIŠANA: Dušan (8) je najmlađi hodočasnik, a srpski košarkaš mu je ispunio najveću želju!

ISTORIJSKI PODVIG SRPSKIH LEKARA: Ugradili pacijentu dva veštačka srca!

Izvor: RT Balkan, Marina Bulatović
Foto: Tanjug / Strahinja Aćimović

YOU MAY LIKE