Chicago
37°
Cloudy
6:48 am7:05 pm CDT
Feels like: 28°F
Wind: 12mph N
Humidity: 94%
Pressure: 30.01"Hg
UV index: 1
FriSatSun
41/36°F
39/30°F
45/34°F

Published 3 weeks ago

By Antonije Kovačević

ODBROJANI DANI LORI LAJTFUT: Čikago će 4.aprila dobiti novog gradonačelnika, u drugom krugu bitka dva učitelja!

Gradonačelnica Čikaga Lori Lajtfut neće biti reizabrana na to mesto i dobiti drugi mandat jer na jučerašnjim izborima nije uspela da uđe u drugi krug, a kao najveći razlog za to analitičari ističu rastuću zabrinutost građana zbog porasta kriminala u jednom od najvećih gradova u Americi.

Lori Lajtfut završila je na trećem mestu sa samo 16,89 odsto glasova, iza bivšeg generalnog direktora javnih škola u Čikagu Pola Valasa sa 33,95 odsto i komesara okruga Kuk Brendona Džonsona sa 20,32 odsto.

Pošto nijedan od devet kandidata nije dostigao prag od 50,1% ili više za potpunu pobedu, izbori za gradonačelnika Čikaga idu u drugi krug. Pol Valas i Brendon Džonson će se suočiti 4. aprila.

Lajtfut je priznala poraz i izjavila da je njena kandidatura za najvišeg izabranog zvaničnika u gradu bila “životna čast”.

Borba učitelja za mesto prvog čoveka Čikaga

Pol Valas (69), je bivši izvršni direktor Javnih škola u Čikagu, a na toj funkciji je bio od 1995-2001. Pre toga, bio je direktor gradskog budžeta. Nakon što je napustio funkciju u Javnim školama, Valas je vodio školske okruge u Filadelfiji, Nju Orleansu i Bridžportu, Konektikat.

Kandidovao se za guvernera Ilinoisa još davne 2002. godine, ali je izgubio od Roda Blagojevića. Ponovo je bio u žiži 2014. godine, kada se kandidovao kao zamenik guvernera uz Peta Kvina, ali su izgubili trku od Brusa Raunera. Valas se takođe kandidovao za gradonačelnika Čikaga 2019. godine, dobivši samo 5,4% glasova.

Brendon Džonson ima 46 godina i aktuelni je komesar okruga Kuk, prvi put izabran 2018. On je u kampanji isticao svoj rad na eliminisanju baze podataka o bandama okruga Kuk, kao i svoj rad u borbi protiv diskriminacije stambenih objekata u Čikagu.

Pre javne funkcije, Džonson je bio nastavnik u Javnim školama Čikaga i plaćeni organizator u Sindikatu učitelja Čikaga, preko koga se angažovao u organizaciji štrajka nastavnika 2019.

Džonson je rano ušao u trku za gradonačelnika Čikaga i dobio podršku nekoliko sindikata i poslanika. Treba napomenuti da su CTU (Američka federacija nastavnika) i SEIU (Međunarodni sindikat službenika) do sada uložili skoro 3 miliona dolara u njegovu kampanju.

Izvor: Serbian Times/Mediji Foto: Fox 32

YOU MAY LIKE

DŽEJ LO DOLAZI U BEOGRAD! Pevačica doleće privatnim avionom na proslavu srpskog milionera, dobiće 200.000 evra za dva sata!
MLADI NIŠLIJA POGINUO U AMERICI: Izgubio život u udesu, prijatelji prikupljaju novac da vrate telo u Srbiju! (FOTO)
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
KO NE SLUŠA TIFU, SLUŠAĆE OLUJU: Bijelo dugme održalo koncert za pamćenje u Čikagu, pevali i oni koji ne govore srpski
“SAMO SKINI TO, MOLIM TE”: Milioner putnici u avionu ponudio 100.000$, pod jednim uslovom!
VRHUNAC, PO NAŠKI: Srpska reč za orgazam je nešto najlepše što ćete čuti danas!
SVI SE PLAŠE SRPSKE "DANCING LADY": Misteriozna Beograđanka koja igra u narodnoj nošnji postala svetski fenomen!(VIDEO)