Chicago
23°
Light Snow
7:06 am5:00 pm CST
Feels like: 19°F
Wind: 3mph S
Humidity: 69%
Pressure: 30.27"Hg
UV index: 0
SunMonTue
32/12°F
14/1°F
12/5°F

Published 06:56

By Antonije Kovačević

OD DECE PRAVI ŠAMPIONE: Vlado je davao golove u Ligi šampiona, a sada uči fudbalu klince u Čikagu!

Kada je došao u Ameriku Vlado Zadro je iza sebe imao zavidnu fudbalsku karijeru. Svojevremeno je bio član omladinske fudbalske reprezentacije i proglašen za najboljeg mladog igrača Bosne i Hercegovine, a sa ekipom Zrinjskog osvojio je titulu državnog prvaka i postigao čak pet golova u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Po selidbi u Čikago, iako je imao ponude da nastavi karijeru u nekom od profesionalnih američkih klubova, on je odlučio da se posveti trenerskom pozivu i radu sa decom.

I nije se pokajao. Danas vodi uspešnu fudbalsku školu čiji polaznici igraju ključne uloge u najboljim klubovima Čikaga.

-Kod mene dolaze deca koja već igraju fudbal po klubovima, ali žele da napreduju kroz privatne treninge. Ima ih sa prostora cele bivše Jugoslavije: Srba, Hrvata, Crnogoraca, Bosanaca, Makedonaca. Super se slažu i druže posle treninga, ali dok su na treningu, zna se – rad i samo rad. Sve su to dobri momci, talentovani, ali ja sam najsrećniji zato što su vredni. Ja sam tu da im pomognem da postignu bolje rezultate i da njihovu fizičku spremu i tehniku podignem na najviši mogući nivo, u zavisnosti od njihovog uzrasta, kaže Vlado Zadro za Serbian Times.

Vladin rad u poslednjih nekoliko godina je već dao rezultate, jer su njegovi pitomci stalno na radaru skautu velikih američkih, ali i evropskih klubova.

Dvojica su već potpisala profesionalne ugovore u Evropi. Tomi Mihaljić je sa 16 godina otišao u nemački prvoligaš Augsburg, a njegov vršnjak Marki Trbojević u splitski Hajduk. To su deca čiji su roditelji poreklom sa Balkana, a koja su rođena ovde u Americi. Njihov rad, upornost i ambicija vratili su ih u Evropu, gde se, kao što svi znamo, igra najbolji fudbal. Za tako nešto obojici je trebalo pet godina teškog rada, ali vredelo je.

Vladini treninzi se održavaju svakodnevno, na lokacijama u severnom delu Čikaga, tako da deca mogu da odaberu dane i termine, u skladu sa školskim obavezama i klupskim treninzima. A kada dođe leto i završi se škola, počinje sa radom Letnji kamp, svakog radnog dana od 9-12 sati.

– Toplo je, sparno, ali jaka volja rešava sve probleme. Treninge završavamo na Foster plaži, na jezeru Mičigen, gde poslednjih sat vremena radimo na okretnosti, posle čega sledi opuštanje i kupanje. Ne treniram samo decu koja se bave fudbalom, već i one koji treniraju druge sportove, poput tenisa na primer. Odlazim na njihove utakmice, pratim kako se razvijaju i sugerišem na čemu treba dodatno da rade, kaže trener Vlado, pa dodaje:

Njegovi treninzi traju sat i po vremana, s tim što je prvih 15 minuta zagrevanje, a poslednjih 15 istezanje.

-To se retko radi na treninzima, a vrlo je važno za pravilan razvoj i rad mišića i kostiju kod mladilj ljudi. Uostalom, pogledajte Novaka Đokovića i sve će vam biti jasno, konstatuje on.

-Važno mi je da decu, pored fudbala, naučim pravilnom razmišljanju i lepom ponašanju. Zaprepastim se često ovde u Americi kada vidim da deca ne znaju starijem da kažu “dobar dan”. A sportista mora da bude i kompletan čovek. Takođe, mlada osoba mora da shvati kako ništa ne dolazi preko noći.

-Da bi jedan mladić postao vrhunski sportista mora da bude posvećen i odgovoran, kako u smislu treninga, tako i načina života, ishrane. Svaki polaznik moje škole dobija i nutricionističke savete, u zavisnosti od građe i godina. Ako se ne hraniš dobro trening ništa ne znači, pogotovo ovde u Americi, gde se deci nudi nezdrava, instant, visoko kalorična hrana, Mekdonalds. Takva deca ne mogu da izdrže moj trening. Ukoliko Vaše dete želi da napravi karijeru ili dobije sportsku stipendiju za fakultet, ishrana mora da se menja, ističe Vlado.

Po njegovim rečima, talenat je danas samo 10% uspeha, možda i manje. Sve ostalo je težak rad, jaka volja i sportski način života.

Smatra da je najveći problem američkog fudbala (soccer-a) loš rad upravo sa najmlađim kategorijama.

Deca treniraju u klubovima kojima je jedino važno da roditelji plate njihove treninge, a apsolutno ih ne zanima da li to dete ima perspektivu, da li napreduje. Takvo dete će jedno vreme biti u nekom trenažnom procesu, sve dok mu jednog dana ne dosadi. Ili izgubi volju kada vidi da su druga deca bolja, dok on stagnira. Zato je važno da detetu, ako već želite da trenira fudbal ili neki drugi sport, pružite priliku da dostigne svoj maksimum, koliki god on bio. Ako i ne dobijete uspešnog sportistu, imaćete bar srećno dete.

Svi koji bi želeli da im deca treniraju i napreduju u fudbalskoj školi Vlade Zadre mogu mu se javiti na telefon +1 (312) 998-1171. Upis je uvek u toku.

Piše: Antonije Kovačević Foto: Vlado Zadro, privatna arhiva Video: Miloš Dabić

YOU MAY LIKE

ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
NOLE NAKON POBEDE OSTAVIO PORUKU NA KAMERI I ODUŠEVIO SRBIJU: Đoković se setio najvećeg srpskog svetitelja!
OVDE JE ROĐEN SVETI SAVA: Do nedavno je sve bilo obraslo u korov, a sada niče velelepan hram! (FOTO)
OBJAVLJENI UZNEMIRUJUĆI SNIMCI: Američka policija prebila Afroamerikanca na smrt, dozivao majku! (VIDEO)
GODINE 2022. POSTAO TREĆI NAJBOGATIJI ČOVEK SVETA: Juče izgubio 6,5 milijardi dolara, označili ga kao prevaranta!
LOPOVI UKRALI SUŠENO MESO NA FRUŠKOJ GORI, VLASNIK PORUČIO: "Ne daj Bože da dete pojede to meso, ne želim nikog da nosim na duši!"
“TEBI JE ARKAN POKLONIO PIŠTOLJ”: Moka Slavnić zaplakao uživo u emisiji zbog ubistva koje je počinio njegov sin!
KAKAV ŽIVOTNI PUT: Irski glumac bio u 13 hraniteljskih porodica, sad je nominovan za Oskara!
ŠKOLA U BEOGRADU ZABRANILA MOBILNE: Pobunili se roditelji: “Treba i deca da se pitaju!”
UKLETI KOMŠILUK ANE VOLŠ: Progovorio komšiluk, ona je već treća žrtva!
MILE BIO NEZVANI GOST NA 4,000 SVADBI: Lepo se obučem, zakitim ruzmarinom…ko me ne bi primio?
PARE KAO PROKLETSTVO: Jedina srpska loto milionerka se razvela i posvađala sa porodicom pošto je izvukla „sedmicu“!
MEDVED U KOLORADU NAPRAVIO 400 SELFIJA: U potrazi za hranom, zastao i pozirao!
TRAMP KREĆE SA KAMPANJOM: Ove dve države su prvi test za njegovu predsedničku kandidaturu!