Connect with us

Balkan

OBNOVA SVETINJE: Pomozite da se ponovo čuju zvona sa Saborne crkve u Mostaru”

Published

on

Saborna crkva Svete Trojice simbol je života Srba u Mostaru, takođe je i jedan od simbola grada na Neretvi. Ova Crkva je na lokaciji koja se zove Brankovac sagrađena je davne 1873.godine i preživela je burnu istoriju. 

Hram je potpuno srušen u ratu 1992. godine.kada je 15. juna prvo granatirana, zapaljena, a nedugo potom i minirana.

Obnova crkve počela je 2010. godine. Nedavno su završeni grubi građevinski radovi postavljanjem pozlaćenog krsta na vrh zvonika. Na žalost, obnova crkve je stala zbog nedostatka finansijskih sredstava, te je potrebno oko 4 miliona evra (oko 4,7 miliona dolara).

SIMBOL MOSTARA: Saborna crkva na Brankovcu

“Predstoje radovi na uređenju enterijera i partera hrama. Procjenjuje se da nam je još potrebno oko 4. miliona evra”, izjavio je za Serbian Times mostarski paroh Radivoje Krulj.

Saborna crkva Svete Trojice gradjena je u periodu od 1863. do 1873. godine. Novac za gradnju prikupio je srpski živalj Mostara i okoline. Veliki prilog poslao je tada i turski sultan Abdul Aziz, a dio novca darovan je iz Rusije. Graditelji crkve bili su hercegovac Spasoje Vulić i poznati neimar Andreja Damjanov. 

POSTAVLJANJE KRSTA NA KUPOLU: Sad sledi uređenje enterijera

“Obnova hrama za nas Srbe znaci obnovu zivota i obnovu nače zajednice, ali i za cijeli Mostar znači kao obnova jednog od njegovih simbola.”

Za obnovu Saborne crkve mozete donirati na PayPal račun Srpske pravoslavne opštine Mostar: spcmostar1@gmail.com.

Tekst: Stefan Radić  Foto: Eparhija Zahumsko-Hercegovačka   

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement