Connect with us

Srbija

OBELEŽEN ŠUMSKI GOROSTAS: Naučnici na Tari postavili kameru na ogromnog medveda, nazvali ga po velikom osvajaču!

Published

on

Do sada najkrupnija jedinka mrkog medveda uhvaćena je i obeležena na Tari. Ovaj šumski džin težak je 246 kilogarama, star deset godina i dobio je ime Aleksandar po čuvenom vojskovođi Aleksandru Velikom. Osim po svojoj veličini, specifičan je i po tome što je prvi koji je markiran ogrlicom koja ima kameru.

„Ovaj gorostas je poneo posebnu GPS-GSM ogrlicu koja ima takozvanu akcionu kameru. Zahvaljujući njoj imaćemo priliku da vidimo život medveda iz njihove perspektive. Ovako prikupljeni podaci pomoći će nam da bolje razumemo ponašanje i ekologiju ove ugrožene vrste“, rekao je za RINU Ranko Milanović iz NP Tara.

Aleksandar je obeležen u okviru projekta „Tajni život medveda“ koji se finansira od strane kompanije Telekom Srbija a.d., a ima za cilj da doprinese očuvanju biološke raznovrsnosti Nacionalnog parka Tara i Srbije i podizanju svesti javnosti o potrebi i značaju zaštite ugroženih vrsta.

„Osim naučno-istraživačkog aspekta, rezultati projekta pomoći će da se široj javnosti na pravi način predstavi jedna divlja životinja poput mrkog medveda i da se na taj način razbiju predrasude u vezi ove vrste“, kažu u NP Tara.

Rezultati ovakvog monitoringa medveda će omogućiti da se bolje razume njihova nemerljivo značajna uloga u šumskom ekosistemu, kao jednog od najvrednijih predstavnika biološke raznolikosti koji ima značajnu ulogu u očuvanju prirode.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

Advertisement