Connect with us

aktuelno

OBEĆANO, ISPUNJENO: Veliki Nikola Mirotić sedmočlanu porodicu Kojović uselio u novu kuću (FOTO)

Published

on

Na pragu nove kuće, kako dolikuje po starom srpskom običaju, najmlađi Kojovići obučeni u narodnu nošnju, dočekali su goste hlebom i solju. Sa širokim osmehom na licu, sve prisutne su upoznali sa prijateljima i rođacima koji su se okupili da zajedno sa porodicom obeleže ovaj važan dan za čitavo selo i Opštinu Sjenica

Nije prošlo mnogo od kada je poznat košarkaš Nikola Mirotić najavio pomoć sedmočlanoj porodici Kojović, a već nam radosne vesti stižu iz Sjenice, tačnije sela Trešnjevica, gde su se roditelji Negosav i Suzana svoje petoro dece: Nemanja (11), Viktorija (9), Teodora (7), Viktor (6) i najmlađi Vladimir (4), uselili u svoju novu kuću!

U slavljeničkoj i domaćinskoj atmosferi, kakva se retko viđa, posrednik u organizaciji pomoći u vidu donacija, organizacija Srbi za Srbe imala je priliku da prisustvujemo useljenju porodice.

PROSLAVA U DVORIŠTU NOVE KUĆE: Prjatelji i rođaci slave useljenje

Podsetimo, živeli su u kući, koju su dobili na korišćenje od šumarskog preduzeća, u kojem je Negosav zaposlen i radi kao šumar. Veliki problem na toj kući predstavljale su loše instalacije, zbog čega je, jednom prilikom, Negosavovog brata udarila struja u kupatilu. Na sreću, sve se završilo bez težih posledica.

Na pragu nove kuće, kako dolikuje po starom srpskom običaju, najmlađi Kojovići obučeni u narodnu nošnju, dočekali su goste hlebom i solju. Sa širokim osmehom na licu, sve prisutne su upoznali sa prijateljima i rođacima koji su se okupili da zajedno sa porodicom obeleže ovaj važan dan za čitavo selo i Opštinu Sjenica. Opština Sjenica jedna je od najsiromašnijih i najnerazvijenijih u Srbiji, pa je opstanak višedetnih porodica u ovim krajevima jedan od prioriteta.

NOV DOM: Porodici Kojović je obezbeđeno sve za nov početak

“Kao što znate, mi smo kupili plac, sproveli struju i vodu, ali nismo imali uslova da podignemo kuću. Kada smo saznali da ćete nam pomoći bili smo presrećni što ćemo konačno dobiti ono o čemu smo mogli samo da maštamo – normalne uslove za rast i razvoj naše dece”, rekao je ponosni domaćin Negosav.

Pored izgradnje nove kuće porodici je obezbeđen sto, šest stolica, dva kreveta na sprat, četiri dušeka, kuhinja, kauč, krevet i tri ormara. Ukupna vrednost pomoći iznosi 3.626.202 dinara.

OPŠTINA NA NOGAMA: Uspešno okonlana akcija

“Seka i ja imaćemo svoju sobu, bate svoju, mama i tata svoju. Imaćemo i kupatilo i mesto gde da se igramo, i neće nam biti hladno, i neće nam prokišnjavati krov”, rekla je mala Viktorija.

Proslava useljenja nastavljenja je u osnovnoj školi gde su drugari malih Kojovića organizovali priredbu. Dirljive scene, pune ponosa i ljubavi samo su dokazale koliko se narod na tim prostorima drži zajedno i koliko je sloga važan preduslov za opstanak.

“Ovo je jedna od najemotivnijih akcija koje smo imali. Neverovatan je osećaj da prisustvujemo ovakvoj proslavi. Ovde su se okupili i Srbi i muslimani, a po njihovim rečima zajedništvo i poštovanje različitosti nije prekidano ni tokom ratova devedesetih, tako da nam je drago što smo jedan ovakav projekat sproveli u Opštini Sjenica”, rekao je Nemanja Meljanac, član Srbi za Srbe.

Članovi porodice Kojović, u znak zahvalnosti, uručili su predstavnicima Srbima za Srbe ikonu njihove krsne slave Cveti, dok je druga istovetna ikona uručena Nikoli i Nini Mirotić. Takođe, najmlađi Kojovići poklonili su im crteže zahvalnosti.

MIROTIĆ: Košarkaš u oktobru najavio pomoć porocici iz Sjenice

“Konačno imamo svoju kuću, naša deca rašće od danas onako kako to deca zaslužuju, kako sva deca treba da rastu. Hvala svim dobrim ljudima, hvala vama, hvala Nikoli i Nini, mi ćemo gledati da se odužimo tako što ćemo od ove dece stvoriti dobre i poštene ljude”, rekla je majka Suzana.

Porodica Kojović jedna je od preko dve stotine porodica koje je ova organizacija pomogla u toku 2019. godine.

TEKST: Serbian Times FOTO: SZS

Advertisement