Chicago, IL
63°
Fair
6:10 am7:30 pm CDT
Feels like: 61°F
Wind: 15mph SSW
Humidity: 51%
Pressure: 29.73"Hg
UV index: 0
3 am4 am5 am6 am7 am
61°F
61°F
61°F
61°F
61°F
MonTueWedThuFri
63°F / 48°F
66°F / 59°F
66°F / 50°F
57°F / 45°F
57°F / 41°F

Published 2 years ago

By admin

OBARANJE RUKU SVE POPULARNIJE: Srbija šalje predstavnika na Evropsko prvenstvo! (FOTO)

Sportsko obaranje ruku sve je popularnija sportska disciplina u Prijepolju i okolini, a i u celoj Srbiji i sve više mladih teži da odmeri snagu levice ili desnice sa protivnikom vraćajući se tako starom narodnom izazovu, starom koliko i sam ljudski rod.

Predsednik kluba za sportsko obaranje ruku iz Prijepolja Srđan Nestorović kaže za RINU da je u tom gradu desetak momaka koji se aktivno takmiče, učestvuju na reprezentativnim takmičenjima i bore da budu u konkurenciji za izlazak i na međunarodnu scenu.

“Uglavnom su u pitanju mlađi momci, od 18 do 22 godine, a tražnja za ovim sportom sve je veća”, kaže Nestorović.

On dodaje da se trude da popularišu sport koji je veoma zanimljiv i ponekad neizvestan bez obzira što se ne čini uvek tako na prvi pogled.

“Svašta se može očekivati. Nekada favorita dočeka na spavanju neko ko je potcenjen i dođe do obaranja ruke za najmanji delić sekunde i iznenada, a nekada meč traje i par minuta. Nerešenog nema! Momci ne odustaju, izgaraju maksimalno i jedan uvek mora da pobedi”, napominje on.

Upitan da li momci koji se takmiče imaju iskustva u drugim sportovima ili ih uporedo aktivno treniraju, Nestorović odgovara da svi u tom klubu u Prijepolju isključivo rade teške fizičke poslove, na gaterima i mašinama i da nijedan ne ide na druge sportove, samo na sportsko obaranje ruku.

Naglašava da su u zabludi oni koji misle da “vežbanje u teretani” doprinosi jačini ruke.

“Ponekad me pitaju da li vežbanje u teretani poboljšava performanse itd. Sigurno da je dobro vežbati, ali verujte da naš nijedan ne ide u teretanu. U pitanju je prirodna jačina ruke i težina fizičkih poslova koji se obavljaju. Naši rade po gaterima”, izričit je Nestorović.

Reprezentaciju Srbije u ovom sportu očekuje Evropsko prvenstvo u Rumuniji u maju, a očekivanja je za RINU izneo i predsednik Saveza Srbije za sportsko obaranje ruku Nenad Smiljković.

“Imamo najveća očekivanja i nadu da ćemo se uključiti u borbu za medalje. Reprezentativci koji su nedavno osvojili prva mesta na državnom prvenstvu u Vrnjačkoj Banji su ti koji će nas predstavljati. Najveće nade polažemo na Ivana Veselića iz Valjeva, apsolutnog šampiona Srbije i levom i desnom rukom. On je u kategoriji seniori do 110 kilograma”, kazao je Smiljković.

Veselić inače nastupa za klub “Car Dušan Silni” iz Šapca, a prvenstvo Evrope je od 7. do 15. maja u glavnom gradu Rumunije.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE