Chicago
66°
Cloudy
6:44 am6:38 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 8mph ENE
Humidity: 85%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 0
FriSatSun
70/59°F
77/63°F
77/63°F

Published 1 month ago

By Serbian Times

NOVINE U SRPSKOM OBRAZOVANJU: Ocena iz vladanja ulazi u prosek, suspenzije i manji broj učenika u odeljenju!

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da će setom prosvetnih zakona koje je na današnjoj sednici usvojila Vlada Srbije sistem obrazovanja biti u značajnoj meri unapređen, posebno kada je reč o prevenciji i reagovanju na nasilje u ustanovama obrazovanja.

„Izmenama i dopunama osnovnog i posebnih zakona u oblasti obrazovanja jačamo vaspitnu funkciju škola i omogućavamo realizaciju utvrđenog seta mera radi bolje prevencije i efikasnijeg reagovanja i postupanja u slučajevima nasilja u školama“, rekla je Đukić Dejanović, a saopšteno je iz Ministartsva prosvete.

Ministarka je naglasila da je cilj ovih izmena povećanje odgovornosti svih aktera u školskom životu, ali i proširenje lepeze mogućnosti kada je vaspitni rad u pitanju.

„Naš cilj je da obrazovni sistem unapredimo u smeru koji će omogućiti da svi zajedno utičemo na prevenciju i smanjenje nasilja među mladima“, rekla je ona.

U saopštenju se navodi da će predložene izmene zakona omogućiti, između ostalog, da od drugog razreda osnovne škole ocena iz vladanja učenika uđe u prosek ocena na polugodištu i kraju godine, kao i mogućnost udaljavanja učenika sa nastave u trajanju od minimum pet dana u slučaju teže povrede obaveza učenika.

Novine donose i mogućnost pojačanog vaspitnog rada sa učenicima koji čine nasilje ili ispoljavaju problematično ponašanje i van prostora škole, mogućnost društveno-korisnog rada i angažovanja učenika u okviru pojačanog vaspitnog rada.

Takođe i skraćene rokove za pokretanje i vođenje disciplinskog postupka u slučajevima teže povrede obaveza učenika i odlaganje ispisivanja učenika srednje škole dok se vodi disciplinski postupak, kao i obavezu intenzivnije saradnje i komunikacije svih ustanova koje se bave zaštitom od nasilja (škole, MUP, Centri za socijalni rad, lokalne zajednice).

Zakonskim rešenjima koje je usvojila Vlada Srbije predviđeno je i smanjenje broja učenika u odeljenju od sledeće školske godine na maksimalno 28 đaka.

Jedna od izmena i dopuna zakona predviđa da se rok za početak sprovođenja državne mature pomera za školsku 2025/2026. godinu.

Vlada Srbija usvojila je danas Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, kao i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o udžbenicima, kojim se omogućava uvođenje nacionalne čitanke i utvrđuje način pripreme i odobravanja ovog nastavnog sredstva.

PROČITAJTE VIŠE:

REKORD NAD REKORDIMA NA ROŠTILJIJADI U LESKOVCU: Napravljena pljeskavica od 80 kilograma! (FOTO, VIDEO)

“DAJEŠ ZDRAVLJE ZA PARE, GORE OD ROBIJE”: Zorica radi i po 13 sati u Americi, a njena ispovest potresla je dijasporu!

ISPOVEST MAJKE MALOG LAVA: Verujemo našim lekarima i nadamo se najboljem, on se dobro oseća, veseo je i razigran!

Izvor: Nova.rs
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE