Connect with us

Amerika

NOVI ZAKONI U ILINOJU: Kazne za prekoračenje brzine od samo 6 milja, poskupljenje parkinga ali i povećanje minimalca na 15 $!

Published

on

Čikago podseća stanovnike na nove zakone koji stupaju na snagu 2021. godine, uključujući minimalnu zaradu od 15 dolara, povećane cene parkiranja i strožije kažnjavanje za prekoračenja brzine od samo 6 milja na sat.

„Kako ulazimo u 2021. godinu sa novom nadom, grad radi na primeni novih zakona donesenih ove godine koji čine naš grad sigurnijim, pravičnijim i održivijim“, rekla je gradonačelnica Lori Lajtfut u izjavi. „Ovi zakoni utiču na sve, od radnika i malih preduzeća do putnika i vlasnika domova, i pre svega želimo da budemo sigurni da su svi upoznati sa propisima i rokovima koji utiču na njihov život.“

POVEĆANA CENA PARKIRANJA

Od subote ste možda primetili rast cena na nekim naplatnim rampama. Cena parking mesta koja je iznosila 2$ po satu, sada je povišenja na 2,25 $. Grad takođe dodaje 96 parking mesta u zonama besplatnog parkiranja. Cene u zonama gde je prvobitna cena po utrošenom satu 4,50 i 7 $ kako je najavljeno, neće biti menjana.

POVEĆANA KONTROLA BRZINE

Od 1. marta, ako vas kamera za brzinu uhvati da pređete 6 mph iznad dozvoljene brzine, poštom ćete dobiti kaznu od 35 dolara. Iz odeljenja gradonačelnice Lajtfut rečeno je da se kontroverzni plan odnosio na javnu bezbednost, ali kritičari su rekli da je to bio regresivan način za povećanje prihoda dok grad pokušava da smanji budžetsku prazninu od 1,2 milijarde dolara.

Grad će započeti period upozorenja od 44 dana počev od 15. januara. Automobili uhvaćeni većom brzinom od dozvoljenje od 6 do 10 mph dobiće upozorenje poštom.

Grad će početi sa kažnjavanjem počev od 1. marta. Kazne će iznositi 35 $ za one koji budu uhvaćeni da pređu 6-10 mph preko dozvoljene brzine, dok će svi koji pređu 11 milja više od dozvoljenje brzine biti kažnjeni sa 100 $. Mesta na kojima se nalaze sigurnosne kamere za proveru brzine, možete pronaći OVDE!

POVEĆANJE MINIMALNE ZARADE

Minimalna zarada u Čikagu će se povećati od 1. jula na 15 dolara po sat u velikim kompanijama i na 14,50 dolara po satu za radnike u kompanijama sa 20 ili manje zaposlenih.

Takođe 1. jula zaposleni koji rade na bakšiš mogu očekivati povišicu na 9 $ po satu a poslodavci će morati da nadoknade razliku ako osnovna zarada i napojnice nisu jednaki ili veći od 15 dolara na sat.

Ukoliko iznajmite prostor na Airbnb sajtu, moraćete da se registrujete u gradu. Nova uredba je pokušaj da se kuće koje se bave izdavanjem pozovu na odgovornost.

Prema novim pravilima, domaćini ne mogu da navedu svoje domove na sajtovima za iznajmljivanje pre nego što grad odobri njihove prijave, a vlasnici stanova mogu biti kažnjeni sa 5000 do 10.000 američkih dolara ako se njihova imovina koristi za trgovinu drogom, prostituciju ili za druge nelegalne aktivnosti, prenosi Dejli Lajn.

PROČITAJTE JOŠ:

ŽIVITE U AMERICI? Ovde proverite kada Vam stiže ček/uplata od 2.000 dolara!

KONGRES USVOJIO TRAMPOV ULTIMATUM: Umesto 600, Amerikancima ček od 2000 dolara!

NOVA GODINA, NOVI PROPISI: Evo koji zakoni sutra stupaju na snagu u Ilinoju!

OLAKŠICE ZA KOMPANIJE KOJE SU OŠTEĆENE PANDEMIJOM KOVID-19

Kako je pandemija koronavirusa poprimila svetske razmere 2021. godine, grad daje kompanijama mogućnost odlaganja plaćanja obaveza.

Svi postojeći ugostiteljski objekti na ulici mogu da rade do 1. maja bez potrebe za obnavljanjem dozvola, a sve licence za poslovna i javna vozila sa datumom isteka između 15. marta 2020. i 15. juna 2021. smatraće se aktivnim do 15. jula.

Imaocima dozvola daje se rok do 15. jula za obnovu licenci za rad, bez plaćanja dodatnih naknada.

POREZ NA GORIVO

Oni koji kupuju gas u gradu, od petka su mogli uočiti dodatno poskupljenje u visini od 3 centa po galonu. Kako se sumnja, ova mera je deo gradonačelnicinog plana za “popunjavanje” ogromnog budžetskog deficita

Takođe će doći do povećanja poreza za sve zaposlene u računarskoj industriji za 1,75 procenata .

Izvor: Block Club Chicago Foto: Pixabay

Advertisement