Chicago
72°
Clear
6:49 am6:29 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 2mph SSW
Humidity: 66%
Pressure: 30.12"Hg
UV index: 0
WedThuFri
79/64°F
72/54°F
61/46°F

Published 3 months ago

By Serbian Times

NOVI ZAKON U ILINOISU, NA RADOST IMIGRACIJE: Vozačke dozvole će se izdavati i imigrantima bez dokumenata!

Generalna skupština Ilinoisa usvojila je zakon koje će omogućiti državi da izdaje zakonite vozačke dozvole za nedokumentovane imigrante koji nisu državljani.

Predlog zakona br. 2883 omogućava nerezidentima da dobiju standardnu vozačku dozvolu sa natpisom “Federalna ograničenja važe” na vrhu. Ove dozvole bi zamenile postojeću privremenu vozačku dozvolu za posetioce (TVDL), koju nedokumentovani imigranti trenutno mogu legalno koristiti prema navodima Državnog sekretara Ilinoisa.

“Ove vozačke dozvole su standardizovane kako bi služile kao autentičan identifikacioni dokument i kako bi se uklonila stigmatizacija, sprečile situacije diskriminacije i izbegli problemi koje su do sada prouzrokovali”, rekao je Sekretar Države Alexi Giannoulias. “TVDL-ovi su otežali nosiocima kartica da obavljaju osnovne stvari poput podizanja recepata ili iznajmljivanja stana. Ovim zakonom ćemo učiniti naše puteve bezbednijim i zaštititi imigrante.”

Da bi se kvalifikovali za TVDL (Temporary Visitor Driver’s License) stanovnici moraju živeti u Ilinoisu duže od godinu dana i nemaju socijalni sigurnosni broj. Osobe moraju pružiti svoju dokumentaciju o imigraciji u SAD, pasoš ili konzularnu karticu – zahteve koji ostaju isti prema novom predlogu.

Podnosioci zahteva za standardnu vozačku dozvolu moraju proći isti proces kao i za TVDL. Međutim, dozvola koju dobiju biće ista kao i ona koja se izdaje bilo kojem drugom stanovniku Ilinoisa čiji identifikacioni dokument ne zadovoljava federalne smernice za REAL ID.

“Trenutno, mnoge imigranske i izbegličke porodice su ograničene u pristupu određenim uslugama zbog privremenih vozačkih dozvola za posetioce i suočavaju se sa stigmom zbog toga što imaju samo takav oblik identifikacije”, rekao je senator Ram Vilivalam. “S predlogom zakona 3882, modernizujemo zakon kako bismo kvalifikovanim osobama omogućili da dobiju standardnu vozačku dozvolu bez diskriminacije i eliminisali svaku stigmu. Ovaj zakon se nadovezuje na našu misiju da nastavimo biti najgostoljubivija država u zemlji.”

Ako bude potpisan zakon, Ilinois će se pridružiti brojnim državama sa sličnim procesima, uključujući Kaliforniju, Merilend, Nju Džerzi, Njujork, Oregon i Kolorado.

PROČITAJTE VIŠE:

TO JE PRAVA SRPSKA SNAJKA: Američka mlada na svadbi zapevala Vidovdan i bacila svatove u trans! (VIDEO)

PLJAČKA VEKA U AMERICI: Ukradeno neverovatnih 280 milijardi dolara pomoći tokom pandemije!

TRAMP BEZ “NASLEDNOG GREHA”: Svi živi predsednici SAD su potomci robovlasnika, osim njega!

Izvor: Chicago glasnik
Foto: Pexels

YOU MAY LIKE