Chicago, IL
37°
Clear
6:25 am5:40 pm CST
Feels like: 28°F
Wind: 14mph S
Humidity: 44%
Pressure: 30.31"Hg
UV index: 0
1 am2 am3 am4 am5 am
37°F
36°F
34°F
32°F
32°F
FriSatSunMonTue
46°F / 36°F
55°F / 45°F
66°F / 52°F
68°F / 43°F
46°F / 36°F

Published 3 months ago

By Serbian Times

NOVI RAT NA AMERIČKOM PRAGU? Venecuela na referendumu izglasala napad na susednu državu i podigla vojsku!

Venecuelanci su juče referendumom, koji je raspisao predsednik Nikolas Maduro, potvrdili tvrdnju Karakasa da ima suverenitet nad naftom i rudama bogatim područjem susedne zemlje Gvajane.

AP navodi da Venecuela tvrdi da joj je region Esekibo ukraden kada je granica u tom delu Južne Amerike iscrtana pre više od jednog veka.

-Ovo je bio potpuni uspeh naše zemlje, naše demokratije – kazao je Maduro pristalicama okupljenim u prestonici Karakasu nakon objavljivanja rezultata referenduma.

Venecuelanske vlasti su objavile da je na njemu učestvovalo 10,5 miliona ljudi.

Američka agencija navodi da još uvek nije jasno kako će Maduro primeniti rezultate ovog izjašnjavanja.

Gvajana referendum u susednoj zemlji smatra korakom ka tome da Venecuela pripoji Esekibo, zbog čega vlada napetost.

Volstrit džurnal je objavio da su se prošle nedelje pojavile glasine o tome da je značajan broj venecuelanskih vojnika prebačen bliže granici sa Gvajanom.

Trinidad ekspres piše da se baza venecuelanskih trupa nalazi na reci Barima u blizini granice i u njoj se tokom vikenda nalazilo 35 vojnika, a mali vojni gliser je ukotvljen u blizini.

Navodi se da se nad bazom vijori ogromna zastava Venecuele.

-Veoma je napeto u ovom trenutku. Mi moramo samo da nadziremo situaciju i ako mislimo da se dešava bilo šta što ne bi trebalo, obavestićemo Odbrambene snage Gvajane – kazao je lokalnim medijima komandant policijske stanice Imbrotero koja se nalazi svega 500 metata uzvodno u odnosu na bazu venecuelanske vojske, na istoj strani reke.

Gvajana je u Esakibu takođe razvila veliku zastavu, a toj ceremoniji je prošle nedelje prisustvovao tamošnji predsednik Mohamed Irfan Ali.

Vlasti u Karakasu su taj potez Alija ocenila kao “provokaciju”.

CNN navodi da sporno područje – region Esekibo pokriven gustom šumom – prekriva oko dve trećine teritorije Gvajane i otprilike je veličine američke savezne države Floride.

Venecuela odavno tvrdi da polaže pravo na Esekibo pošto se poziva na to da je region bio deo njene teritorije za vreme španske kolonijalne vlasti.

Maduro je mitinzima uoči referenduma ovo izjašnjavanje predstavio kao borbu protiv imperijalizma.

PROČITAJTE VIŠE:

Gvajana je pretnju pripajanja Esekiba Venecueli ocenila kao “egzistencijalnu”, a zvaničnici ove male zemlje su referendum i zveckanje oružjem u regionu uporedile sa ruskom invazijom na Ukrajinu.

Međunarodni sud pravde u Hagu je u petak, nakon prijave Gvajane odlučio da “Venecuela treba da se uzdrži od referenduma”, ali su iz Karakasa poručili da će ga održati bez obzira na tu presudu.

Gvajana je siromašna i slabo naseljena zemlja s oko 800.000 stanovnika, čija je ubrzana transformacija započela 2015. kada je američka kompanija “Ekson mobil” pronašla naftu kod obala Esekiba i kada je i Venecuela obnovila interesovanje za sporni region.

Otkriće nafte je vladi Gvajane omogućilo da ubira prihode od milijardu dolara godišnje, a ova zemlja bi mogla da prestigne Venecuele u eksploataciji “crnog zlata” i postane najveći proizvođač nafte na svetu kada se proizvodnja računa po glavi stanovnika.

POVEZANE TEME:

ZELENSKI GUBI TLO POD NOGAMA: Ukrajinci očajni i umorni od rata, unutrašnji razdori pogoršali situaciju!

LAVROV: OEBS je uništen agresijom na Jugoslaviju i otimanjem Kosova! (VIDEO)

ILON MASK ODUVAO DIZNI: Hoće da me ucenjuju za oglašavanje, idite i j***** se! (VIDEO)

Izvor: Kurir
Foto: AFP / Jhonn Zerpa

YOU MAY LIKE