Chicago, IL
68°
Partly Cloudy
6:28 am5:37 pm CST
Feels like: 68°F
Wind: 15mph SSW
Humidity: 63%
Pressure: 29.36"Hg
UV index: 3
2 pm3 pm4 pm5 pm6 pm
68°F
68°F
66°F
64°F
63°F
WedThuFriSatSun
32°F / 21°F
46°F / 34°F
52°F / 37°F
61°F / 46°F
64°F / 52°F

Published 1 year ago

By admin

NOVI PROBLEMI ZA TRAMPA: Novinarka podnela tužbu za silovanje protiv bivšeg predsednika SAD

Novinarka E. Džin Kerol, koja je ranije optužila bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa za silovanje, podnela je tužbu protiv njega u Njujorku. Tužba novinarke E. Džin Kerol usledila je samo nekoliko minuta pošto je stupio na snagu novi državni zakon, koji omogućava žrtvama seksualnog nasilja da tuže za napade koji su se desili pre nekoliko decenija.

Advokat novinarke Džin Kerol podneo je pravna dokumenta elektronskim putem pošto su privremeno, na godinu dana, ukinuti uobičajeni rokovi za tužbu zbog seksualnog napada, objavio je AP.

Kerolova traži kompenzaciju i kaznenu odštetu za bol i patnju, psihičke povrede, gubitak dostojanstva i narušavanje ugleda.

Dugogodišnja kolumnistkinja za savete magazina El Džin Kerol prvi put je optužbe za silovanje objavila u knjizi iz 2019. godine, navodeći da ju je Tramp silovao u svlačionici luksuzne robne kuće na Menhetnu 1995. ili 1996. godine.

Tramp je odgovorio na navode iz knjige rekavši da se to nikada nije moglo dogoditi, jer Džin Kerol “nije njegov tip žene”.

Trampove primedbe navele su Džin Kerol da podnese tužbu za klevetu protiv njega, ali ta tužba je na apelacionim sudovima. Sudije odlučuju da li je predsednik zaštićen od pravnih tužbi za komentare date dok je obavljao tu funkciju, podsetila je američka agencija.

Kerolovoj je ranije bilo onemogućeno, na osnovu državnog zakona, da tuži zbog navodnog silovanja, jer je prošlo previše godina od incidenta.

Ranije optužbe za neprimereno ponašanje

Novi zakon države Njujork, međutim, daje žrtvama seksualnih napada koje su propustile rokove u vezi sa zastarelošću, drugu priliku da podnesu tužbu.

Već decenijama se protežu navodi brojnih žena koje su optuživale Trampa za seksualno neprimereno ponašanje.

Tramp je, kao i u slučaju novinarke Kerol negirao sve navode, odbacivši ih kao „lažne vesti”, politička blaćenja i zavere.

Mnoge optužbe pojavile su se pred Trampovu predsedničku pobedu 2016. godine. Tramp se zarekao da će ih sve tužiti, ali to do sada nije učinio.

Umesto toga, neke od žena koje su optužile Trampa, tužile su njega. Dve od njih podnele su tužbu za klevetu protiv Trampa zato što ih je nazvao lažovima.

Tužbom koju je podnela kolumnistkinja Džin Kerol, zahteva se neodređeno novčano obeštećenje i povlačenje Trampovih izjava.

Uloga američkog Ministarstva pravde u slučaju Kerol – Tramp

Ono što je izazvalo posebnu pažnju američke javnosti u slučaju koji je naizgled delovao jednostavno, prema pisanju Bi-Bi-Sija, jeste uloga koju je odigralo američko Ministarstvo pravde. Dogodilo se, naime, da je Ministarstvo pokušalo da zameni Trampa – Sjedinjenim Američkim Državama kao optuženikom u ovom slučaju.

Federalni sudija je, ipak, doneo odluku protiv neobičnog koraka američkog Ministarstva pravde.

“Ove optužbe nemaju nikakve veze sa zvaničnim aktivnostima Sjedinjenih Država”, bio je nedvosmislen federalni sudija.

Slučaj sada može da se nastavi i da advokati Kerolove sakupe dokaze.

Na primer, oni mogu da izvrše pritisak tako što će pokušati da potvrde da je DNK na haljini za koju Kerol tvrdi da je nosila u vreme navodnog napada – Trampova.

Za to im je potreban uzorak DNK od samog Trampa.

Slična, ali zasebna tužba za klevetu, koju je podnela Samer Zervos, bivša takmičarka u Trampovom televizijskom programu Šegrt, mogla bi slično da prođe.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RTS
Foto: Printscreen YouTube / ZEIT ONLINE

YOU MAY LIKE