Chicago, IL
59°
Partly Cloudy
6:08 am7:31 pm CDT
Feels like: 57°F
Wind: 9mph ENE
Humidity: 47%
Pressure: 29.99"Hg
UV index: 3
11 am12 pm1 pm2 pm3 pm
61°F
61°F
61°F
63°F
63°F
TueWedThuFriSat
66°F / 61°F
68°F / 48°F
57°F / 46°F
54°F / 45°F
52°F / 41°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

NOVI PREDSEDNIK ČEŠKE: Zapad ne treba da budi nerealna očekivanja i nade Ukrajinaca!

Novoizabrani predsednik Češke, general u penziji Petr Pavel upozorio je danas da Zapad treba da nastavi da pomaže Kijev svim dostupnim sredstvima ali da ne sme da budi u Ukrajini očekivanja i nade koje se ne mogu ispuniti i za koje ne postoji realna osnova.

“Ukrajinci umiru i umiraće dalje. Može da se desi da oni sami procene da je cena za oslobadjanje dela okupirane teritorije suviše visoka a sredstva nedovoljna. Takvu odluku mogu da donesu samo sami Ukrajinci i niko ne treba da ih gura ni na ustupke dok postoji realna šansa pobede ali ni da budi u njima nerealna očekivanja i nade u trenutku kada za njih ne postoji realna osnova”, kazao je Pavel za češki dnevnik Pravo.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba kritikovao je generala Pavela za slična upozorenja tokom bezbednosnog foruma u Minhenu ovog vikenda i apelovao na Zapad da ne gubi veru u Kijev.

Pavel je u jednoj od debata u Minhenu upozorio da treba oprezno odredjivati ciljeve kako bi trebalo da završi rat u Ukrajini, da oslobadjanje cele teritorije Ukrajine uključujući tu i Krim može da donese i kolaps Rusije. Kako je rekao, to bi izazvalo niz novih problema, recimo to da neće postojati niko s kim bi moglo da se pregovara o bezbednosnim garancijama i budućoj bezbednosnoj arhitekturi Evrope ili razoružavanju.

PROČITAJTE VIŠE:

“Ni u kom slučaju ne osporavam da moramo da nastavimo da pomažemo Ukrajini svim dostupnim sredstvima sve do poraza Rusije na ukrajinskoj teritoriji. To znači i brze i efikasne isporuke oružja. Ali kao bivši vojnik ne želim da se rukovodim nadom ili verom. Dajem prednost realnom pogledu, analizama zasnovanim na činjenicama. Navikao sam da razmatram razne varijante i da budem spreman i na onu najgoru”, odgovorio je Kulebi u dnevniku Pravo novoizabrani češki predsednik.

Pavel je pitao, tokom foruma u Minhenu, u bilateralnom susretu predsednika Francuske Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) upravo kakva je francuska vizija ishoda rata.

“Francuska za sada nema konkretnu predstavu. Koleba se između punog oslobodjenja teritorije onako kako zamišlja sadašnje ukrajinsko rukovodstvo i nekog kompromisa koji, međutim, ne opisuju konkretno. Predsednik Makron je ubeđen da moramo da pregovaramo sa Putinom kada za to nastanu pogodni uslovi. Ali ni ti uslovi nisu precizirani”, kazao je Pavel u intervjuu koji danas objavljuje list Lidove novini.

General Pavel, nekadašnji šef Vojnog komiteta NATO, ocenio je da je skoro isključeno da ukrajinski i ruski predsednik sada sednu za isti sto da pregovaraju.

“Ne umem ni da zamislim da bi te pregovore podržala većina zemalja NATO ako se sukob nastavi. Tu smo u ravni očekivanja, ne planova”, rekao je Pavel za Lidove novini.

POVEZANE TEME:

AMERIKA OBORILA DEČIJI BALON OD 12 DOLARA?: Kineski balon ipak nije špijunska letelica!

NATO SE SPREMA ZA DUGOROČAN SUKOB! ZELENSKI: Počela je ruska prolećna ofanziva u Ukrajini!

BAJDEN SE OBRATIO NACIJI: Izašli smo jači iz krize, nastavljamo podršku Ukrajini odgovorićemo Kini ako ugroze SAD!

Izvor: Nedeljnik
Foto: Printscreen Instagram @general_pavel

YOU MAY LIKE